Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


Τιμήθηκε
Είναι γεγονός ότι ο Γ. Γεωργαντάς βοηθάει όπου μπορεί (συλλόγους, φορείς κ.λ.π.) και μπράβο του. Εύγε, όμως, και σ’ αυτούς που αναγνωρίζουν και τιμούν μια τέτοια βοήθεια. Όπως πρόσφατα, ο «Αγ. Τρύφων» Γουμένισσας, ο οποίος τίμησε τον πολιτευτή για τη προσφορά και στήριξη που παρέχει στον σύλλογο.
Και, μάλιστα, στην σχετική εκδήλωση, την τιμητική πλακέτα απένειμε ο αντιεπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης, με τον τιμηθέντα να μην μπορεί να κρύψει την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του.
Εύγε σε όλους!

Βέλη
Φαρμακερά ήταν τα βέλη που δέχτηκε από πολλούς ομιλητές το πολιτικό προσωπικό του νομού μας, στη σύσκεψη για το Νοσοκομείο Κιλκίς.
Όμως, απ’ τους βουλευτές, οι μεν Γ. Φλωρίδης και Κ. Κιλτίδης ήταν απόντες, ο δε Θ. Παραστατίδης αποχώρησε, μόλις έλαβε το λόγο, ενώ υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις από μερίδα συγκεντρωμένων!

Όσο για τους Β. Μπαλάσκα και Χρ. Γκουντενούδη  ήταν μέχρις ένα προχωρημένο σημείο παρόντες, αλλά απέφυγαν να πάρουν τον λόγο, παρακολουθώντας μέρος της συζήτησης όρθιοι, στα «ορεινά» της αίθουσας.
Είναι άκρως επικίνδυνο για την….υγεία το θέμα της Υγείας! Αφήστε, που η συγκέντρωση μύριζε μπαρούτι απ’ την αρχή!

Αντιπαλότητα
Ο πρώτος φορέας που αντέδρασε μετά την συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής για το Νοσοκομείο Κιλκίς, ήταν και πάλι η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ. Η οποία, με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει τον κίνδυνο υποβάθμισης των δυο νοσοκομείων του νομού μας, με το νέο «υγειονομικό χάρτη» της χώρας.
Σύμφωνα με την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» υπάρχουν πληροφορίες, που θέλουν τα δυο νοσοκομεία να λειτουργούν πλέον ως «περιφερειακά ιατρεία». Και πάνω σ’ αυτό κάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση. «Εδώ ελλοχεύει μια αντιπαλότητα μεταξύ Κιλκίς και Παιονίας, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε αυτούς που επιδιώκουν την εξαφάνιση και των δυο Νοσοκομείων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ας το προσέξουμε αυτό παιδιά!

Λειτουργία
Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγ.Δημήτριος» Θεσσαλονίκης, Γ. Φραγγίδης, το’ πε καθαρά στη συγκέντρωση της Παρασκευής: «Ας μη γελιόμαστε, συγχωνεύσεις κλινικών νομού θα υπάρξουν. Όμως τα δυο νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάψουν να πάψουν να λειτουργούν» είπε.
Βέβαια, ακόμα και αν γίνει έτσι, το θέμα είναι, πως θα λειτουργούν. Ως αναβαθμισμένες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας ή ως περιφερειακά ιατρεία νοσοκομείων γειτονικών νομών;
Αυτό είναι το θέμα που καίει τον Κιλκισιώτη.

Αποχωρήσεις
Πριν απ’ τον Θ. Παραστατίδη αποχώρησαν απ’ τη συγκέντρωση για το Νοσοκομείο Κιλκίς ο πρώην βουλευτής και γιατρός, Γ. Συμπιλιδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης κι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Ιωαννίδης.
Μέχρι που κάποια στιγμή σηκώθηκε κι έφυγε ακόμα και η πρόεδρος της ΕΝΙΚ, Λ. Ζωτάκη! Η οποία, προηγουμένως είχε ουκ ολίγους διαξιφισμούς με τον διοικητή του ιδρύματος,  κ. Χατζηκρανιώτη. Μέχρι, που κάποια στιγμή ο  ίδιος ο διοικητής κήρυξε αιφνιδίως τη λήξη της συγκέντρωσης λέγοντας «οι λόγοι της παρουσίας μου εδώ έχουν εξαντληθεί».
Πάμε γι’ άλλα….

