Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ: Μάθε την αλήθεια, το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ ΕΠΟΝ ΕΛΑΣ

Δελτίο τύπου ΚΚΕ
Η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από τη Μάχη του Κιλκίς στις 4 Νοέμβρη του 1944, διοργανώνει Ιστορικό Περίπατο στην πόλη του Κιλκίς την Κυριακή 27/10, με σημείο έναρξης - πρώτο σταθμό του περιπάτου, έξω από την πύλη του νοσοκομείου και ώρα 10:30 το πρωί.

Τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη, ανήμερα της επετείου, η ΚΟ διοργανώνει εκδήλωση στις 7μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αντάρτη στις 6μμ.

Στην εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο θα μιλήσουν οι:

Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ

Θανάσης Βαφειάδης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός – πολεοδόμος.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με Μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στη Νέα Σάντα

Τους νεκρούς ΕΛΑΣίτες της μάχης της Νέας Σάντας, θα τιμήσουν σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, το Σάββατο 26 Οκτώβρη, ώρα 11:30πμ στο μνημείο που βρίσκεται δίπλα από τον τόπο που δόθηκε η μάχη.

Στις 25 Οκτώβρη 1944, το 10ο Τάγμα του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αφού έδωσε δύο μεγάλες μάχες τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Τερπύλου - Κορονούδας και στην Ευκαρπία, και κατευθυνόμενο προς τη Θεσσαλονίκη, ειδοποιήθηκε για την παρουσία γερμανικής φάλαγγας. Εκεί, ο 3ος Λόχος του Τάγματος έδωσε μάχη με τους σχηματισμούς των Γερμανών και των Ελλήνων συνεργατών τους που τους συνόδευαν.

Οι Γερμανοί βρίσκονταν σε πορεία εγκατάλειψης της χώρας και είχαν σκοπό να φυλάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή για να περάσουν ανενόχλητα τα υπόλοιπα στρατεύματα. Έτσι ο ΕΛΑΣ συνέχισε να μάχεται κατά του κατακτητή μέχρι την τελευταία στιγμή, δημιουργώντας του προβλήματα στους σχεδιασμούς του και παράλληλα εξέφραζε το διεθνιστικό του καθήκον καθυστερώντας την ενίσχυση των Γερμανικών στρατευμάτων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου οι λαοί των χωρών αυτών, με πρωτοστάτη τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ, ξεκινούσαν μια πορεία τσακίσματος του φασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.