Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση ΣΥΝ για την 21η Μαρτίου


Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε η Ν.Ε. ΣΥΝ Κιλκίς για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων 21 Μάρτη: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχουν λαθραίες ζωές ή ζωές με μικρότερη αξία. Σε εποχές οικονομικής κρίσης όπου μια πολύ μεγάλη μερίδα κοινωνικών στρωμάτων δέχεται βάναυση επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, σήμερα που η φτώχεια μας απειλεί όλους και το κοινωνικό κράτος γύρω μας καταρρέει, ο πολίτης που βάλλεται από παντού γίνεται ευάλωτος σε λαϊκίστικες σειρήνες και ο ρατσιστικός λόγος βρίσκει πρόσφορο έδαφος εξάπλωσης του, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο για όλα μας τα προβλήματα τον «ξένο» και τον «διαφορετικό». Αποτελέσματα αυτού του ακραίου ρατσιστικού λόγου πέρα από τον καθημερινό εμποτισμό της κοινωνίας με εκφοβισμό και μισαλλοδοξία που μένουν συνήθως σε θεωρητικά επίπεδα, είναι και οι έμπρακτες ακραίες ρατσιστικές επιθέσεις, καθώς και τα μακάβρια ευρήματα τεμαχισμένων πτωμάτων μεταναστών σε κάδους και χωματερές των Αθηνών, που δείχνουν ότι η θεωρία από την πράξη δεν απέχουν τελικά και πολύ. Τα θύματα του φυλετικού ρατσισμού και κοινωνικών διακρίσεων- οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι Ρομά, οι τοξικομανείς και οι απεξαρτημένοι, οι αποφυλακισμένοι ή οι κρατούμενοι, τα άτομα με αναπηρία και δεξιότητες, ομοφυλόφιλοι και διαφυλετικοί, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες κ.ά.- βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση την εποχή της κρίσης όπου εντείνονται οι ταξικές ανισότητες. Η πολιτική απάντηση στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία δεν μπορεί να έρθει παρά μόνον μέσα από τη συνεχή συλλογική διεκδίκηση, την υπεράσπιση και ενσωμάτωση του διαφορετικού.Μέσα από την ανατροπή ενός συστήματος που βασανίζει, περιθωριοποιεί, φυλακίζει αθώους και μέσα από το πρόταγμα «Υπάρχει χώρος για τον καθένα!» κατά το λεγόμενο του ‘μεγάλου δικτάτορα’ Τσάρλι Τσάπλιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.