Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Βόλτα στα δρομάκια της όμορφης παλιάς πόλης του Κιλκίς (Φωτογραφίες)

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε για μια στιγμή τον χρόνο πίσω, να ακούσουμε τραγούδια και φωνές ξέγνιαστων παιδιών, να ακούγαμε τον ήχο της πέτρας στο "κουτσό", τον θόρυβο των κεραμιδιών στο τζαμί, να βρούμε την γεύση που είχε η ζάχαρη με το ψωμί.

Πόσες αναμνήσεις μέσα στην παλιά πόλη του Κιλκίς έρχονται θολά και ακοθόριστα στο μυαλό, καθώς ο χρόνος γίνεται αδιάφορος στο πέρασμα του.

Τώρα σιωπή σκιάζει τις νοσταλγικές σκέψεις έτσι όπως τα λησμονημένα κουφάρια σπιτιών, στέκουν με δυσκολία σκορποντας μια επιβλητική άποψη, με το μεράκι ανθρώπων που έζησαν μέσα σε αυτά.

Παλιά πόλη...

Αν μπορούσε να βρει την μαγεία της όπως τόσες όμορφες παλιές πόλεις στην πατρίδας μας.

Προορισμός για επισκέπτες, να θαυμάσουν το όμορφο κομμάτι της και όχι να λένε απλά ότι πέρασαν.

Να γινόταν πάλι εκείνος ο περίπατος με ανθρώπους που έχουν κάτι να διηγηθούν και να ζωντανέψουν.

Να ακούγαμε ήρεμες φωνές ανάσα Ελπίδας, αύρα πολιτισμού μιας μικρής και ιστορικής όμορφης πόλης που δεν γνωρίζουμε και δεν ξέρουμε να την αγαπάμε.

Άγνωστη παλιά πόλη που ζητά αναγνώριση, χαρίζει απλόχερα και δωρεάν σε κάθε γωνιά της λίγα λουλούδια που ανθίζουν μόνα τους, σαν να μιλούν και μας φωνάζουν.

Εκεί στις όμορφες γειτονιές κάπου μέσα στην οδό "Αγράφων "με θέα το καμπαναριό της μεγάλης Εκκλησιάς, γεννιέται αυθόρμητα η ευχή να χτυπήσουν οι καμπάνες της και να ξημερώσει μια άλλη μέρα, να βρούμε το Κιλκίς στολισμένο πρώτα με την Αγάπη μας και μετά να περπατήσουμε να στα δρομάκια της όμορφης παλιάς πόλης.

Θα μας ξεκουράσει η ομορφιά των αναμνήσεων της, έτσι όπως τα λουλούδια θα αγγίζουν την ψυχή και θα μοσχοβολούν ακόμη στα λησμονημένα όνειρα μας γιασεμί, αγιόκλημα και βασιλικό.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.