Επίσκεψη από την αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά και τον Κιλκισιώτη σπηλαιολόγο Βασίλη Μακρίδη, δέχτηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η σπουδαιότητα και μοναδικότητα του Σπηλαίου Κιλκίς, καθώς επίσης και οι δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, με σκοπό την ανάδειξή του.
Ως γνωστόν το Τμήμα Γεωλογίας, από διάφορες εργασίες που έχει εκτελέσει τα περασμένα χρόνια στο εσωτερικό του Σπηλαίου, έχει ανακαλύψει και διατηρεί σήμερα πάνω από 500 δείγματα απολιθωμάτων προϊστορικών ζώων, από τα οποία τα 200 είναι πολύ καλά διατηρημένα. Πρόκειται για ολόκληρα οστά ή θραύσματα οστών, κέρατα, γνάθοι και δόντια απο διάφορα είδη ζώων όπως: στικτή ύαινα (Crocuta crocuta spelaea), αλεπού (Vulpes vulpes L.), μεγαλόσωμη νυφίτσα (Mustela Putorius robusta NEWTON), άγριο βόδι (Bos primigenius BOJANUS), μικρόσωμο άγριο άλογο (Equus hydruntius REGALIA), μεγαλόσωμο άλογο (Equus caballus cf.germanicus), του γιγαντιαίου ελαφιού (Megaceros sp.) και του κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus L.).
Σε ό,τι αφορά την προστασία του πολύτιμου αυτού παλαιοντολογικού θησαυρού, που μαρτυρεί προϊστορική ζωή “αξίας” 15.000 χρόνων, αποφασίστηκε από τους δύο φορείς η επιστροφή των απολιθωμάτων στον τόπο τους και η φιλοξενία τους σε Μουσειακή Παλαιοντολογική Έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Απο το δήμο Κιλκίς διερευνάται ο καταλληλότερος χώρος για τη στέγαση της Έκθεσης, ενώ η ομάδα της κ. Τσουκαλά θα συνεισφέρει ανιδιοτελώς στη δημιουργία της, με την εμπειρία και τις ικανότητές της. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η κ. Τσουκαλά, ως επικεφαλής ομάδας του ΑΠΘ συμμετείχε σε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου και οργάνωσε μόνιμες τοπικές παλαιοντολογικές εκθέσεις που θεσμοθετήθηκαν ως Μουσεία Φυσικής Ιστορίας (π.χ. στα Γρεβενά, στην Αριδαία, στην Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου Σερρών κ.α.).
Σημειώνεται τέλος ότι η δημιουργία Παλαιοντολογικής Έκθεσης στο Κιλκίς, πέραν του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, θα ανοίξει νέες προοπτικές για την περιοχή και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής Κιλκίς για την τουριστική ανάδειξη του μοναδικού Σπηλαίου Κιλκίς και συνολικά του Λόφου του Αγίου Γεωργίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.