Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Σε λίγα χρόνια θα βάζετε μέσον για να μείνετε μόνιμα στο Κιλκίς…

Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης
Φίλε Σαλονικιέ, έπαρ τη γαρής και δέβα σο Κιλκίς, τεμέτερον το χωρίον, και μη κλώσκεσαι.
Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται σαν γρήγορο ανέκδοτο και να προκαλεί γέλιο, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς για το ταπεινό και δύσμοιρο Κιλκίς μας, οι εξελίξεις αυτό δείχνουν.

Πως το Κιλκίς σε λίγα χρόνια, θα είναι μια πόλη η οποία θα τραβήξει τεράστιο αριθμό –ειδικά Θεσσαλονικέων- για μόνιμη εγκατάσταση.

Δεν είναι προφητεία, δεν είναι κουβέντες καφενείου ή τικ τοκ «νάχαμε να λέγαμε» έτσι για να γελάσουμε, δεν είναι εξυπνάδα, δεν είναι αστείο.

Σε λίγα χρόνια, δύσκολα θα βρίσκει κάποιος οικονομικό σπίτι στο Κιλκίς, τόσο για ενοίκιο, όσο και για αγορά. Όσοι «βλέπουν μακριά» μάλλον θα συμφωνήσουν.

Προσοχή όμως! Το Κιλκίς δύσκολα θα γίνει τουριστικός προορισμός, αλλά σίγουρα θα γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τόπους για μόνιμη κατοικία.

Γιατί όμως στο Κιλκίς…;

Όσοι κατεβαίνετε Θεσσαλονίκη για δουλειές, γιατρούς, διασκέδαση κτλ, θα έχετε διαπιστώσει ένα πράγμα: Η ζωή εκεί πλέον είναι ένας εφιάλτης. Και το μετρό να γίνει και το fly over να παραδοθεί μετά από 4-5 χρόνια, η κατάσταση εκεί θα γίνει ακόμη χειρότερη. Το δείχνουν τα γεγονότα.

Κόστος ζωής...

Τα ενοίκια και η αξία των σπιτιών γενικότερα, έχουν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα. Όλοι θέλουν να κονομήσουν με 600-700αρια ευρώ για τρύπες-ημιυπόγεια, ή στήνουν airbnb να κονομήσουν γρηγορότερα και πιο πολλά.

Κάποια στιγμή όμως, όλα θα αλλάξουν. Ότι ανεβαίνει απότομα, πέφτει απότομα και με κρότο. Αδικαιολόγητη οικονομική φούσκα, που θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο κόσμος να μην αντέχει οικονομικά και θα «κλατάρει»… Ενώ στο Κιλκίς; Ίδιο σπίτι και καλύτερο, το νοικιάζεις ή το αγοράζεις στη ΜΙΣΗ τιμή σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη.

Καθημερινότητα-εγκληματικότητα...

Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για τους Θεσσαλονικείς να φύγουν από τον εφιάλτη που ζούνε αλλά και θα ζήσουν στο μέλλον στην ποντικούπολη στην καθημερινότητά τους. Για κάθε λεπτό που χάνουν και δε μετακομίζουν μόνιμα στο Κιλκίς, θα το μετανιώσουν πικρά στο μέλλον.

Να μιλήσουμε για την εγκληματικότητα, κλεψιές, ρύπανση, θόρυβο, μποτιλιαρίσματα, έλλειψη πάρκινγκ και τόσα άλλα που βιώνουν καθημερινά οι ταλαίπωροι Θεσσαλονικείς;

Ενώ εδώ; Άρχοντες! Ηρεμία, τάξη, καθαριότητα. Όλα κοντά, όλα βολικά για να πας στη δουλειά σου, ένα γιατρό, τα παιδιά στο σχολείο, φροντιστήριο, γυμναστήριο σε 2-3 λεπτά.

Για βόλτες και διασκέδαση η Θεσσαλονίκη είναι υπέροχη, αλλά για μεγάλωμα παιδιών και ήρεμη ζωή δεν είναι εφιάλτης; Και αν φίλοι Κιλκισιώτες θέλετε να δείτε Αργυρό στην Πύλη Αξιού σε 45΄φτάσατε.

