Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

4ο Φεστιβάλ Κόμικς Κιλκίς «COMICSVILLE» 2024

Δελτίο τύπου Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου "η πόλις"
Το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», παρουσιάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κόμικς «COMICSVILLE» με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς.

Από την Παρασκευή 8 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων (εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις κλπ) στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες δημιουργοί και θεωρητικοί των κόμικς αλλά και καλλιτέχνες του εξωτερικού. Το κεντρικό θέμα για φέτος είναι τα ιταλικά κόμικς και η επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή. Σε αυτήν την ατμόσφαιρα ο Χρήστος Σταμπουλής φιλοτέχνησε και την αφίσα του φετινού φεστιβάλ.

Όπως έχουμε καθιερώσει τα δυο τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος ο χώρος της έκθεσης θα ανοίξει τις πόρτες του νωρίτερα (από Τετάρτη 6/11) για να υποδεχτεί σχολικά τμήματα της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, καθώς και όλων των τάξεων του Γυμνασίου τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

Τα εγκαίνια του 4ου Πολυθεματικού Φεστιβάλ «COMICSVILLE» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής (Νικ. Παναγιώτου 50, 61100, Κιλκίς).

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον Σταύρο Κιουτσιούκη να σκιτσάρει ζωντανά, αποδίδοντας με το δικό του χαρακτηριστικό στιλ ορισμένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα των ιταλικών κόμικς.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε για να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε μαζί την περιήγηση στο μαγικό κόσμο των κόμικς!

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκθέσεων και των υπόλοιπων δράσεων:

Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2024

Στους φετινούς καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του 4ου Φεστιβάλ Κόμικς «COMICSVILLE» συγκαταλέγονται οι:

Maria Stojanova, εκπρόσωπος του συλλόγου «Art Equilibrium» | Vangel Srnakov, εικαστικός Γιάννης Αντωνόπουλος, δημιουργός κόμικς, σκιτσογράφος, ιστορικός | Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, εκδότης του εκδοτικού οίκου «Ένατη Διάσταση» | Γιάννης Ιατρού, δικηγόρος, δημοσιογράφος | Σταύρος Κιουτσιούκης, δημιουργός κόμικς | Γιάννης Κουκουλάς, διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθρογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών | Περικλής Κουλιφέτης, εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος | Σταύρος Σταυριανός, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου «Jemma Press»

Εκδοτικοί Οίκοι

Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικών οίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της «Jemma Press» και της «Ένατης Διάστασης». Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς, να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες, να ξεφυλλίσουν κόμικς κατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

Εκθέσεις

Έκθεση «Ανοιχτή πόλη»

Στον χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα στεγαστεί η κεντρική έκθεση Ελλήνων και Ξένων δημιουργών με τίτλο «Ανοιχτή πόλη». Συνολικά συμμετέχουν πάνω από 50 Έλληνες και ξένοι δημιουργοί: Filip Andronic (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Bé (Γαλλία), Sebastià Cabot (Ισπανία), Pavel Čech (Τσεχία), André Ducci (Ιταλία), Flores Τhéo (Γαλλία), Pasquale Frisenda (Ιταλία), Aleksandar Ilicic, Jeroen Janssen (Βέλγιο), Joyeux Hélène (Βέλγιο), Łukasz Kowalczuk (Πολωνία), Milorad Vicanovic Maza (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Piotr Nowacki (Πολωνία), Ariane Pinel (Γαλλία), Ester Santovito (Ιταλία), Marco Stojanović (Σερβία), Aljiosa Tomic (Σερβία), Δημήτρης Αβραμόπουλος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Γιάννης Αντωνόπουλος, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Έλενα Γώγου, Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Μαρία Καιρίδου, Σταύρος Κιουτσούκης, Δημήτρης Κοσκινάς, Περικλής Κουλιφέτης, Μάνος Λαγουβάρδος, Ματζίρης Βαγγέλης, Ανέστης Μαυρομμάτης-Παρασίδης, Μαρία-Όλια Ντακογιάννη, Άρτεμις Πατερνά, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Κώστας Σκλαβενίτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Ειρήνη Σκούρα, Χρήστος Σταμπουλής, Νίκος Σταυριανός, Άρης Τ., Μαρία Τζαμπούρα, Μανώλης Φραγγίδης, Άννα Χόλακ.

Έκθεση μαθητών και Νέων Καλλιτεχνών

Στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις» καθώς και νέων δημιουργών, φίλων του «πόλις», ενώ θα διατίθενται και προσωπικές δημιουργίες τους.

