Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


Απολύσεις
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, πάντως, προκάλεσε αίσθηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Παιονίας, όταν αποκάλυψε ότι μόνο μέσα στο 2010 απολύθηκαν από την περιοχή εξακόσιοι εργαζόμενοι!
Η αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνω σε πρόταση που κατέθεσε ο Στ. Τσιόνκης για δημιουργία «Δημοτικής Επιτροπής Εργασίας». Με τον  κ. Ιωαννίδη να ζητά απ’ το δήμο χαμηλά δημοτικά τέλη γι’ ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, δημιουργία υποδομών στα ΒΙΠΑ Πολυκάστρου κι Αξιούπολης κ.α.
Προς το παρόν, πάντως, ο Δήμος θα προχωρήσει στη σύσταση της προταθείσας επιτροπής. Κι ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση αυτή το ρηθέν «όπου θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή».

Νοσοκομείο
Με βάση την οικονομική συγκυρία που ζούμε και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Υγείας, φαίνεται πως το Νοσοκομείο Κιλκίς αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής των πολιτικών θέσεων κι αντιπαραθέσεων.
Για παράδειγμα, μετά τις γνωστές πρόσφατες αναφορές του Κ. Κιλτίδη (στο δείπνο με τους δημοσιογράφους), τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Γεωργαντάς. Ο οποίος, στην ομιλία του ζήτησε την άμεση λειτουργία της «τρίτης πτέρυγας», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του Ιδρύματος με βάση τον «Καλλικράτη», που προωθείται στο χώρο της Υγείας. Δηλαδή, μια ανησυχία που εκφράζονταν μέχρι τώρα μόνο για το Νοσοκομείο Γουμένισσας, διατυπώθηκε για πρώτη φορά τώρα, και γι’ αυτό του Κιλκίς!

Απουσία
Παρά το γεγονός ότι ό Β. Μπαλάσκας δεν έδωσε το παρόν του στην κοπή της πίτας του Γ. Γεωργαντά (είναι γνωστές οι ψυχρές σχέσεις των δυο ανδρών), ο τελευταίος έκανε αναφορά στον «άσπονδο φίλο» και ομόφυλο του (Σαρακατσάνο).
«Η παράταξή μας θριάμβευσε στο νομό μας στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, με τους Π. Ψωμιάδη – Χρ. Γκουντενούδη και Β. Μπαλάσκα- Θ. Λαπόρδα. Γεγονός, που προμηνύει τη νίκη της Ν.Δ. και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», είπε.
Εδώ που τα λέμε, πάντως, η εκλογή Μπαλάσκα στο Δήμο Κιλκίς βόλεψε τον Γιώργο: Δεν θα τον έχει στα πόδια του στις βουλευτικές εκλογές. Αν και στην πολιτική ποτέ μη λες «ποτέ»!

Παιδεία
Για τις συγχωνεύσεις των σχολείων ήταν ο λόγος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Παιονίας, την περασμένη εβδομάδα. Όμως, δεν περιορίστηκε σ’ αυτό. Εξαπλώθηκε σ’ όλο το…σώμα της Παιδείας. Με….καίρια ερωτήματα να πέφτουν στο τραπέζι της κουβέντας, όπως π.χ. αν έχουμε δωρεάν Παιδεία ή όχι! Με τον Α. Οργαντζή να ξιφουλκεί, φυσικά, εναντίον των κατά καιρούς κυβερνητικών πολιτικών.
Για την ιστορία, να πούμε ότι ο «Αντιδήμαρχος Παιδείας», Αν. Δερβεντλής, κατήγγειλε προειλημμένες αποφάσεις για συγχωνεύσεις σχολείων, χωρίς διάλογο με φορείς. Γι’ αυτό κι όλοι ζήτησαν να γίνει διάλογος, με συμμετοχή του δήμου….