Άνθρωποι…

Η πόλη μας και οι άνθρωποί της είναι υπερβολικά φιλήσυχοι. Λίγο επαρχιώτικο κουτσομπολιό αλλά νορμάλ κι αυτό. Γιατί μήπως νομίζετε πως εκεί δεν κουτσομπολεύουν; Οι Κιλκισιώτες επίσης είναι καλοπροαίρετοι και βοηθούν τον ξένο. Και δεν είναι αστείο.

Αποστάσεις…

Αν κάποια στιγμή γίνει και το κομμάτι Σάντα-Άσσηρος; Τότε μιλάμε ότι θα θέλεις Κιλκίς-Τιτάν 30' το πολύ! Ξεκίνα από τη Θέρμη και πήγαινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αν τολμάς. Μη μιλήσουμε πως αν κάποτε γίνει ο προαστιακός θα είμαστε το κυριλέ προάστιο της Θεσσαλονίκης

Αγορά-διασκέδαση…

Τα πάντα έχουμε κι ας γκρινιάζουμε. Και πολυκαταστήματα πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επώνυμα brands σε ρούχα και παπούτσια και ωραία καφέ και εξαιρετικά εστιατόρια. Γιατί μήπως νομίζετε πως οι πλούσιοι Αθηναίοι, Λονδρέζοι, Βερολινέζοι μένουν στο κέντρο; Όλοι μένουν σε περιοχές 1-2 ωρών το λιγότερο από τη δουλειά τους. Και μικρότερες από το Κιλκίς

Σενάριο αληθινό σε λίγα χρόνια...

Είσαι π.χ. δικηγόρος, καθηγητής, γιατρός, υπάλληλος κτλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πήρες τζάμπα διαμερισματάρα στο Κιλκίς. Φεύγεις από το σπίτι σου και σε 3 ακριβώς λεπτά είσαι στον υπερσύχρονο (λέμε τώρα) σταθμό τρένων-ΚΤΕΛ κτλ στην Μεραρχία. Παίρνεις τον προαστιακό και σε 20΄ τσούπ στη Θεσ/κη. Κατευθείαν μετρό και σε 5΄ στο γραφείο σου. Ούτε οδήγηση, ούτε άγχος για παρκινγκ, ούτε νεύρα. Το ίδιο μπορεί να γίνει αντίστροφα για κάποιον που δουλεύει π.χ Σταυροχώρι.

Είμαστε το μέλλον, είμαστε το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΤΗΝΟ ΚΥΡΙΛΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ της Θεσσαλονίκης. Όσοι προλάβουν θα είναι τυχεροί. Οι υπόλοιποι θα βάζουν μέσον…

Τι χρειάζεται να γίνει από εμάς…;

Με μια έξυπνη καμπάνια των εργολάβων, του Eπιμελητηρίου και Εμπορικού Κιλκίς, Δήμου κτλ, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε εκατοντάδες ευκατάστατους και όχι μόνο, Θεσσαλονικιούς να αγοράσουν σπίτια στο Κιλκίς.

Θα αλλάξει ο κοινωνικός και οικονομικός χάρτης της πόλης μας. Πάντα προς συμφέρον μας. Το ένα φέρνει το άλλο. Όταν υπάρχει επιπλέον φρέσκο χρήμα κινείται και η αγορά. Φροντιστήρια, μαγαζιά, βενζινάδικα, ταβέρνες, εργάτες κτλ. Άρα; Θέσεις εργασίας, λιγότερη ανεργία, περισσότερη ανάπτυξη. Νέοι άνθρωποι, με μια διαφορετική φρέσκια ματιά και άποψη για τον τόπο που επέλεξαν να ζήσουν για πάντα, θα δώσουν άλλη ώθηση στη δυναμική του Κιλκίς. Τι να κάνεις χίλιους περαστικούς τουρίστες όταν μπορείς να τους έχεις ΜΟΝΙΜΑ για μια ζωή; Αυτός είναι ο τελευταίος και μάλλον ο μοναδικός άσσος στο μανίκι μας.

Ένα μελλοντικό σύγχρονο Κιλκίς που θα είναι το κυριλέ προάστιο της Θεσσαλονίκης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.