Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Μονόδρομος για το Στέφανο Κασσεκάκη η διάσπαση

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
Ο “έκπτωτος” - το ζήσαμε και αυτό με την σταλινική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ - πρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος-παρωδία δεν έχει άλλη επιλογή από εκείνη της διάσπασης. Όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα. Η σταλινική νομενκλατούρα σε όλες τις αποχρώσεις της και με όλες τις αντιφάσεις της στοχεύει στην ολική απαξίωση του “έκπτωτου”. Η διαδικασία αυτή θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα και θα οριστικοποιηθεί με την προδιαγεγραμμένη ήττα του Στέφανου Κασσελάκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου. Οι σταλινικοί ποτέ δεν χάνουν εσωκομματικές διαδικασίες που τις οργανώνουν οι ίδιοι, αρκεί να έχουν αίσθηση κάποιου κινδύνου. Τώρα δεν θα είναι “μπόσικοι”, όπως την προηγούμενη φορά. Και δε θα αιφνιδιαστούν.

Η σταλινική νομενκλατούρα προσδοκά και μια νομότυπη εσωκομματική εκλογική νίκη εις βάρος του Στ. Κασσελάκη πέρα από τον εξωραϊσμό του θεσμικού πραξικοπήματος της “έκπτωσης” και τη νομιμοποίηση του διαρκούς σαμποτάζ στο οποίο επιδιδόταν από μήνες απέναντι στον εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος. Ο Στ. Κασσελάκης δεν έχει πολλές επιλογές: 1. Υπάρχει η επιλογή της απόσυρσης από την πολιτική και αποδοχή της ήττας του, 2. Η επιλογή της συμμετοχής του σε μια ελεγχόμενη από τους αντιπάλους του εκλογική διαδικασία και 3. Η ολική ρήξη με το καθεστώς της κομματικής νομενκλατούρας και η δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.

Η πιο πιθανή και ολέθρια επιλογή θα είναι η δεύτερη. Εάν πάει σε εκλογές με “σημαδεμένα χαρτιά” - διότι περί τούτου πρόκειται και εάν δεν το αντιλαμβάνεται είναι κομμάτι αφελής - το θεσμικό πραξικόπημα θα κορυφωθεί με την ήττα του και την πλήρη απαξίωσή του. Μετά από μια τέτοια έκβαση των πραγμάτων θα παραμείνει δέσμιος του κομματικού μηχανισμού, θα έχει δαπανήσει το, από μήνες, φθίνον συμβολικό κεφάλαιό του και θα χάσει το βασικό πλεονέκτημα του, την επικοινωνιακή του πρόσβαση σε ευρύτερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού.

Η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για να εκτεθεί η κομματκή νομεκλατούρα, να αναλάβει ο ίδιος πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων με νέες επικοινωνιακές και πολιτικές πρωτοβουλίε και με νέο άνοιγμα προς την κοινωνία. Αυτό θα διασφαλιστεί μόνο με την ανακοίνωση δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα και την δημοσιοποίηση της πρόθεσης άμεσης αποδέσμευσης από το τοξικό καθεστώς της κομματικής νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδάλλως θα πιεί το πικρό ποτήρι των σαδιστικών επινοήσεων ης σταλινικής νομενκλατούρας. Ο Ιωσήφ Τσουγκασβίλι, στην ιστορία γνωστός ως Στάλιν, υποχρέωσε βασικούς πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης να παραδεχτούν λάθη που δεν διέπραξαν και μετά τα δικαστήρια του αποφάσισαν την θανατική καταδίκη τους. Κατ΄ αναλογία η νομενκλατούρα των νεοσταλινικών του ΣΥΡΙΖΑ δε θα αρκεστεί μόνο στην ήττα του Στ. Κασσελάκη, αλλά θα επιδιώξει τη διαπόμπευση και τον εξευτελισμό του. Από καιρό ψιθυρίζονται διάφορα αντιπολιτικά και συκοφαντικά, γνωστά από την σταλινική παράδοση του ελληνικού κομμουνισμού, και για το πρόσωπό του. Στην μετακομμουνιστική ελληνική αριστερά δεν έπαψαν να σκέφτονται με όρους συνωμοσιών και πρακτόρων.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλο τον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα συμβάλλει στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Εάν ο Στ. Κασσελάκης επιδείξει ηγετικά χαρακτηριστικά και τολμήσει τη διάσπαση, αυτή τη στιγμή, η κονιορτοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ζήτημα χρόνου.

Η ανακοίνωση μη-συμμετοχή του στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ και η ανακοίνωση ίδρυσης νέου κόμματος θα πυροδοτήσει αυτομάτως πληθώρα υποψηφιοτήτων για την κατάκτηση της αρχηγίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγχρόνως θα εξαναγκάσει τα μέλη της κοινοβολευτικής ομάδας του κόμματος να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να στρατευτούν με τη μία ή την άλλη πλευρά. Και οι περισσότεροι θα στρατευτούν με τον ισχυρό.

Ο Στ. Κασσελάκης θα παραμείνει ισχυρός πόλος μόνο εάν προσφύγει στο ευρύτερο εκλογικό σώμα. Μόνο αν καταγραφεί δημοσκοπικά η παρουσία του στα πολιτικά πράγματα ως μια μελλοντική δυνατότητα. Ή θα τους τελειώσει ή θα τον τελειώσουν. Μένει, τελειώνει, φεύγει, ρισκάρει, αλλά έχει αυτός την πρωτοβουλία και τον έλεγχο των κινήσεων…

Η ανακοίνωση νέου κόμματος σημαίνει και πολιτική ορατότητα και παρουσία στις δημοσκοπήσεις και στην πολιτική δημοσιότητα. Και εκεί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, αν το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη παρουσιάσει μεγαλύτερη προτίμηση στις πιθανές επιλογές του εκλογικού σώματος. Από την άλλη μια ενδεχόμενη δημοσκοπική δυναμική του νέου κόμματος θα περιορίσει και τις κρυφές ή ανοικτές ερωτοτροπίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Το ερώτημα είναι αν ο νεαρός ελληνοαμερικανός έχει τα κότσια για κάτι τέτοιο… Αυτό δεν απαιτεί γνώσεις των πολιτικών θεμάτων, αλλά είναι στοιχείο κάθε ηγετικού χαρακτήρα: να αποφασίζεις έγκαιρα και έγκυρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.