Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τετραήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού

Η Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού πραγματοποίησε, τετραήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και στο Φούλατζικ της Βιθυνίας (τόπος καταγωγής της πλειοψηφίας των κατοίκων του Ευρωπού) από τις 2 έως και 5 Ιουνίου. Η επίσκεψη στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, κατά κοινή ομολογία, καθόσον κατά της διάρκεια της:
· Είχαμε τη μέγιστη τιμή να δεχθούμε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος μας υποδέχθηκε στην αίθουσα του θρόνου, όπου ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Λαπόρδας Αθανάσιος, ο πρώην Δήμαρχος Ευρωπού κ.Κουρτζανίδης Ευθύμιος (οι οποίοι συμμετείχαν στο οδοιπορικό) καθώς και ο Πάρεδρος της Εταιρείας μας κ. Καραγιαννόπουλος Απόστολος είχαν την ευκαιρία να Του απευθύνουν χαιρετισμό.
Στην συνέχεια ακολούθησε, σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, συζήτηση στο γραφείο Του κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν και ενισχύθηκαν οι ήδη υπάρχουσες ιδιαίτερα θερμές και εγκάρδιες σχέσεις που διατηρεί η Εταιρεία μας με το Οικουμενικό Θρόνο.
· Επισκεφθήκαμε τη γενέτειρα των προγόνων μας , το Φούλατζικ της Νικομήδειας, σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Τελέσαμε τρισάγιο υπέρ των ψυχών των αδίκως σφαγιασθέντων από τους Τούρκους προγόνων μας, μαζί με τον εφημέριο του Ευρωπού π. Ιωάννη Αρντελεάν (ο οποίος συμμετείχε ως συνοδοιπόρος στην εκδρομή μας) στα ερείπια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, αφού πρώτα είχαμε πάρει την σχετική έγκριση από τις τοπικές αρχές.
· Επεκτείναμε τις ήδη υπάρχουσες πολύ καλές σχέσεις με τις τοπικές αρχές. Έτσι εκτός από την επαφή μας με τον πρώην Δήμαρχο της περιοχής (ο οποίος μας συνόδευε σ΄ όλη τη διάρκεια της περιήγησής μας εκεί), είχαμε την τιμή να μας δεχθεί στο γραφείο του και ο νέος «Καλλικράτειος» Δήμαρχος, του Καράμουρσαλ.
· Επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία και άλλα ιερά προσκυνήματα της Κωνσταντινούπολης, με κορυφαία στιγμή τον ψαλμό - από όλους μας- του Ακάθιστου Ύμνου, στο ίδιο ακριβώς σημείο που πρωτοακούστηκε, στο χώρο του αγιάσματος της Παναγίας των Βλαχερνών.
· Κάναμε κρουαζιέρα στα Πριγκηπόνησα και επισκεφθήκαμε τις νήσους της Χάλκης και της Πριγκήπου και είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε στα θρανία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.