Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ανακοινώσεις φορέων για το εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ Κιλκίς

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας
 
Στη μεγάλη λίστα των "εργατικών ατυχημάτων", που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, προστέθηκε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα.

Συναδέλφισσα που εργάζεται σε εταιρεία στην ΒΙ.ΠΕ. του Κιλκίς, είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα. Οι συνθήκες εργασίας (12ωρα, 6ήμερο, εντατικοποίηση) είναι που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις 13 και 14 ώρες δουλειάς την ημέρα και την 6ήμερη εργασία, έχουμε εργοδοτικά εγκλήματα σαν το παραπάνω.

Τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν για την υποστελέχωση της επιθεώρησης εργασίας που για έναν τυπικό έλεγχο μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ολόκληρος χρόνος για να περάσει από μία επιχείρηση.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο, συνάδελφοί μας να σακατεύονται κάθε μέρα για να πλουτίζουν οι βιομήχανοι στις πλάτες μας, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας και τις οικογένειες μας και την ίδια στιγμή οι εργοδότες μας φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών με υπέρογκα κέρδη και τζίρους.

Εν έτη 2024 υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες να μην συμβαίνουν ατυχήματα στους χώρους εργασίας όμως αυτές οι δυνατότητες μπαίνουν σε αντιπαράθεση με τα κέρδη της εργοδοσίας. Η τακτική συντήρηση, η λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας κοστίζουν και μειώνουν την κερδοφορία. Οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των λίγων έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο αυτό ώστε ουσιαστικά οι χώροι δουλειάς να είναι επικίνδυνοι.

Απαιτούμε:

Να διαλευκανθούν σε βάθος οι αιτίες του ατυχήματος.

Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στην εργαζόμενη, για επίκληση της "ατομικής ευθύνης" ή του "ανθρώπινου λάθους". Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στις επιχειρήσεις. Αυτές οφείλουν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέπεται το "ανθρώπινο λάθος".

Με ευθύνη της εργοδοσίας: Να αποκατασταθεί η υγεία της τραυματισμένης συνάδελφου και να αποζημιωθεί στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψει από την εργασία της, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν.

Να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο εργοστάσιο που έγινε το ατύχημα, παίρνοντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Άμεση ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

Εργατικό Κέντρο Κιλκίς

Το Δ/κό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς με αφορμή τα τελευταία τραγικά ατυχήματα ανά την επικράτεια και ειδικά με το ατύχημα εργαζόμενης στην ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην εργαζόμενη και στην οικογένειά της και της εύχεται ταχεία ανάρρωση με πλήρη αποκατάσταση .

Πολυτιμότατα αγαθά η ζωή, η υγεία και η αρτιμέλειά μας κατά την εργασία , ας τα διαφυλάξουμε.




Σύμφωνα με την ΟΣΕΤΕ το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά πανελλαδικά. Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών.
Όπως αναφέρει η ΟΣΕΤΕΕ ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Ιούλιος του 2023 με συνολικά 23 νεκρούς στους χώρους εργασίας και πολλούς εξ αυτών να πεθαίνουν από θερμοπληξία.

Οι προτάσεις για τα εργατικά δυστυχήματα της ΟΣΕΤΕΕ είναι οι εξής:
– Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
– Η ένταξη του μαθήματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στο ωρολόγιο πρόγραμμα, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
– Η σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών.

– Η ενίσχυση και στελέχωση του ΣΕΠΕ.
– Ενημέρωση και πιστοποίηση κάθε εργαζομένου σε κάθε θέση εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.