Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τοποθέτηση Στ. Τσιόνκη για τον παιδικό σταθμό Άσπρου


 Με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τα ζητήματα του Άσπρου δηλ. την χρηματοδότηση του καρναβαλιού και την διακοπή λειτουργίας του παιδικού σταθμού:
1)Υπάρχει απόφαση της Οικονομικής επιτροπής για διακοπή της λειτουργίας του παιδικού σταθμού και μελέτη επαναλειτουργίας αυτού, όπως επίσης απόφαση μη χρηματοδότησης του καρνάβαλου.
2)Υπάρχει συνέλευση των κατοίκων του Άσπρου παρουσία του Δημάρχου και των συνεργατών του, στην οποία ανακοινώνεται η απόφαση της οικονομικής επιτροπής, απόφαση όμως που υιοθετείται και από τον Δήμαρχο.

3)Υπάρχει Γενική συνέλευση των κατοίκων μετά από πρόσκληση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Άσπρου και του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου Άσπρου. Στην Γενική συνέλευση ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι συνδυασμοί του Δημοτικού συμβουλίου και παρευρέθηκαν: η ΄΄ Δημιουργική πρωτοβουλία ΄΄ με τον επικεφαλής και το σύνολο των υποψηφίων από τον Άσπρο, η ΄΄ Παιόνων πολιτεία ΄΄ δια του επικεφαλής της και εκπρόσωπος του ΄΄ Παιονία όραμα ευθύνης και προοπτικής ΄΄
 Στην συνέλευση έγινε πολλή συζήτηση και καταλήξαμε στην έκδοση ψηφίσματος το οποίο και έχει αποσταλεί στον Δήμαρχο, σε όλους τους Δημοτικούς συμβούλους, στους 3 βουλευτές του νομού μας και σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού Κιλκίς.
 Από την πλευρά της ΄΄ Δημιουργικής Πρωτοβουλίας ΄΄ θα καταθέσω εδώ στο ΔΣ την άποψή μας και θα ζητήσω να αποφασίσουμε θετικά και για τα δύο θέματα.
- Ο καρνάβαλος του Άσπρου είναι σήμερα η μεγαλύτερη εκδήλωση του Δήμου μας που σκοπό έχει την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και έχει θετική παρέμβαση και στους δυο τομείς και ιδιαίτερα με την προσέλκυση επισκεπτών πέραν των ορίων του Δήμου αλλά και του νομούς μας. Προτείνω την στήριξη της προετοιμασίας του καρνάβαλου χρηματοδοτώντας το με το ποσό των Euro 5000,00.
- Ο παιδικός σταθμός είναι πρόγραμμα Ευρωπα΄ι΄κό. Όταν αυτό ολοκληρώθηκε ο επόμενος Δήμαρχος το κράτησε με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και σήμερα έρχεστε εσείς να τον κλείσετε σαν να έχουν αρθεί οι λόγοι που επέβαλαν την λειτουργία του.
 Κακώς, κάκιστα επαναπαύονται, όσοι το κάνουν αυτό, στα Ευρωπα΄ι΄κά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά έχουν να παίξουν τον δικό τους ρόλο, αλλά ως εκεί! Έτσι: α) Πρέπει να εφαρμόζονται πιλοτικά σε διάφορα θέματα προκειμένου να διερευνηθεί η βιωσιμότητα    του θέματος, β) Η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας για να αξιοποιηθεί αυτή από τον φορέα υλοποίησης και διαχείρισης του όποιου προγράμματος, γ) η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας ως εφόδια των εργαζομένων στα προγράμματα ώστε να μοριοδοτηθούν στο μέλλον σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
 Τα προγράμματα αυτά παίζουν αυτόν τον ρόλο όμως έχουν αρχή και τέλος και τώρα δυστυχώς είμαστε αρκετά μετά το τέλος και καλούμαστε να βρούμε λύση.
 Εμείς σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε για την εξυπηρέτηση των πολιτών του Άσπρου, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών, για την κοινωνική συνοχή και γενικότερα την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Άσπρου στον βαθμό που αυτά έχουν εξάρτηση από την λειτουργία του παιδικού σταθμού ή όχι!
 Πιστεύω πως υπάρχει απόλυτη και εναρμονισμένη σχέση μεταξύ αυτών. Για αυτούς και μόνον τους λόγους πρέπει να συμφωνήσουμε στην επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό; με ποιους όρους θα λειτουργήσει ως μόνιμη δομή;
 Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποφασίσουμε την ίδρυση και λειτουργία ενός ΝΠΔΔ για την Πρόνοια, την Υγεία και την Κοινωνική πολιτική. Σε αυτόν τον φορέα πρέπει να εντάξουμε δράσεις για ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΚΣ ΑΜΕΑ, Λα΄ι΄κή επιμόρφωση, Παιδικούς σταθμούς, για Στήριξη κακοποιημένης μητέρας και κακοποιημένου παιδιού, εξαρτημένα άτομα από ουσίες π.χ. αλκοόλ, ναρκωτικά, νικοτίνη κ.ά., για υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων, για συντονισμό φορέων αιμοδοσίας, προληπτικά προγράμματα υγείας για όλους τους Δημότες μας κ.ά.
 Σε επόμενη συνεδρίαση βέβαια θα συζητήσουμε για το ΝΠΔΔ και το σύνολο των δράσεών του. Σήμερα πρέπει να πούμε για τον παιδικό σταθμό του Άσπρου. Έτσι εκ μέρους της ΄΄ Δημιουργικής Πρωτοβουλίας ΄΄ προτείνω: Δημιουργία Πρότυπου παιδικού σταθμού του Δήμου Παιονίας με έδρα τον Άσπρο. Πρότυπος για όσα θα κληθεί να προσφέρει στα μικρά του Δήμου και όχι μόνον του Άσπρου, Πρότυπος όσον αφορά στην μεθοδολογία της αγωγής π.χ. ‘Μοντεσοριανή αγωγή’ αλλά και στα τμήματα που θα λειτουργήσουν π.χ. μουσική προπαιδεία, ζωγραφική, υπολογιστές, παιδότοπος, πρόληψη και θεραπεία δυσκολιών του λόγου και της ομιλίας, Πρότυπος σε ό,τι αφορά στις συνθήκες ωραρίου, φαγητού και μεταφοράς παιδιών απ’ όλο τον Δήμο, Πρότυπος σε ό,τι αφορά στις ειδικότητες και τα προσόντα των εργαζομένων αλλά και στην συμμετοχή των γονιών στο σύνολο της λειτουργίας του παιδικού σταθμού.
 Μετά από αυτήν την πρόταση πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεχόμαστε να δημιουργήσουμε Πρότυπο Βρεφονηπιακό και Παιδικό σταθμό του Δήμου Παιονίας με έδρα τον Άσπρο αμέσως μετά την Ιδρυση του ΝΠΔΔ για την Πρόνοια, την Υγεία και την Κοινωνική πολιτική.
 Αυτή όμως είναι η μία απόφαση και αφορά στο εγγύς μέλλον. Άμεσα πρέπει να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση για να επαναλειτουργήσει ο παιδικός σταθμός του Άσπρου ώστε να προκύψει κοινωνική και εργασιακή γαλήνη για τους εργαζόμενους και τους γονείς, αγωγή για τα παιδιά και εμείς να δώσουμε στους Δημότες της Παιονίας την αίσθηση ότι θέλουμε, γνωρίζουμε και μπορούμε να λύνουμε προβλήματα. Ευχαριστώ!

Τσιόνκης Στέφανος
Οδοντίατρος- Δημοτικός σύμβουλος
tsionkis@hol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.