Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Στέφανος Παραστατίδης: Να καλυφθούν άμεσα τα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία

Υπογράφει ο Στέφανος Παραστατίδης*
Σχετικά με το μείζον ζήτημα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων, είχαμε επισημάνει ήδη στις 10/7/2024 από το βήμα της Βουλής ότι εάν η αύξηση των μόνιμων διορισμών, συνοδευτεί από τεχνητή μείωση των κενών και άρα σε μείωση του αριθμού των αναπληρωτών μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση μονίμων, θα οδηγήσει σε λιγότερο διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στη συνέχεια επισημάναμε ότι παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου για την δημιουργία σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος καταγραφής των εκπαιδευτικών κενών η διαδικασία εξακολουθεί να διεκπεραιώνεται με “μπακαλοτέφτερο”.

Στα τέλη Αυγούστου καταγγείλαμε δημόσια, ότι επιχειρείται μία πρωτοφανής εκστρατεία εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω συγχωνεύσεως τμημάτων, την οποία ψευδώνυμα το υπουργείο προβάλλει ως «εξορθολογισμό» και η οποία υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και στρέφεται ευθέως εναντίον των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Ακολούθησε καταγγελία μας από το βήμα της Βουλής ότι: «Σε μία πρωτοφανή για τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια εκστρατεία τεχνητής μείωσης των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση, με συνεχείς εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας "εντέλλονται" οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης, να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους για τα εγκεκριμένα τμήματα, να αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, να αγνοήσουν ακόμη και τις ρυθμίσεις του νόμου για την κατανομή των μαθητών με ειδικές ανάγκες» .

Με νεότερη ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε ότι το εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 της ΝΔ έχει τελικά υπότιτλο «Γκόρτσος 2.0», αποκαλύπτοντας την αναβίωση πελατειακών πρακτικών μέσω πολιτικών παρεμβάσεων κυβερνητικών βουλευτών για «διορθώσεις» συγχωνεύσεων “κατόπιν ενεργειών” τους και υποδείξεων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας.

Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν και το Συνήγορο του παιδιού σε σχετική έκθεσή του να καταλήγει στις ίδιες διαπιστώσεις.

Κάθε μέρα και εντονότερα επιβεβαιώνεται η ανάγκη να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, ειδικά όπου υπάρχουν μαθητές με ειδικές ανάγκες. Να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός και έστω και στο «και πέντε» να καλυφθούν με προσλήψεις του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού τα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν.

*Στέφανος Παραστατίδης
Βουλευτής Κιλκίς
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Τομεάρχης Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.