Συμπεριφορές
Εδώ όμως πρέπει να σταθούμε λίγο παραπάνω στην συμπεριφορά του Διοικητή απέναντι στην Πρόεδρο της ΕΝΙΚ Λέτα Ζωτάκη, η οποία ήταν… επιεικώς απαράδεκτη και το λιγότερο αγενέστατη. Είναι λογικό ότι ως συνδικαλίστρια η Λ. Ζωτάκη λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια και γι’αυτό γίνεται ενοχλητική σε πολλούς. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η γυναίκα δεν πρόλαβε να πει τίποτα, αφού ο Διοικητής ακούγοντας τις πρώτες κουβέντες της άρχισε ξαφνικά να της φωνάζει, λες και ήταν κυριολεκτικά ένα… τίποτα, απαξιώνοντας την πλήρως. Αντίθετα, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών στάθηκε στο ύψος της και μάλιστα ήταν και πολύ ευγενική σε σχέση με τον κ. Χατζηκρανιώτη, και το μόνο που έκανε ήταν να σηκωθεί να φύγει… απαξιώνοντας και η ίδια αυτήν την συνάντηση… παρωδία!  

 Βλέπουν θώκο
Επαναφορά του Γ. Φλωρίδη σε υπουργικό θώκο έβλεπαν αθηναϊκές εφημερίδες, την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, το ΒΗΜΑ προσδιόριζε ότι ο Κιλκισιώτης βουλευτής θ’ αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο.
Ναι, αλλά θα πρέπει πρώτα να τον αποφασίσει τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός. Καθότι, όλο τον αποφασίζει (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) κι όλο τον αναβάλει.
Και δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν την αναβλητικότητα με το σενάριο των πρόωρων εκλογών! Αν και όσο περνάει ο καιρός, κι αυτό απομακρύνεται…..

Διαφοροποποίηση
Προς τ’ αριστερά, μάλλον, παρά προς τα δεξιά της, βλέπει η Δημοκρατική Αριστερά, όταν θέλει μέσω της κριτικής να δώσει το πολιτικό της στίγμα, τουλάχιστον εδώ στο νομό μας.
Γιατί, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη νομαρχιακή συνέλευση της περασμένης Κυριακής, διαβάζουμε μονάχα φράσεις όπως «η οικονομική κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζεται μ’ επιχειρήματα, γνώση και αγώνα και όχι με κραυγές και ανερμάτιστη συνθηματολογία» ή ότι «δεν επιθυμούμε να εξελιχθούμε σ’ ένα κόμμα διαμαρτυρίας» κ.α.
Φράσεις, που αποδίδονται, βέβαια, στον εισηγητή, Σ. Λυκούδη. Αλλά, που η επιλεκτική αναπαραγωγή τους προς τα έξω, δείχνει ότι αυτό που καίει την ΔΗΜΑΡ. είναι να καταδείξει ότι διαφοροποιείται σε σχέση με τ’ άλλα κόμματα της αριστεράς.

Πυρηνικά
Ο Χρήστος Ανδρεανίδης με αφορμή τη «βόμβα» του πυρηνικού αντιδραστήρα της Ιαπωνίας, προτείνει με επιστολή του στο Δημ. Συμβούλιο Κιλκίς να συζητήσει το θέμα της επαναλειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου της «γειτονιάς» μας, όπως είχε κάνει και πριν 15 χρόνια στο τότε Νομ. Συμβούλιο. Θα ικανοποιηθεί το αίτημά του; Νομίζουμε ότι, μετά την Ιαπωνική τραγωδία, είναι απαραίτητο.

Συμμετοχή
Μεθαύριο Κυριακή 20 Μαρτίου πραγματοποιείται η πρώτη εθελοντική εργασία στο Βοτανικό Κήπο Κρουσίων, έπειτα από τη γνωστή πρωτοβουλία της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ».
Ελπίζουμε η συμμετοχή να ‘ναι τέτοια ώστε η όλη προσπάθεια να ενθαρρυνθεί για να υπάρξει συνέχεια.
Είπαμε, όπου η Πολιτεία αδρανεί, μονάχα η αυτενέργεια των πολιτών μπορεί να καλύψει το κενό. Ας δείξουμε, λοιπόν, ότι ο Βοτανικός Κήπος είναι υπόθεση όλων των Κιλκισιωτών, που μπορούν να «βάλουν τα γυαλιά» στην απούσα Πολιτεία!

Τα είπαν
Ε, αφού ο Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Θεαγένειο δεν θα ‘βρισκε λίγο χρόνο να τα πει με τον Γ. Συμπιλιδη! Τον βρήκε, λοιπόν, και τα είπε.
Τώρα, τι είπαν και αν τα βρήκαν, θα φανεί στο μέλλον. Το εγγύς ή το απώτερο!

