Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Βόλτα στο όμορφο χωριό Μαυρονέρι του Νομού Κιλκίς

Γραφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Μια ξεχωριστή και διαφορετική βόλτα από αυτές που έχουμε συνηθίσει, προσφέρει το χωριό Μαυρονέρι από την πρώτη στιγμή που θα επιλέξουμε τον προορισμό της εκδρομής και ακόμα συνδυάζοντας και τα ψώνια μας αν πρόκειται για Σάββατο.
Πέρα όμως από Σαββατοκύριακο αξίζει να γνωρίσουμε το όμορφο Μαυρονέρι όλες τις ημέρες και ώρες και σίγουρα θα μας ξεκουράσει η ζεστή και φιλόξενη αύρα του έτσι όπως το λούζει ο ήλιος από παντού.

Το χωριό χαρίζει απλόχερα την ηρεμία και τις ομορφιές του έτσι όπως τα πολύχρωμα τριαντάφυλλα σχεδόν σε όλες τις αυλές των σπιτιών γέρνουν ανενόχλητα μέσα στον δρόμο σε συνδυασμό με τις φορτωμένες ροδιές που πρόθυμοι κάτοικοι σου δίνουν σακουλίτσα να μαζέψεις όσα ρόδια θέλεις.
Η φιλοξενία των κατοίκων εκδηλώνεται όχι να δώσουν λίγα ρόδια αλλά ολόκληρο το δέντρο.

Αυτό σίγουρα μόνο στα ελληνικά χωριά θα το συναντήσουμε.

Στον καθαρό κεντρικό δρόμο τα μαγαζιά εξυπηρετούν τους κατοίκους και όχι μόνο.
Μια πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα δίνει ζωή και δεν αφήνει το χωριό στην τύχη του καθώς είναι πολλοί επαγγελματίες που αγωνίζονται να σώσουν τις μικρές επιχειρήσεις τους.

Από το Δημοτικό Σχολείο ακούγονται τα παιδιά να παίζουν μέσα σε ένα περιβάλλον με δέντρα και εικόνες σχολείου όπως πραγματικά πρέπει να είναι.

Σε μικρή απόσταση η Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο, φροντισμένη και στολισμένη με νοικοκυριό και μεράκι ομορφαίνει το χωριό με την βοήθεια ενός Αγαπημένου Ιερέα που μιλούν με Αγάπη οι κάτοικοι για αυτόν.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού ετοιμάζει όμορφες δραστηριότητες με τον πρόεδρο να δηλώνει οι λίγοι να γίνουν περισσότεροι για το καλό του χωριού.

Η ποδοσφαιρική ομάδα το καμάρι του Μαυρονερίου προβάλει το χωριό καθώς υπάρχει ένα καθαρό και φροντισμένο γήπεδο και μια μαχητική ομάδα και μπράβο στα παιδιά.

Φτάνοντας στον φούρνο ο Στέφανος εξυπηρετεί πρόθυμα τους πελάτες και εδώ θα πρέπει να πούμε κάτι πολύ γνωστό.

Το νόστιμο ψωμί και το κουλούρι είναι μια δελεαστική πρόταση να το αναζητήσουμε στη βόλτα μας και σίγουρα δεν θα χάσουμε.

Κάπου δίπλα στον φούρνο μια ασυνήθιστη πινακίδα δεν αφήνει αδιάφορους τους περαστικούς.

"Εκκλησιαστικά είδη"

Σε ερώτηση τι ακριβώς κατασκευάζουν στο εργαστήριο αυτό έμεινα έκπληκτη όταν άκουσα ότι κάνουν καμπάνες και ίσως το μοναδικό εργαστήριο σε όλη την χώρα μας.

Πρόθυμη η κυρία Αρχοντούλα να κεράσει καφέ και να δούμε μαζί τα εκκλησιαστικά είδη που τώρα κάνει ο γιος της Πολυχρόνης πραγματικά έργα τέχνης για Ναούς.
Αυτά τα γνωρίζουν λίγοι και δυστυχώς η Αγάπη που πρέπει να δείξουμε στα χωριά μας δεν είναι απλά μια ταμπέλα.

Όπως επιστρέφω για πάρω το αυτοκίνητο μου ανακαλύπτω περισσότερες ομορφιές όπως είναι το πάρκο Ηρώο με την Γαλανόλευκη να κυματίζει καθαρή και όχι κομμάτια.

Εκεί μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να παίξουν χωρίς φόβο και να νιώσουμε την ξεκούραση της εκδρομής και χωρίς βιαστικά να κρίνουμε το περιβάλλον του χωριού με απαισιοδοξία.

Το κρεοπωλείο λίγα μέτρα από το πάρκο σερβίρει νόστιμα κρέατα του τόπου μας καθώς και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που είναι Ελληνικά (Μπαχαρικά τυροκομικά κ.α).

Σε ερώτηση αν μπορεί εύκολα ένα μαγαζί να αντέξει στο χωριό ο Νίκος έδωσε την ποίο όμορφη απάντηση.

"Φυσικά και μπορεί, δόξα τω Θεώ".

Το ίδιο και η Δήμητρα δίπλα στο μικρό παραδοσιακό μαγαζάκι καφέ ουζερί που μοσχοβολάει παντού ελληνικό μεσημέρι και καλή καρδιά. γεύσεις ψυχής και καρδιάς που έχουν την δύναμη να κάνουν αυτούς που θέλουν την βόλτα με την ομορφιά και την σημασία της.

Το χωριό έχει όλα τα προνόμια για μια ήσυχη και ποιοτική ζωή.

Τρία φιλόξενα καφενεία που θα βρεις εκεί μια καλή παρέα.

Τοπική Κοινότητα.

Δημοτικό Σχολείο.

Ιερό Ναό.

Φαρμακείο.

Παντοπωλείο.

Αρτοποιείο.

Ποδοσφαιρική ομάδα.

ΚΕΠ.

Συνεργείο αυτοκινήτων.

Παιδική χαρά.

Πάρκο.

Αγροτικές δραστηριότητες.

Σπίτια προς ενοικίαση.

Και πολλά ακόμη προνόμια για μία ήσυχη και ποιοτική ζωή και σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη του Κιλκίς.

Το Μαυρονέρι, μας περιμένει.

Ευχαριστώ τους κατοίκους του χωριού για την φιλοξενία και τις πληροφορίες.
Την Δήμητρα και την Νίκη για την πρόσκληση για καφεδάκι και ούζομεζέ.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.