Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς: Εξαιρετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Δελτίο τύπου Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς
Ψηφίστηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 το νομοσχέδιο για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους. Πρόκειται για μια εξαιρετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του οποίου έχουμε την τιμή και τη χαρά να προΐσταται ο συνάδελφος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς Γεώργιος Φλωρίδης.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για πρώτη φορά η πολιτεία αναβαθμίζει τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και υλοποιεί την νομοθετική επιταγή ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και ότι η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της (άρθρο 2 του Ν. 4194/2013-Κώδικας Δικηγόρων). Με αυτήν, ο δικηγόρος θα επιτελεί και καθήκοντα που άπτονται της φύσης της δημόσιας λειτουργίας του.

Ως εκ τούτου, ο δικηγόρος θα συντάσσει αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιάς, θα εκδίδει κληρονομητήρια και θα προβαίνει σε εγγραφή και εξάλειψη προσημειώσεων υποθηκών και ένορκες βεβαιώσεις.

Παράλληλα δίνεται λύση με την άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των υπολοίπων (20%) των γραμματίων νομικής βοήθειας 2019-2022, αλλά και την πληρωμή των γραμματίων της νομικής Βοηθείας έτους 2023.

Πρόκειται για τομή στη λειτουργία της δικαιοσύνης στην οποία μόνο θετικό πρόσημο μπορούμε να προσδώσουμε.

Επομένως, χαιρετίζουμε την ψήφιση του ως άνω νόμου με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αναμένουμε κι άλλες τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβάλλει θετικά στην εξέλιξη και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και στην αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.