Εργοστάσιο
Αυτό το νέο εργοστάσιο της «Καπνικής Μιχαηλίδη» στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας φαντάζει μεγάλη υπόθεση. Και μόνο η παρουσία στα εγκαίνια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του Βούλγαρου ομολόγου τους, το μαρτυρεί περίτρανα.
Οπότε, πώς να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας, που βρίσκεται στο Πολύκαστρο; Όταν, μάλιστα, η νέα μονάδα του Σαντάνσκι θα διαθέτει αυτό το ειδικό μηχάνημα της τελικής επεξεργασίας του καπνού, που ως τώρα υπήρχε μόνο στο Πολύκαστρο;
Σημείωση: Μεταξύ των δικών μας ανησυχούντων εργαζόμενων συμπεριλαμβάνονται κι ο ίδιος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Ιωαννίδης. Ο οποίος, απ’ ότι φάνηκε, δεν μπόρεσε εκ της θέσεώς του ν’ αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

Παρουσία
Στην δεξίωση του Γ. Γεωργαντά υπήρχε, όμως, και μια αξιοπρόσεκτη παρουσία, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Αυτή του Γ. Συμπιλίδη, που παρά το γεγονός ότι επέλεξε να καθίσει σ’ απομακρυσμένο τραπέζι, δεν πέρασε απαρατήρητος.
Είναι αλήθεια, ο κ. Συμπιλίδης παρά τις σκληρές κόντρες του με τον Β. Μπαλάσκα, ποτέ δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με τον κ. Γεωργαντά. Ενώ, φαίνεται, πως η μετέπειτα διαφοροποίηση του τελευταίου απ’ τον πρώην νομάρχη, έπαιξε κι αυτή το ρόλο της.
Να δούμε, όμως, πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, οι σχέσεις τους. Όταν θα βρεθούν μαζί, όπως πολλοί πιστεύουν, στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο νομό μας!

Ανταγωνισμός
Το είπε ο Κ. Κιλτίδης, ως βουλευτής της Δημ. Συμμαχίας πλέον, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: «Μεταφέραμε τον ανταγωνισμό στο επίπεδο των φαρμακείων, αντί να υπάρχει στη βάση παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου», είπε.
Εξ’ αυτού συνάγεται ότι δεν θεωρεί την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ως σωστή, αφού μάλιστα παραδέχεται ότι έχουμε μεγάλο αριθμό φαρμακείων. Η Ντόρα συμφωνεί;

Επιφυλάξεις
Την Επιτροπή Εργασίας, που πρότεινε ο κ. Τσιόνκης την αποδέχτηκαν όλοι πλην ενός: Του Άκη Οργαντζή, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο οποίος χαρακτήρισε αυτές τις επιτροπές σαν «μαϊμούδες».
Σοβαρές επιφυλάξεις, όμως, για την αποδοτικότητά της εκφράστηκαν κι από «εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά». Μιλάμε για τον πρώην δήμαρχο Δ. Κουλίνα, ο οποίος πρόβλεψε ότι η Επιτροπή θα λειτουργήσει ως απλό «παρατηρητήριο ανεργίας και φτώχιας».
Ελπίζουμε να μην δικαιωθούν οι επιφυλάξεις κι οι αρνήσεις, αν και δεν το πιστεύουμε!

Μπηχτές
«Εμμέσως πλην σαφώς» ο Γ. Γεωργαντάς «τα ‘χωσε» στον Κ. Κιλτίδη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτάς του.
«Τα κόμματα δεν έγιναν για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Όμως ο υπέρτατος κριτής, ο λαός, έθεσε ήδη στο περιθώριο τους διασπαστές», είπε μεταξύ άλλων.
Για να προσθέσει σ’ άλλο σημείο ότι ο κόσμος της Ν.Δ. στο νομό μας τον ανέδειξε πρώτο βουλευτή στις τελευταίες εκλογές.
Ναι, αλλά η «πρωτιά» ήλθε μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κ. Κιλτίδη.

