Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

MUBARK “Game over” – ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ το παιχνίδι τελείωσε


¨Όταν μετά από 28 χρόνια διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον Μουμπάρακ ο τελευταίος παίρνει ποσοστό 92% στις περσινές εκλογές που διεξήγαγε στη χώρα του, μία μόνον λέξη έρχεται στα χείλη κάθε σκεπτόμενου αντικειμενικού αναλυτή και αυτή δεν είναι άλλη από Νοθεία. Το καθεστώς Μουμπάρακ αποτελεί το κλασικότερο παράδειγμα άκρως ολοκληρωτικού καθεστώτος δίχως να χαρακτηρίζεται φασιστικό ή κομουνιστικό καλυμμένο από μανδύα δημοκρατίας με την πλέον ευρεία και αμφισβητούμενη έννοια της λέξης. Θεοσκότεινο το τοπίο, πολλά και τεράστια εύλογα τα ερωτήματα αλλά εξηγήσιμη η όλη κατάσταση που διαδραματίζονταν, διαδραματίζεται και θα διαδραματιστεί στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή που πιθανόν να είναι και το σημαντικότερο από όλα και το οποίο τελικά θα καθορίσει τις νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή. Να ξεκινήσω από τον Μουμπάρακ ο οποίος φαίνεται σαν ο πρωταγωνιστής της όλης παράστασης, όμως είναι πλέον κοινό μυστικό ότι υπάρχουν σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι και φυσικά παραγωγοί οι οποίοι καθορίζουν τους ρόλους, τα σκηνικά, τον φωτισμό κλπ.

Σίγουρα ο Μουμπάρακ, τυχαίο το όνομα, μπορεί να ισχυριστεί ότι ανέλαβε όταν στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε αναρχία και ότι τελικά κατάφερε για τόσα χρόνια να εδραιώσει ισορροπίες ποικιλόμορφες με Αμερική, Ευρώπη, Αραβικό κόσμο, Μουσουλμανικό κόσμο, με Ισραήλ κλπ. Η Αίγυπτος χωρίς να είναι παραγωγός χώρα πετρελαίου, παίζει σημαντικό ρόλο στη διακίνησή του μέσω της διώρυγας του Σουέζ πράγμα το οποίο την καθιστά καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση της τελικής τιμής του μαύρου χρυσού. Για του λόγου το αληθές παρατηρήθηκε αύξηση της τιμής του αμέσως μόλις άρχισαν οι αναταραχές. Επίσης η Αίγυπτος μαζί με την Ιορδανία ανέλαβαν εκ μέρους του σκηνοθέτη τον ρόλο ειρηνοποιού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης (Εγγύς) Ανατολής. Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι κυρίως απέναντι στους Παλαιστίνιους στη γνωστή, εξ’ ίσου σκηνοθετημένη, διένεξή τους με τους Ισραηλινούς. Καταλάβατε τώρα γιατί όλες οι μεγάλες δυνάμεις ενώ ξεκίνησαν επικριτικά απέναντι στον Μουμπάρακ, ανασυντάχθηκαν και τώρα κρατούν αποστάσεις περιμένοντας να συμπεριφερθούν ανάλογα με τις εξελίξεις τις οποίες όμως εμμέσως πλην σαφώς προσπαθούν να επηρεάσουν με απόλυτα διπλωματικό τρόπο. Γι’ αυτό και ουσιαστικά αποπέμπουν τον Μουμπάρακ (διότι βλέπουν ότι η λαϊκή αντίδραση βαίνει αυξανόμενη) αλλά μέσω αυτού προσπαθούν να επιβάλουν ήπια μετάλλαξη με την επικράτηση μετριοπαθούς δικού τους διαδόχου μέσα από το καθεστώς Μουμπάρακ. Έρχομαι τώρα στους Αιγύπτιους πολίτες και ευλόγως αναρωτιέμαι γιατί άργησαν να αντιδράσουν. Να καταλάβω τα πρώτα 10-15 χρόνια διακυβέρνησης από τον Μουμπάρακ. Δεν είναι δυνατόν να είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και να απολάμβαναν ελευθερίες και δικαιώματα γενικότερου ενδιαφέροντος και καθημερινότητας. Εξ άλλου η ωμή πραγματικότητα είναι ότι η Αίγυπτος βασίζει την οικονομία της μόνον στον τουρισμό εξ αιτίας των επιτευγμάτων των αρχαίων Αιγυπτίων. Τι ήταν αυτό που τους έκανε να υπομένουν και να σιωπούν; Βεβαίως είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν καταγράφηκαν ακρότητες εκ μέρους του καθεστώτος Μουμπάρακ. Πιθανόν μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η καθημερινότητα του Αιγύπτιου πολίτη έχει γίνει δυσβάσταχτη. Γεγονός είναι εν πάσι περιπτώσει ότι η εξέγερση του Αιγυπτιακού λαού είναι οικουμενική, εκ μέρους όλων των κοινωνικών τάξεων και τη συμμετοχή στρατού και σωμάτων ασφαλείας. Το τελευταίο είναι τουλάχιστον περίεργο. Όλοι ζητούν την απομάκρυνση Μουμπάρακ ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό ουσιαστικό στόχο πριν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του Αιγυπτιακού κράτους. Υπενθυμίζω ότι οι ισλαμιστές καιροφυλακτούν ανά πάσα στιγμή.

Υ.Γ. Λίγο πριν τελειώσω το παρόν άρθρο ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δρομολόγησε τις εξελίξεις για αλλαγές με εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ξεκάθαρη στερνή προσπάθεια για χειραφέτηση. Δεν θα τους «βγει». Να αναφέρω ότι Διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την οικονομία της Αιγύπτου. Δεν τους «έκαστε» το σκηνικό Πορτογαλία – Τυνησία στη Δυτική Μεσόγειο και προσπαθούν τον συνδυασμό Ελλάδας – Αιγύπτου στην Ανατολική σε άμεση σχέση με Εγγύς Ανατολή – Ισλαμισμό. Ένα από τα συνθήματα των Αιγυπτίων ήταν Mubark Game over. Αν δεν τους ακούσει θα φάει τα μούτρα του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα «τα έφαγαν» περίπου 300 νεκροί και 3.000 τραυματίες. Μην χάσουμε τον λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.