Έκθεση - αφιέρωμα στον Hugo Pratt

Επίσης θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Hugo Pratt - CORTO MALTESE: η Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία» σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πρόκειται για μια έκθεση-αφιέρωμα στον Hugo Pratt, δημιουργό του γνωστού ήρωα Κόρτο Μαλτέζε και έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς κόμικς παγκοσμίως.

Ατομική έκθεση του Goran Dachev

Τέλος, στον επάνω όροφο θα μπορείτε να βρείτε την ατομική έκθεση του εικονογράφου από τη Βόρεια Μακεδονία, Goran Dachev. Μια έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Art Equilibrium» της γειτονικής χώρας.

Ομιλίες, δράσεις και παρουσιάσεις

Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα πραγματεύονται μια σειρά από ζητήματα γύρω από τα ιταλικά κόμικς και την επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή. Η Ιταλία έχει μακρά παράδοση στα κόμικς, τα λεγόμενα «fumetti». Η ιταλική Disney, άφθονα pulp περιοδικά αλλά και πιο underground ή ανεξάρτητα κόμικς συνθέτουν την πλούσια ιταλική σκηνή η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα μέσα από τις μεταφρασμένες εκδόσεις διαφόρων περιοδικών, από το διάσημο «Μίκυ Μάους» μέχρι την ενήλικη «Βαβέλ».

Ομάδα RPG

Φέτος για πρώτη φορά το COMICSVILLE θα διαθέτει στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής χώρο για παιχνίδια ρόλων (RPG). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ελεύθερα σε παιχνίδια RPG με την καθοδήγηση της ομάδας μας.

Εργαστήρια-Workshops

Τα πρωινά της Τετάρτης (6/11), της Πέμπτης (7/11) και της Παρασκευής (8/11) θα πραγματοποιηθούν στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης εργαστήρια κόμικς που απευθύνονται σε σχολικά τμήματα της Δ’, Ε ‘και ΣΤ’ Δημοτικού καθώς και σε τμημάτων όλων των τάξεων του Γυμνασίου με τίτλο: «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς». Μέσα από τα σύμβολα και τους «γλωσσικούς» τους κώδικες, τα παιδιά θα σχεδιάσουν τους πρώτους τους χαρακτήρες και θα δημιουργήσουν κόμικ στριπ με όποια τεχνοτροπία και όποιο σενάριο επιθυμούν. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μπορέσουν τα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω των εικόνων.

Διδάσκοντες των εργαστηρίων θα είναι οι Γιάννης Αντωνόπουλος (δημιουργός κόμικς, σκιτσογράφος, ιστορικός) και Περικλής Κουλιφέτης (εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος).

Την Κυριακή 10/11 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό εργαστήρι δημιουργίας εικαστικού εντύπου για εφήβους άνω των 12 ετών και ενήλικες. Το εργαστήρι θα συντονίζει η Σοφία Σπυρλιάδου, αρχιτεκτόνισσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και δασκάλα ζωγραφικής και κόμικς στα τμήματα του «πόλις».

*Για κρατήσεις θέσεων είτε ως σχολικά τμήματα είτε ατομικά στο ανοιχτό εργαστήρι της Κυριακής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων κ. Σοφία Σπυρλιάδου στο τηλέφωνο 6977300283

www.comicsville.gr Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό Σύνολο «η πόλις» | www.ipolis.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Για τρία πρωινά πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, στο χώρο της Καπναποθήκης θα φιλοξενούνται σχολεία για ξενάγηση στην έκθεση και για εργαστήρια κόμικς. ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11/2024 και ΠΕΜΠΤΗ 7/11/2024 9:00 – 10:15, 10:30 – 11:45 & 12:00 – 13:15: Εργαστήριο κόμικς (για τμήματα σχολείων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου) «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς» Διδάσκων: Γιάννης Αντωνόπουλος (σκιτσογράφος, δάσκαλος Comics για παιδιά και εφήβους): «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς μέσα από τα σύμβολα και τους «γλωσσικούς» τους κώδικες, σχεδιάζουμε τους πρώτους μας χαρακτήρες και δημιουργούμε κόμικ στριπ με όποια τεχνοτροπία και όποιο σενάριο επιθυμούμε. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας μέσω των εικόνων.»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/11/2024 
9:00 – 10:15, 10:30 – 11:45 & 12:00 – 13:15: Εργαστήριο κόμικς (για τμήματα σχολείων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου) «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς» Διδάσκων: Γιάννης Αντωνόπουλος (σκιτσογράφος, δάσκαλος Comics για παιδιά και εφήβους): «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς μέσα από τα σύμβολα και τους «γλωσσικούς» τους κώδικες, σχεδιάζουμε τους πρώτους μας χαρακτήρες και δημιουργούμε κόμικ στριπ με όποια τεχνοτροπία και όποιο σενάριο επιθυμούμε. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας μέσω των εικόνων.»