Γι’ αυτό;
Άραγε, γι’ αυτό δεν πήγε ο Συμπιλίδης στο γεύμα που παρέθεσε ο Σαμαράς σε 63 πρώην βουλευτές της Ν.Δ. απ’ τη Βόρεια Ελλάδα; Στο γεύμα, δηλαδή, που παρακάθησαν απ’ το νομό μας οι Ν. Αυγερινίδης, Χ. Παπαδόπουλος, Θ. Πασσαλίδης και Σ. Τσιτουρίδης; Επειδή είδε τον πρόεδρο κατ’ ιδίαν;

Απόφοιτοι
Άλλα 69 άτομα έλαβαν την περασμένη εβδομάδα το πτυχίο τους απ’ το ΤΕΙ του Κιλκίς, στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των αποφοίτων του Τμήματος Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδυμάτων, σε πάνω από τριακόσιους.
Το θέμα, όμως, είναι να ξέραμε και πόσοι απ’ αυτούς εργάζονται (πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν, φυσικά). Γιατί, αν και ξεκινήσαμε με καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, η κρίση έπληξε και το συγκεκριμένο χώρο.
Πάντως, το ΤΕΙ είναι εδώ, κι αγωνίζεται κι αυτό να επιβιώσει. Όπως όλοι μας!

Σύμβουλος
Στην απάντησή του προς τον Τ. Τερζίδη για το θέμα της Αυστροελληνικής, ο αντιδήμαρχος Δ. Τσαντάκης επικαλείται τη νέα ιδιότητα του πρώην δημάρχου, ζητώντας του να συμβάλει στην «τελική έγκριση» του έργου αξιοποίησης της καπναποθήκης.
Ποια είναι αυτή η ιδιότητα; Ο κ. Τερζίδης ορίστηκε πρόσφατα Ειδικός Σύμβουλος Μακεδονίας και Θράκης σε θέματα ΕΣΠΑ. Και νομίζουμε πως στη περίπτωσή του ταιριάζει το «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία για το καλό και του νομού μας!

Χωματερές
Κι όμως ο ΣΜΑ Αξιούπολης υπάρχει!
Στα χαρτιά, φυσικά. Ωστόσο, συζήτησαν γι’ αυτόν τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ο δήμαρχος κι οι αντιδήμαρχοι Παιονίας με τον γ. γραμματέα Διοίκησης ΜΑ-Θ, Θύμιο Σώκο, που επισκέφθηκε το Πολύκαστρο. Και δεν κουβέντιασαν μόνο για τον ΣΜΑ – φάντασμα αλλά και για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (χωματερών) Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας κι Ευρωπού (άλλη πονεμένη ιστορία αυτή η «αποκατάσταση»).
Συζήτησαν, αλλά τι είπαν και τι αποφάσισαν δεν ξέρουμε, καθότι η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε απ’ τον Δήμο, δεν μας το λέει. Το θέμα είναι ότι, την ώρα που οι ΧΥΤΑ θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι και καταργούνται, εμείς ακόμα συζητάμε για ΣΜΑ και χωματερές!

Αιτήματα
Με τον κ. Σώκο συναντήθηκε κι ο Β. Μπαλάσκας (με την παρουσία των αντιδημάρχων Δ. Τσαντάκη και Κ. Παπαδόπουλου) και δυο ζητήματα που έθεσε αφορούσαν το προσωπικό του Δήμου. Συγκεκριμένα, τους 57 εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης κι αυτούς που εργάζονται στην καθαριότητα για δυο μονάχα μήνες.
Ο δήμαρχος Κιλκίς ζήτησε να μην φύγουν οι μερικώς απασχολούμενοι και να επεκταθεί ο χρόνος εργασίας για τους «διμηνίτες» της καθαριότητας. Και αν τα αιτήματά του εισακουστούν, τρυπήστε μας τη μύτη!

Συγχωνεύσεις
Απ’ το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα συνενώσεων των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει για το νομό μας 7 τέτοιες μεταβολές (πρόκειται για συγχωνεύσεις μονοθέσιων ή διθέσιων σχολείων με άλλα γειτονικά και μεγαλύτερα).
Συγχωνεύσεις οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ασφαλώς, κάποιες αντιδράσεις, αν και υπολείπονται των προτάσεων που κατατέθηκαν αρχικά από αρμόδια όργανα της Πρωτοβάθμιας.
Για, να δούμε, τι θα δούμε και τι θ’ ακούσουμε!

Χάθηκε
Σε σημείωμα του προηγούμενου φύλλου μας, αναφερόμενοι στην απώλεια του Γ. Σοφιανίδη παραθέσαμε και τον πασίγνωστο στίχο του Μανώλη Ρασούλη «τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή». Δυο μέρες μετά, μας συγκλόνισε η θλιβερή είδηση του θανάτου του μεγάλου μας στιχουργού του οποίου, η ζωή και το έργο σίγουρα δεν πήγαν στα χαμένα. Όπως και κάθε πλάσματος που διέρχεται «από τον μάταιο τούτο κόσμο».
Ας είναι αιωνία η μνήμη του Μανώλη που ήρθε Κρητικός κι έφυγε βορειοελλαδίτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.