Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ


Γράφει
ο Κώστας Στεφανίδης

Επί δικτατορίας, πριν περίπου σαράντα χρόνια, ξεκίνησε σε παραθαλάσσια περιοχή και σε έκταση μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων στην Ρόδο ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την κατασκευή ενός παραθεριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα παντός τύπου, πισίνες, συνεδριακές αίθουσες, εστιατόρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οργανωμένες μαρίνες κατάλληλες να υποδεχθούν μέχρι και μεγάλα και υπερσύχρονα κρουαζιερόπλοια κλπ…Με άλλα λόγια μία τουριστική πολιτεία η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από όλον τον πλανήτη και όχι μόνον. Ταυτόχρονα θα απασχολούσε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την διάρκεια του χρόνου διότι ένα τέτοιο συγκρότημα στην Ρόδο, με την κατάλληλη προβολή και διαχείριση θα είχε τουλάχιστον ένα έτος λίστα αναμονής για όσους θα επιθυμούσαν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που θα μπορούσε να προσφέρει.
Θεωρώ περιττό να αναφερθώ στην οικονομική συμμετοχή μίας τέτοιας εταιρίας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Οι κατασκευές είχαν τότε αρχίσει και για κάποιους λόγους, μεταξύ των οποίων και γραφειοκρατικούς, σταμάτησαν. Από τότε μέχρι και σήμερα διαδέχτηκαν στη διακυβέρνηση της Ελλάδας όλες οι πιθανές μορφές κυβέρνησης, πλην αυτή της κουμουνιστικής και το συγκεκριμένο έργο παρόλο που έγιναν αρκετές προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν τα τσιμεντένια θεμέλια που προεξέχουν από την επιφάνεια της γης με τον οπλισμό από σιδερόβεργες να χάσκουν προς το Λιβυκό πέλαγος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κολυμβητήριο της πόλης του Κιλκίς και χιλιάδων άλλων περιπτώσεων σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Να αναφέρω ακόμη μια περίπτωση όπου επιβεβαιώνεται το ρητό «Ελλάς το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει». Πριν περίπου δέκα χρόνια η τότε διοίκηση του Αγίου Όρους θέλησε να πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις για την λειτουργία Ορθόδοξου Πανεπιστημίου παγκόσμιας εμβέλειας στην περιοχή της Ουρανούπολης. Το έργο δικαίως θεωρήθηκε τεράστιας σημασίας από πολλές πλευρές όμως οι σεβάσμιοι Μοναχοί ζήτησαν να το κατασκευάσουν σε έκταση αρκετών εκατοντάδων στρεμμάτων κοντά στην Ουρανούπολη η οποία είχε παραχωρηθεί σε αγρότες της περιοχής. Το έργο φυσικά παραμένει δικαίως στα χαρτιά μετά από την αναμενόμενη αντίδραση των δικαιούχων της γης.
Τα παραδείγματα αυτά τα αναφέρω για να τεκμηριώσω την άποψη, η οποία δεν είναι μόνον δική μου, ότι «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε». Μόνον που στη δική μας την περίπτωση «και ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζουμε». Φανταστείτε να είχαμε καταφέρει να κατασκευάζαμε και να λειτουργούσαμε από δύο ανάλογα έργα σε κάθε νομό της Ελλάδας προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής; Θα είχε αντιμετωπιστεί η οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής πολύ καλύτερα από ότι έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα, με τις γνωστές πλέον σε όλους μας τραγικές συνέπειες που ανέκυψαν από τις τραγελαφικές καταστάσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισης οργανωμένων συμφερόντων συμφοράς και κακοδιαχείρισης κυρίως δημόσιας περιουσίας και χρήματος. Η υποσυνείδητη  ανικανότητα και η συνειδητή σκοπιμότητα είχαν σαν αποτέλεσμα την χείριστη διαχείριση του πλούτου σε σημείο να μην είμαστε σε θέση σήμερα να διαχειριστούμε την φτώχεια για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών.
Το επίμαχο ερώτημα βεβαίως είναι το πώς θα ανατραπεί η διαμορφωθείσα κατάσταση; Επιστροφή σε μοντέλα του παρελθόντος είναι απαγορευτική. Εάν λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα αλλά δεν αλλάξουμε τακτική σε λίγες δεκαετίες θα ψάχνουμε πάλι για δανεικά.  

Α.Μ.
Έντονη και ουσιαστική η παρουσία εταιριών κυρίως οινοποίησης από Γουμένισσα του Νομού Κιλκίς στην Έκθεση Τροφίμων Ποτών DETROP. Η κίνηση όπως αναμενόταν ήταν υποτονική, το ενδιαφέρον από πλευράς των επισκεπτών μεγάλο αλλά δυστυχώς δίχως αντίκρισμα.
Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας συνεχίζουν να κάνουν το καθήκον τους όπως έμαθαν να το κάνουν τα τελευταία χρόνια ενώ άλλοι επιδόθηκαν σε κάθε μορφής πλιάτσικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.