Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Υπάρχει και μεγαλύτερη ντροπή απ` τη κρίση!

Γράφει ο Γιάννης Καραγιαννίδης
''Φόλα στο σκύλο της ΕΣΑ'' ήταν ένα απ` τα κυρίαρχα συνθήματα τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης, πριν ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής προβεί στη περίφημη δήλωσή του για τους πρωταίτιους της χούντας των συνταγματαρχών ''όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια''. Το σύνθημα αφορούσε τον ''σιδερένιο δικτάτορα'', Δ. Ιωαννίδη, που είχε διαδεχτεί τους τελευταίους μήνες της 7χρονης τυρανίας τον Γ. Παπαδόπουλο.
Μπορεί η ελληνική κοινωνία να μην επέβαλε τότε την, δια μεταφοράς στην έκφραση, τιμωρία που ζητούσε για τους επίορκους αξιωματικούς της εποχής, ωστόσο, κοντά 40 χρόνια αργότερα, βλέπουμε να την εφαρμόζει, κατά κυριολεξία, απέναντι σε δύστυχα κατοικίδια όπως οι σκύλοι και οι γάτες!


Τις μέρες αυτές η ιστοσελίδα gnomikilkis.gr ανάρτησε ένα συγκλονιστικό ''βίντεο της ντροπής'' τραβηγμένο απ` το κινητό ενός Κιλκισιώτη. Το βίντεο δείχνει τον αποτρόπαιο θάνατο ενός συγκατοίκου μας, εδώ στην πατρώα γη, που είχε την ατυχία να γεννηθεί με 4 πόδια και μιά ουρά, και που κάποιος δίποδος και άνευ ουράς συντοπίτης του θεώρησε ότι θάπρεπε να τον ταΐσει με φόλες επειδή πιστεύει ότι αυτός ο κόσμος πλάστηκε μονάχα γι` αυτόν και για τους ομοίους του.
Το βίντεο συγκλόνισε, όπως ήταν φυσικό, τη κοινή γνώμη του Κιλκίς -και όχι μόνο- κι η ιστοσελίδα κατακλύστηκε από σχόλια, εξαιρετικά αγανακτισμένων πολιτών, που εξέφραζαν ποικιλότροπα τον αποτροπιασμό τους. Τα πλέον οδυνηρά εξ` αυτών, για όλους εμάς που επιμένουμε να ζούμε σ` αυτόν τον τόπο και να πασχίζουμε ο καθένας απ` το μετερίζι του για τη προκοπή του, ήταν αυτά που περιείχαν τον σπαραγμό ''ντρέπομαι που είμαι Κιλκισιώτης''!
Η -σχετική, έστω- πλειοψηφία των σχολίων ενοχοποιούσε άμεσα την Δημοτική Αρχή, καθότι σύμφωνα με μαρτυρίες ο άμοιρος σκύλος του βίντεο δεν ήταν το μοναδικό θύμα του είδους του εκείνη την ημέρα στο Κιλκίς. Στοιχεία, βέβαια, που να υποστηρίζουν μια τέτοια σοβαρή καταγγελία δεν υπήρχαν. Κι ήταν δύσκολο, άλλωστε, να υπάρξουν.
Όμως, το γεγονός αυτό θέτει με τρόπο δραματικό την παρούσα δημοτική αρχή του νέου ''καλλικρατικού'' δήμου προ των ανειλημμένων απ` την ίδια ευθυνών της. Να δώσει άμεσα και οριστικά λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων. Επειδή, αυτή ήταν που προεκλογικά είχε αναγάγει το θέμα σε προμετωπίδα της καμπάνιας της, ιεραρχώντας το ψηλότερα ακόμα κι απ` το...ΕΣΠΑ. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στο μυαλό κάποιων ''ιθυνόνταν'' -πολλών ή λίγων δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν είναι δυνατόν να ...μετρηθούν- κυριαρχεί η σκέψη της αλά Χίτλερ ''τελικής λύσης'': ''Φόλα στους σκύλους του Κιλκίς''! ''Λύση'', όμως, που δεν προτείνουν δι` ευνοήτους λόγους. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μας πείσει ότι δεν την εφαρμόζουν στα μουλωχτά. Θα πούμε, όμως, και πάλι ότι στοιχεία που ν` αποδεικνύουν κάτι τέτοιο δεν έχουμε, τουλάχιστον προς το παρόν. Ούτως ή άλλως, πάντως, θα πρέπει κάποια στιγμή να δείξουν στην τοπική κοινωνία την ...χειροπιαστή κι οφθαλμοφανή λύση που πρόκριναν. Δηλαδή, το φιλοξενείο και θεραπευτήριο αδέσποτων κατοικίδιων ζώων του Κιλκίς. Το οποίο θα λειτουργεί ως κυψέλη ζωής, αρμονικά δεμένης με τη φύση κι όχι σαν γκέτο έμβιων όντων βήτα κατηγορίας λίγο πριν καταλήξουν στα κρεματόρια των χωματερών μας.
Έτσι θ` αφοπλιστούν και τα χέρια τυχόν ασυνείδητων συντοπιτών μας, στους οποίους μπορεί να οφείλονται εγκλήματα σαν αυτό που αναπαριστά το ''βίντεο της ντροπής''. Όταν λείπουν τα θύματα, εκλείπουν και οι θύτες, Γιατί αν περιμένουμε να εξαφανιστούν αφού πρώτα καταλάβουν το στοιχειώδες, ότι δηλαδή αυτός ο πλανήτης δεν φτιάχτηκε μονάχα για τη πάρτη τους, τότε ...ζήτω που καήκαμε! Μας βλέπω να φτάνουμε να ντρεπόμαστε για τον τόπο μας, για τους εκποσώπους του, για το ίδιο το είδος μας. Κάτι πολύ χειρότερο, δηλαδή, απ` τη ντροπή που νιώθουμε για τη κατάντια της χώρας μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.