Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Προς ενοποίηση οδηγούνται οι δυο ενώσεις του νομού μας


Όπως όλα δείχνουν έφτασε η ώρα του «Καλλικράτη» και στον χώρο του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος. Αυτό σημαίνει ότι, αν η μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στην Αυτοδιοίκηση, «περπατήσει» και στον ταλαίπωρο χώρο του συνεταιρισμού, οι δυο Ε.Α.Σ. του νομού μας θα γίνουν μια.
Πρόκειται για ενδεχόμενο, που έχει ήδη συζητηθεί – ακροθιγώς, ομολογουμένως- ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών δεν μπόρεσαν να βρουν. Κι όπως είναι φυσικό, η ενοποίηση των Ε.Α.Σ. αντιμετωπίζεται ως προοπτική, και με θετικές και με αρνητικές τοποθετήσεις.

Μια πρώτη εκτίμηση λέει ότι η πλειοψηφία των συνεταιριστικών κύκλων του σημερινού Δήμου Κιλκίς αντιμετωπίζει θετικά αυτό το ενδεχόμενο, ενώ αντίθετα στον Δήμο Παιονίας εκδηλώνονται πολλές επιφυλάξεις. Τα θέματα πρωτοκαθεδρίας στην ενιαία Ένωση που θα προκύψει στο νομό είναι αυτά που μπορούν να διχάσουν τον συνεταιριστικό κόσμο τους που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων αξιωμάτων κι οφιτσίων.
Πάντως, όπως για την Αυτοδιοίκηση, έτσι για τον συνεταιρισμό, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή τους, μέσα από τον νέο «Καλλικράτη». Ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, παρουσίασε το σχετικό σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, προτείνοντας την συγχώνευση των 6.500 περίπου συνεταιρισμών που υπάρχουν στη χώρα, καθώς και των ενώσεων ανά νομό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας το 80% των συνεταιρισμών διαθέτουν μονάχα την….σφραγίδα τους, αφού λιγότεροι από χίλιοι παρουσιάζουν κάποια οικονομική δραστηριότητα. Όλοι οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε συγχώνευση μ’ αυτούς.
Για τους νέους συνεταιρισμούς που θα συγκροτηθούν, θα δημιουργήσει ένα μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται ο τζίρος, η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα, οι τυχόν εξαγωγές, και εν γένει όλα εκείνα τα οικονομικά κριτήρια που θα χαρακτηρίζουν τον συνεταιρισμό ενεργό ή μη. Και οι δεύτεροι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα.
Με βάση το μοντέλο που προωθείται οι ενώσεις θα έχουν την δυνατότητα ν’ αποθηκεύουν, να μεταποιούν και να εμπορεύονται τα προϊόντα των παραγωγών – μελών τους. Επίσης, να προσφέρει εκπαίδευση και τεχνογνωσία στους αγρότες, για νέες καλλιεργητικές μεθόδους, για προμήθεια κατάλληλων και οικονομικότερων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, για την εν γένει λειτουργία της συνεταιριστικής μονάδας σε καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα.
Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πρόσφατα στο μέλλον των συνεταιριστικών οργανώσεων, σημειώνοντας ότι «το σημερινό μοντέλο δεν μπορεί ν’ αντέξει, αφού «ο συνεταιρισμός λειτουργεί με πελατειακή και ρουσφετολογική λογική μοιράσματος της εξουσίας και των θέσεων».
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα στα κοινοτικά προγράμματα μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο οι ενώσεις. Μετά την εφαρμογή, όμως, του «Καλλικράτη» θα μπορούν να το κάνουν κι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, εφ’ όσον βέβαια κρίνονται ενεργοί και βιώσιμοι, με βάση τα κριτήρια του μητρώου.
Μ’  αυτά και μ’ αυτά, η διαδικασία για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον αγροτικό συνεταιρισμό ξεκίνησε. Σύμφωνα μάλιστα, μ’ ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η κατάθεση απόψεων και προτάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο, μπορεί να γίνει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Κι επειδή μπορεί να υπάρχουν κι απλοί ιδιώτες ενδιαφερόμενοι, υπάρχει στη διάθεσή τους στο ακόλουθο email: gen-secr-office@hq.minagric.gr
Όσοι πιστοί της συνεταιριστικής ιδέας, προσέλθετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.