Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Τα νέα του βουλευτή Πέτρου Παππά, 26/5/2024

Δελτίο τύπου Πέτρου Παππά
Πέτρος Παππάς: «Αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Υγείας για θέσπιση εξετάσεων για την εισαγωγή των νέων ιατρών στις ιατρικές ειδικότητες»
Ο αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Κιλκίς, κ. Πέτρος Παππάς, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, με αφορμή τη θέσπιση εξετάσεων για την εισαγωγή των νέων ιατρών σε ιατρικές ειδικότητες.

Ο κ. Παππάς τονίζει πως τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ελλείψεις σε ειδικευόμενους, ενώ αναμονή υπάρχει για ελάχιστες ειδικότητες όπως η δερματολογία και η ενδοκρινολογία και καταλήγει θέτοντας, μεταξύ άλλων, το ερώτημα:

«Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η εν λόγω αλλαγή του συστήματος εισαγωγής των ιατρών για ειδίκευση και εξειδίκευση;»

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24, που εκδόθηκε από τον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας, καταργείται, μερικώς, στην πράξη, η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας των ιατρών και ορίζεται η επιλογή των νέων ειδικευόμενων ιατρών να γίνεται από συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, που θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα» και ποιοι ειδικευμένοι ιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση «κατά προτεραιότητα» σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και στις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας.

Επειδή την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μεγάλο κύμα φυγής ιατρών σε χώρες του εξωτερικού,

Επειδή τα τελευταία χρόνια, τα νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευόμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι κλινικές τους,

Επειδή αναμονή υπάρχει μόνο για ελάχιστες ειδικότητες όπως η δερματολογία και η ενδοκρινολογία, καθώς και η νευροχειρουργική σε κάποια νοσοκομεία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας

1. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η εν λόγω αλλαγή του συστήματος εισαγωγής των ιατρών για ειδίκευση και εξειδίκευση;

2. Με ποια κριτήρια στην επιτροπή επιλογής συμπεριλήφθηκαν, σχεδόν αποκλειστικά,πανεπιστημιακοί ιατροί, την στιγμή που το 75% των ειδικευομένων ιατρών εκπαιδεύονται σε κλινικές του Ε.Σ.Υ;

Ο ερωτών βουλευτής
Παππάς Πέτρος

Πέτρος Παππάς: «Ασθενείς με πνευμονική ίνωση πεθαίνουν πριν προλάβει να τους εγκριθεί η χορήγηση υγρού οξυγόνου. Οι συγγενείς τους καταγγέλλουν τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια στη διάθεση υγρού οξυγόνου»

Ο Βουλευτής Κιλκίς και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρος Παππάς, καταθέτει στη Βουλή Αναφορά για τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία για την έγκριση χορήγησης υγρού οξυγόνου σε ασθενείς που πάσχουν από Πνευμονική Ίνωση τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με την Αναφορά, στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει προβλεφθεί συμμετοχή ιατρού πνευμονολόγου μεταξύ των τακτικών μελών του. Η παράλειψη αυτή δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση, καθώς το Α.Υ.Σ. εκδίδει αποφάσεις που απορρίπτουν το αίτημα χορήγησης υγρού οξυγόνου σε αυτούς χωρίς τεκμηρίωση .

Η ιδιαιτερότητα της νόσου απαιτεί τη λήψη οξυγόνου υψηλής καθαρότητας. Μόνο το υγρό οξυγόνο διαθέτει 99% καθαρότητα - έναντι του ηλεκτρικού συμπυκνωτή, η καθαρότητα του οποίου ανέρχεται σε 90%. Η μη χορήγηση υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση τελικού σταδίου, έχει ολέθριες επιπτώσεις, καθώς αποβιώνουν ταχύτερα από το αναμενόμενο και με τρόπο βασανιστικό.

Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο ασθενείς εξαιτίας των ατεκμηρίωτων απορριπτικών αποφάσεων του ΑΥΣ, ένας άντρας από τα Ιωάννινα (με την έγκριση για το υγρό οξυγόνο να φτάνει στους οικείους του κατά την ημέρα της κηδείας του) και πρόσφατα μια γυναίκα μόλις 65 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς συντασσόμενος με τον Ελληνικό Σύλλογο Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» ζητά την άμεση αλλαγή στη διαδικασία έγκρισης για τη χορήγηση υγρού οξυγόνου στους ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση τελευταίου σταδίου και καλεί την πολιτεία να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ασθενών με Πνευμονική Ίνωση, μέχρι την τελευταία τους ανάσα.

Πέτρος Παππάς: Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας αποκλείει χιλιάδες εκπαιδευμένους ιατρούς από ιατρικές πράξεις εφαρμογής υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox)

Ο Βουλευτής Κιλκίς και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρος Παππάς, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση για τον αποκλεισμό χιλιάδων εκπαιδευμένων ιατρών από την εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) βάσει εγκυκλίου που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο δημιουργούνται προσκόμματα στην εφαρμογή των θεραπειών από εξειδικευμένους ιατρούς μέσω της εισαγωγής κριτηρίων χρήσης για αισθητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Ως αποτέλεσμα η εφαρμογή Botox και υαλουρονικού οξέος επιτρέπεται πλέον σε ιατρούς ελάχιστων και πολύ συγκεκριμένων ειδικοτήτων ενώ αποκλείονται οι ιατροί όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν εξειδικευτεί στην Αισθητική Ιατρική και διενεργούν ιατρικές πράξεις με Botox και υαλουρονικό οξύ νόμιμα εδώ και χρόνια.

Ο Πέτρος Παππάς υπογραμμίζει ότι σε κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύεται η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και Botox από εξειδικευμένους ιατρούς ούτε αποτελεί προνομιακό πεδίο για ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Η εγκύκλιος προσβάλλει τα δικαιώματα χιλιάδων ιατρών και έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην Ιατρική Κοινότητα καθώς γίνεται λόγος για συντεχνιακές πρακτικές.

Οι Ευρωεκλογές που μπορούν να τα αλλάξουν όλα.

Άρθρο του Βουλευτή Κιλκίς και Αν. Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Πέτρου Παππά, φιλοξενεί η ιστοσελίδα The Opinion.

Ο κ. Παππάς περιγράφει την δύσκολη πραγματικότητα στην οποία έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση της ΝΔ, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην κακή διαχείριση της πανδημίας, τις υποκλοπές, το έγκλημα των Τεμπών, την ακρίβεια και το πρόβλημα στέγασης.

Στον αντίποδα, τονίζει ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και τις εξελίξεις εσωτερικά του κόμματος, είναι μια σύγχρονη πρόταση που επιχειρεί με νέους όρους, να εκφράσει μεγάλες κοινωνικές ομάδες και να ανταποκριθεί με ρεαλισμό στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα στην συνέντευξη επισημαίνεται ότι τα δυσβάσταχτα προβλήματα της κοινωνίας έχουν οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς, μέσα από κόμματα με επικίνδυνη μεσαιωνική ρητορική που δεν αντέχει στην κοινή λογική.

Τέλος, για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Παππάς, τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την ιδεολογική του ενότητα και τον πολιτικό του στόχο, ενώ το ΚΚΕ παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα δογματικό, ανεφάρμοστο πολιτικό λόγο.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το άρθρο:
https://www.theopinion.gr/opinions/oi-eyroekloges-poy-mporoyn-na-ta-allaxoyn-ola/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.