Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Για τη ζωή και τη γνώση της


Η έκρυθμη κατάσταση, η οποία επικρατεί γι’ άλλη μια φορά στο χώρο της Υγείας είναι ότι πιο αξιοπρόσεκτο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στον τόπο μας. Κι αυτό, όχι μονάχα επειδή ουδέν σημαντικό προκύπτει σε άλλους χώρους, αλλά και γιατί, η Υγεία είναι – ή, μάλλον, θα ‘πρεπε – να είναι- το πρώτιστο μέλημα μιας συγκροτημένης ανθρώπινης κοινωνίας.
Πράγματι, δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα σ’ επίπεδο δημόσιων παρεμβάσεων στον τομέα της ανάπτυξης. Ούτε ένα  μεγάλο έργο δεν σχεδιάζεται, ούτε μια σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται, απ’ τους πολιτειακούς μας θεσμούς και το πολιτικό μας σύστημα.
Όσο για την Αυτοδιοίκηση – περιφερειακή τε και τοπική- διάγει την ανέξοδη περίοδο των βαρύγδουπων διακηρύξεων και των ευγενών της προθέσεων, αρνούμενη να δει κατάματα τις μαύρες μέρες που έρχονται.

Στο χώρο της Υγείας, όμως, κάτι κινείται. Όχι, βέβαια, από άποψη δραστηριοτήτων που θα την αναβαθμίσουν. Ούτε τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, των απλήρωτων εφημεριών και της απρόσκοπτης λειτουργίας των κλινικών λύθηκαν, ούτε τα νέα χειρουργεία του Νοσοκομείου Κιλκίς παραδόθηκαν, ούτε η ανησυχία για το μέλλον του Νοσοκομείου Γουμένισσας  διασκεδάστηκε, ούτε τα κέντρα υγείας Πολυκάστρου και Δροσάτου αναβαθμίστηκαν, ούτε τα περιφερειακά ιατρεία των χωριών λειτουργούν όπως πρέπει, ούτε το περίφημο πολυϊατρείο του ΙΚΑ ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, ούτε, ούτε, ούτε…..
Αντίθετα, κοντά σ’ όλες αυτές τις χρόνιες ασθένειες της Υγείας στον τόπο μας, προστέθηκε πλήθος άλλων, που επιβάρυναν έτι περαιτέρω την….υγεία της. Να μην τις απαριθμήσουμε μια – μια, είναι γνωστές εις άπαντας. Να προσθέσουμε, απλώς, αυτές που οφείλονται στα …φάρμακα. Τα οποία, έτσι όπως τα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κατάντησαν αντί να γιατρεύουν, να βλάπτουν σοβαρά την υγεία!
Δείτε, λοιπόν, τι γίνεται: Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Κιλκίς έφτασαν μέχρι το σημείο να ζητούν απ’ τον εισαγγελέα με εξώδικο την παρέμβασή του για τη σωστή θεσμικά λειτουργία του Ιδρύματος. Μαζί με τους συναδέλφους τους της Γουμένισσας βάζουν, προσωρινά βεβαίως, λουκέτο στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων για να μην πληρώνει ο κοσμάκης το χαράτσι των 5 ευρώ!
Συστήνεται για πρώτη φορά συντονιστικό όργανο γιατρών, φαρμακοποιών κι εργαζόμενων στην Υγεία για «την αντιμετώπιση των επιθέσεων της τρόϊκας, και της κυβέρνησης των μνημονίων». Οι γιατροί – ιδιώτες δηλώνουν ότι θα διαρρήξουν οριστικά τις σχέσεις με τ’ ασφαλιστικά ταμεία. Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να κατεβάζουν τα στόρια των φαρμακείων τους. Κι οι εργαζόμενοι ζουν το παρόν της περικοπής (μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών παροχών) κι ατενίζουν έντρομοι το μέλλον της αβεβαιότητας.
Ένα τέτοιο κλίμα δεν αφήνει ανεπηρέαστο το «πολιτικό προσωπικό» του τόπου μας. Για παράδειγμα, ο Κ. Κιλτίδης έριξε προσφάτως τις τορπίλες του με στόχο το Νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου «πεθαίνει κόσμος». Ο ίδιος, όμως, προτείνει ως γιατρικό «ν’ αλλάξει ο Μανωλιός βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς» (Βλέπε τις θέσεις του στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής).
Για να καταλάβει κάποιος σε ποια κατάσταση έχει οδηγήσει την Υγεία και ποιο το «μαύρο κι άραχνο» μέλλον της, αρκεί να παρακολουθήσει μια οποιαδήποτε συνεδρίαση ενός οιουδήποτε οργάνου, οποτεδήποτε κι αν πραγματοποιηθεί, μ’ αντικείμενο θέματα που την απασχολούν θα μπει στο χώρο της συνεδρίασης υγείας και θα τον εγκαταλείψει άρρωστος απ’ αυτά που θ’ ακούει!
Πριν, λοιπόν, η κατάσταση της υγείας…της Υγείας αποδειχθεί μη αναστρέψιμη και φτάσουμε στους «τελευταίους σπασμούς» ας αποφασίσουν οι «ιθύνοντες» - κυβέρνηση, τροϊκανοί, δουνουτάδες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις – να λάβουν τη μόνη απόφαση που μπορεί να συγκρατήσει την κατάρρευση  του κοινωνικού μας ιστού: Ν’ αφήσουν έξω απ’ τους «πιλοτικούς» πειραματισμούς τους, την Υγεία και την Παιδεία. Και στους τομείς αυτούς, ας κάτσουν μαζί με κάθε ενδιαφερόμενο, μ’ εκπροσώπους του συνόλου των πολιτών, δηλαδή, για να κουβεντιάσουν πως θα τους καταστήσουν αντάξιους της πεμπτουσίας του ανθρώπου. Που δεν είναι άλλη απ’ την ίδια τη ζωή και τη γνώση της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.