Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας: Πάρτε πίσω τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και το λογαριασμό να τον στείλετε στην κυβέρνηση

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας
Οι αυξήσεις των δημοτικών τελών που αποφάσισε η δημοτική αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι προκλητικές και απαράδεκτες. Το εκβιαστικό δίλημμα προς το λαό της περιοχής πως ή θα αποδεχτούν τις αυξήσεις ή θα καταργήσει υπηρεσίες στους τομείς καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου προσβάλλει το λαό της περιοχής.

Είναι απαράδεκτο η διοίκηση να κάνει πλάτες στην κυβέρνηση και το αστικό κράτος, που μόλις τους πρώτους 7 μήνες του 2024 “κατάφεραν” επιπλέον πλεόνασμα 5,5 δις από αυτά που είχαν προϋπολογίσει, όταν και φέτος περιέκοψαν 550 εκ. τις κρατικές δαπάνες για υγεία, πρόνοια, παιδεία, υποδομές κ.α. , όταν η κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και περισσότερο στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με υπέρογκες πολεμικές δαπάνες και συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, που μόνο τη υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή δεν υπηρετούν.

Κάνουν τελικά ότι ακριβώς κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ότι κάνουν διαχρονικά όλες οι τοπικές διοικήσεις του Δήμου Παιονίας. Στέλνουν διαρκώς το λογαριασμό στο λαό και όχι στο κεφάλαιο και το κράτος που τους υπηρετεί. Μέσω της ανταποδοτικότητας, διαρκώς απαλλάσσουν το κράτος από βάρη και υποχρεώσεις προς τους Δήμους, εξοικονομώντας έτσι πόρους για τις απαλλαγές και τις ελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων, για να συνεχίζουν απρόσκοπτα να εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας.

Είναι συνειδητά απέναντι από το λαό της περιοχής. Αν κατάφεραν να εκτοξεύσουν το κόστος λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών από τα 2 εκ. € στα 4 εκ. €, μέσα στην 5ετή θητεία τους 2019-2024, φανταστείτε τι μας περιμένει! Μιλάμε για αύξηση 100 % του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών και η δημοτική αρχή “σφυρά αδιάφορα” και προτείνει νέες αυξήσεις δημοτικών τελών.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να κουνηθεί ρούπι από τις παραπάνω θέσεις της αν ο λαός δεν αναλάβει οργανωμένα να τους χαλάσει τα σχέδια, μπαίνοντας μπροστά για να βάλει εμπόδια σε αυτή την πολιτική, παλεύοντας για την ανατροπή της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει και καλεί το λαό της Παιονίας να συλλογιστεί την μοναδική ρεαλιστική και αναγκαία πρόταση που συμφέρει το λαό, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο και συνοψίζεται στα εξής:

-- Κατάργηση κάθε απόφασης δημοτικού συμβουλίου που προβλέπει προνομιακή μεταχείριση για τους μεγάλους επιχειρηματίες της περιοχής. Με την κατάργηση των προνομίων που απολαμβάνουν, σε συνδυασμό με αύξηση στην φορολόγηση των επιχειρηματιών της περιοχής, μπορούν να αυξηθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα δημοτικά έσοδα.

-- Διεκδίκηση από το κράτος να αναλάβει όλη την κάλυψη της δαπάνης πληρωμής του προσωπικού του Δήμου ύψους 1.261.000 € με χρήματα που θα προέλθουν από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της φορολόγησης των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, κατάργηση με ευθύνη του κράτους κάθε φόρου που συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγια ρεύματος ύψους 1.050.000 € και καυσίμων 200.000 € που επιβαρύνουν το Δήμο. Οι εφοπλιστές απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο και φορολογική ασυλία αλλά οι Δήμοι διαρκώς στο “μάτι του κυκλώνα”.

-- Κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης στη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Κάθε ανάθεση προς ιδιώτες περιλαμβάνει πέρα από τα έξοδα του επιχειρηματία και το κέρδος του. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο επιχειρηματίας συντήρησης των οχημάτων να αμείβεται με 40 € την ώρα καθαρά..., δηλαδή σε μια ώρα να βγάζει περισσότερα απ' όσα πληρώνεται ένας εξειδικευμένος υπάλληλος του Δήμου σε μία ολόκληρη μέρα !! Να λοιπόν μια ακόμη πηγή εσόδων.

Οι παραπάνω προτάσεις και ρεαλιστικές και δίκαιες είναι αλλά αρνούνται συνειδητά να τις υιοθετήσουν, ως δημοτική αρχή, γιατί κοστίζουν στο κράτος και τις επιχειρήσεις.

Με περίσσιο θράσος κάποιοι μίλησαν για λαϊκισμό! Ας κοιταχτούν λίγο στον καθρέπτη! Η μείωση των δημοτικών τελών μόνο σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 70% (μέχρι σήμερα το όριο ήταν στο 75%) και η μείωση του ποσοστού απαλλαγής της βιομηχανίας “Κολιός” στα δημοτικά τέλη από 65 % σε 60 % (οι απαλλαγές από 78.000 € μειώνονται σε 72.000 €) αποτελούν κάτι παραπάνω από λαϊκισμό!

Τελικά, η λογική των αστικών κομμάτων για “λύσεις και προτάσεις” που θα προσαρμόζονται στα ασφυκτικά όρια των αντοχών της οικονομίας και των δημοσιονομικών του κράτους, υπηρετούν τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα, που απομυζούν καθημερινά τον πλούτο που παράγουμε.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη σπάει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, με ρεκόρ κερδών 15ετιας των εισηγμένων εταιρειών κατά 91%, την ίδια στιγμή που οι μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι και από τα επίπεδα του 2009, οι ανατιμήσεις έχουν ξεπεράσει το 40% και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Καλούμε το λαό οργανωμένα να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, με τον αγώνα του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.