Συλλυπητήρια
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στον αγαπητό φίλο Σίμο Κωνσταντινίδη για τον χαμό της αγαπημένης του κόρης, που έφυγε στα 22, μόλις, χρόνια της, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ας είναι αιωνία η μνήμη της. Ευχόμαστε κουράγιο στο Σίμο και σ’ όλους τους συγγενείς.

Και γραφείο
Πάντως, ο δήμαρχος Θ. Λαπόρδας δεν έμεινε στη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Εργασίας. Δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή του για ίδρυση στον Δήμο Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας.
Γραφείο, που ζήτησε κι η Αθ. Λιάρτση στην τοποθέτησή της. Ενώ ο Χρ. Δραγανίδης ζήτησε γενικότερες πρωτοβουλίες απ’ τη Δημοτική Αρχή με στόχο την ανάπτυξη.
Παρεμπιπτόντως, ο κ. Δραγανιδης άκουσε τον κ. Οργαντζή να προβλέπει το κλείσιμο της προσωπικής του επιχείρησης στο Πολύκαστρο! Το ‘κανε, βέβαια, μ’ εμφανή διάθεση χιούμορ, γι’ αυτό άλλωστε προκάλεσε και το γέλιο όλων, μη εξαιρουμένου του κ. Δραγανίδη. Κι ήθελε να πει ότι το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων είναι πλέον δυσοίωνο. Κι εδώ που τα λέμε, άδικο έχει;

Εταιρεία
Η τακτική Γεν. Συνέλευση της Ε.Α.Σ. Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ενέκρινε πέραν των άλλων (κυρίως τις οικονομικές χρήσεις προηγουμένων ετών) και τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της οποίας, θα κατέχει η ίδια η Ένωση.
Στόχος της εταιρείας θα είναι να παρεμβαίνει στην αγορά με συμμετοχή της σε διαγωνισμούς κ.α. Και το ερώτημα είναι: Ένα τέτοιο ευέλικτο και πρακτικό σχήμα, που θα μπορεί να υπερκεράσει τις εγγενείς δυσχέρειες κι αγκυλώσεις μιας Ε.Α.Σ., γιατί δεν γίνονταν τόσο καιρό; Είναι τόσο απλή η ερώτηση, όσο σύνθετη μπορεί ν’ αποδειχθεί μια τυχόν απάντηση!

Πρωτοφανές!
Εκπληκτικά πράγματα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς όταν το Σώμα κλήθηκε να εκλέξει δυο αντιπροσώπους του στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών, στον οποίο πρόεδρος είναι ο Δ. Τερζίδης.
Ο πρώην δήμαρχος έθεσε υποψηφιότητα τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανή η επανεκλογή του στην θέση του προέδρου του Συνδέσμου. Όταν, όμως, έθεσαν υποψηφιότητα κι οι Β. Μπαλάσκας – Τ. Αμανατίδης, την απέσυρε. Και τότε αποχώρησε απ’ τη συνεδρίαση σύσσωμη η μειοψηφία, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στο Δήμο Κιλκίς!
Τελικά, οι Μπαλάσκας – Αμανατίδης εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι μόνο απ’ τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Με τη σημείωση ότι ο πρώτος έλαβε 25 ψήφους, ενώ ο δεύτερος 14! Ο πρόεδρος, πάντως, του Συνδέσμου δεν εκλέχτηκε αντιπρόσωπος του δήμου του!

Προτάσεις
Πάντως, όσο σωστή φαίνεται η θέση του κ. Κιλτίδη για τα περί ανταγωνισμού στο χώρο του φαρμάκου, δυο άλλες τοποθετήσεις του φαντάζουν διφορούμενες.
Η πρώτη αφορά τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Για τα οποία προτείνει να μετατραπούν σε «ιατρεία εκτίμησης και επανεξέτασης εντός των κλινικών». Το ερώτημα όμως είναι, ποια η διαφορά;
Η δεύτερη αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ. Για τους οποίους προτείνει να μπορούν να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία, πέραν της εργασίας τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Μήπως, όμως, αυτό θ’ αντικαταστήσει, απλώς το περίφημο «φακελάκι» με την επί πληρωμή φυσικά επίσκεψη στο ιδιωτικό ιατρείο;