9:00 – 10:15, 10:30 – 11:45 & 12:00 – 13:15: Εργαστήριο κόμικς (για τμήματα σχολείων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου) «Το δικό μου κόμικ στριπ!» Διδάσκων: Περικλής Κουλιφέτης (σκιτσογράφος, εικαστικός): «Τι είναι ένα κόμικ στριπ; Πώς μπορούμε να πούμε μια ιστορία με λόγια και εικόνες σε μία μόνο σελίδα; Το κόμικ στριπ είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές μορφές κόμικς όπου ήρωες όπως ο Τσάρλι Μπραόυν, η Μαφάλντα, o Ποπάι, ο Ισοβίτης και ο Ντόναλντ Ντακ έλαμψαν μέσα από σύντομες ιστορίες λίγων καρέ! Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα μάθουν αυτή τη μορφή κόμικς και θα φτιάξουν το δικό τους παρέα με τους φίλους τους!»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/11/2024

20:00: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Live Sketch Event» - Ο Σταύρος Κιουτσιούκης επανασχεδιάζει ζωντανά, μπροστά στο κοινό, εμβληματικά εξώφυλλα γνωστών ιταλικών κόμικς με το δικό του προσωπικό στιλ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11/2024

18:30 - 19:45: «Τα ιταλικά κόμικς και η επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή: Ιταλική Disney και pulp εκδόσεις fumetti» - Συζήτηση με τους Γιάννη Ιατρού (δικηγόρος, δημοσιογράφος), Γιάννη Κουκουλά (διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθρογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών) (Μυστήρια Πράματα) και Περικλή Κουλιφέτη (εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος). Συντονίζει η Σοφία Σπυρλιάδου

20:00 - 21:00: «Τα ιταλικά κόμικς και η επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή: underground σκηνή και ανεξάρτητοι δημιουργοί» - Συζήτηση με τους Γιάννη Ιατρού (δικηγόρος, δημοσιογράφος), Γιάννη Κουκουλά (διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθρογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών) (Μυστήρια Πράματα) και Περικλή Κουλιφέτη (εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος). Συντονίζει η Σοφία Σπυρλιάδου

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/11/2024

11:00-14:00: Εικαστικό εργαστήρι (για εφήβους και ενήλικες). «Μοναδικό αντίτυπο: μια έκδοση για ένα άτομο». Διδάσκουσα: Σοφία Σπυρλιάδου: «Σε αυτό το τρίωρο εργαστήρι θα δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, εικαστικό έντυπο χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές (όπως σκίτσο, χρώμα, μελάνι, κολλάζ), υλικά και μεθόδους βιβλιοδεσίας. Σκοπός είναι ο πειραματισμός με διάφορα μέσα και μεθόδους και η προσέγγιση μιας πιο αφηρημένης μορφής αφήγησης.»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ RPG

Καθόλη τη διάρκεια το φεστιβάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα τις εξής εκθέσεις: Έκθεση κόμικς σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών «Ανοιχτή Πόλη» | Έκθεση - αφιέρωμα στον Hugo Pratt σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | Έκθεση εικονογράφησης του Βορειομακεδόνα καλλιτέχνη Goran Dachev σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Art Equilibrium» | Έκθεση κόμικς μαθητών του εργαστηρίου κόμικς του «πόλις» καθώς και Νέων Δημιουργών

Επίσης, στο χώρο των εκθέσεων οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρουν περίπτερα των εκδόσεων «Jemma Press» και «Ένατη Διάσταση» καθώς και το αυτοδιαχειριζόμενο περίπτερο μαθητών και νέων δημιουργών.

Φέτος για πρώτη φορά το COMICSVILLE θα διαθέτει στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής χώρο για παιχνίδια ρόλων (RPG). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ελεύθερα σε παιχνίδια RPG με την καθοδήγηση της ομάδας μας.

*Η συμμετοχή σε όλες τις εκθέσεις και τις δράσεις του τριημέρου είναι δωρεάν. Για τα εργαστήρια πρέπει να προηγηθεί κράτηση θέσεων. Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων κ. Σοφία Σπυρλιάδου στο τηλέφωνο 6977300283.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.