Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Κινητοποιήσεις στο Κιλκίς και σ’ όλη τη χώρα με καυτά αιτήματα Στο δρόμο ενόψει Πάσχα και πάλι οι κτηνοτρόφοι


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου από την Κομοτηνή και μέχρι τις 6 Απριλίου θα φτάσουν σε Ηλεία και Πρέβεζα.
Το Κιλκίς είχε σειρά χθες Πέμπτη 17 Μαρτίου, με τους κτηνοτρόφους του νομού να διαμαρτύρονται για σειρά θεμάτων, τα οποία τους έχουν φέρει κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η κινητοποίηση αυτή ήταν η δεύτερη μέσα στο 2011, αφού ο κτηνοτροφικός κόσμος του Κιλκίς είχε προβεί πρόσφατα μέσω του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου σε διαμαρτυρίες με μοίρασμα γάλακτος προς τους πολίτες κ.α.

Οι νέες κινητοποιήσεις γίνονται έπειτα από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), με τους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Σερρών και Ημαθίας να ‘χουν ανοίξει ήδη το χορό, στον οποίο μπήκε χθες και το Κιλκίς. Θ’ ακολουθήσουν δε, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Λαμία και η Αιτωλοακαρνανία.
Όπως δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, οι κινητοποιήσεις αυτές, που θα ολοκληρωθούν λίγο πριν το Πάσχα, γίνονται επειδή οι τιμές παραγωγού για το γάλα και το κρέας βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το κόστος των ζωοτροφών έχει ανέβει κατακόρυφα.
«Με τις σημερινές τιμές ο κλάδος αδυνατεί ν’ ανταπεξέλθει», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας, και ζητούν αύξηση της τιμής του πρόβειου γάλακτος στο 1,30 ευρώ, του κατσικίσιου στα 0,90 ευρώ και του αγελαδινού στα 0,60 ευρώ. Τιμές, που απέχουν πολύ απ’ τις περσινές, οι οποίες ήταν στα 90, 65 και 40 λεπτά, αντίστοιχα. Όμως, ακόμα κι αυτά τα ποσοστά αυξήσεων που ζητούν οι κτηνοτρόφοι για το γάλα, είναι πολύ μικρότερα απ’ τ’ αντίστοιχα των ζωοτροφών, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο ανέβηκαν απ’ τα 10 στα 30 λεπτά (αύξηση 200%)!
Η συγκέντρωση των κτηνοτρόφων επρόκειτο να γίνει στη διασταύρωση των οδών 21ης Ιουνίου και Βενιζέλου, όπου οι παραγωγοί θα έριχναν συμβολικά ποσότητα γάλακτος, ενώ άλλο θα μοίραζαν και σε διερχόμενους πολίτες. Η πρωτοτυπία της εν λόγω εκδήλωσης θα έγκειτο στο γεγονός ότι τους κτηνοτρόφους θα συνόδευαν στη διαμαρτυρία τους κι ορισμένα από τα ζώα τους!
Όμως, πέρα απ’ τις τιμές, οι παραγωγοί διεκδικούν και μέτρα ουσιαστικής στήριξης κι ενίσχυσης της κτηνοτροφίας. Μέτρα που έθεσε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχ. Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος Δημ. Καμπούρης, και αντιπροσωπεία της ΠΕΚ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο υπουργείο.
Μέσα στα καυτά θέματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι ενόψει Πάσχα είναι και οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, για τις οποίες ζητούν αύξηση των ελέγχων στην αγορά. Επίσης διεκδικούν:
-         Αναπλήρωση της απώλειας τους εισοδήματος τους κατά τα τελευταία έτη, με αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ.
-         Άμεση πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης.
-         Δημιουργία ΕΛΓΑ ζωικής παραγωγής.
-         Νέο κτηνοτροφικό νομοσχέδιο με απλούστευση των διαδικασιών για άδειες ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων.
-         Αύξηση του ποσού επιστροφής φόρου καυσίμων και επιστροφή του ΦΠΑ σε ποσοστό 15%.
-         Άμεση έναρξη των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας.
-         Ρύθμιση χρεών.
-         Ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μ’ επιχορήγηση φωτοβολταϊκών συστημάτων κ.α.α 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.