Συντονιστικό
Σημαντική εξέλιξη για τα συνδικαλιστικά πράγματα του τόπου μας ήταν αυτή η συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου των πρωτοβάθμιων σωματείων που σχετίζονται με τον χώρο της Υγείας. Βλέπετε, τα διαχρονικά προβλήματα του χώρου έχουν πια γιγαντωθεί, χωρίς καμιά προοπτική να λυθούν άμεσα.
Ήδη, το Συντονιστικό εξέφρασε απ’ την πρώτη κιόλας ανακοίνωσή του, τους προβληματισμούς αλλά και τη «ρότα» του, λέγοντας ότι μεταξύ των σκοπών του είναι κι η αντιμετώπιση των επιθέσεων «της τρόϊκας και της κυβέρνησης των μνημονίων». Κλείνει δε την ανακοίνωση με ισχυρή δόση απαισιοδοξίας αλλά και…χιούμορ. «Το μόνο που δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός σαθρού και καταδικασμένου σε κατάρρευση κοινωνικού συστήματος. Άλλωστε, έχουμε έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων» λένε.
Σωστά! Και αυτή η έλλειψη δεν βοηθά ούτε στη γέννηση του καινούργιου!

Μέτρα
Ο Θ. Παραστατίδης μιλώντας πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αγωνία και τους φόβους, που καθημερινά εκφράζουν όλο και περισσότεροι: Τον κίνδυνο να προκληθούν ανεξέλεγκτες κοινωνικές εξελίξεις αν δεν ληφθούν έγκαιρα κάποια μέτρα.
Σωστά, μόνο που μέτρα λαμβάνονται, συνεχώς κι αδιαλείπτως. Και είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν τον απελπισμένο κοσμάκη στις «ανεξέλεγκτες κοινωνικές εξελίξεις».

Δεν πληρώνω
Γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας, δεν επέτρεψαν για λίγες ώρες την περασμένη Δευτέρα την λειτουργία των εκδοτηρίων στα εξωτερικά ιατρεία, για να διαμαρτυρηθούν συμβολικά στην απόφαση καταβολής 5 ευρώ από ασθενείς.
Φουντώνει το κίνημα «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω».

Παιδικός
Κλειστός θα παραμείνει τις 10 πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου ο Παιδικός Σταθμός Άσπρου, επειδή λέει η σχετική σύμβαση δήμου – δημοτικής επιχείρησης έληξε την 31η Δεκεμβρίου, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς!
Και τώρα ψάχνουν στο Δήμο Παιονίας την νομική φόρμουλα που θα επιτρέπει στα 10 παιδιά της δύναμης του Σταθμού, να συνεχίσουν να φιλοξενούνται απ’αυτόν!

Αλλαγές
Έφτασε, λοιπόν η ώρα που ο ιστορικός «Κήπος» του Κιλκίς αλλάζει χρήσεις. Το επί πολλές δεκαετίες κέντρο της ψυχαγωγίας της πόλης, μετατρέπεται σε στέγη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και τμημάτων του ΟΠΟΝΓΑ, με απόφαση του νέου Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Απ’ ότι φαίνεται κινδυνεύει και το μεγάλο έργο της ανάπλασης της περιοχής Πάρκου – Κήπου, με τους Ν. Αφεντουλίδη, Γ. Φαχουρίδη, Τ. Αμανατίδη και Μ. Πεντζερετζή να καταψηφίζουν την συνέχιση της μελέτης, ενώ το Σώμα  θα κληθεί ν’ αποφασίσει για την υλοποίηση ή όχι του έργου, όταν η μελέτη ολοκληρωθεί.
Και μια άλλη αλλαγή: Απ’ ότι φαίνεται το Δ.Σ. δεν θα συνεδριάζει πλέον στο Δημαρχείο αλλά στο ΚΕΓΕ… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.