Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Ο Δήμος Παιονίας… είναι ένας δήμος με ή χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής;

Παρεμβαίνει η αναγνώστρια της Γνώμης, Γεωργία Τεπερίδου
Σε κάποιο δρόμο του Πολυκάστρου, κάπου ανάμεσα στα σπίτια, βρίσκεται ένας χώρος που χρησιμοποιείται ως χώρος ανακύκλωσης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών. Έχει ένα container που εναποθέτεις την συσκευή που δεν χρειάζεσαι ώστε να πάρει τον δρόμο της ανακύκλωσης, χωρίς να την πετάμε δεξιά αριστερά και ρυπαίνεται το περιβάλλον.

Πολύ σωστά έως τώρα και ελπιδοφόρο για έναν δήμο, αλλά μέχρι εκεί φτάνει στο σωστά. Σήμερα αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος που τον έχουν κατακλύσει χόρτα , ένας χώρος με διάσπαρτες ηλεκτρικές συσκευές στο οικόπεδο, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα που τείνει να μετατραπεί από χώρο ανακύκλωσης συσκευών σε έναν ρυπογόνο σκουπιδότοπο.

Και εδώ είναι ένα ερώτημα που δεν γνωρίζω την απάντηση. Ο χώρος είναι του δήμου ή είναι κάποιου ιδιώτη; Αν είναι του δήμου τότε μετέτρεψε έναν χώρο σε σκουπιδότοπο, αν είναι κάποιου ιδιώτη δεν θα έπρεπε να φροντίσει για τον καθαρισμό του οικοπέδου ο ίδιος και την φροντίδα για την συνολική εικόνα του;

Λέω εγώ τώρα.

Άλλο σημείο που μου κίνησε την περιέργεια στο ίδιο μοτίβο βρίσκεται στον δρόμο προς το νεκροταφείο όπου υπάρχει ακόμα οικόπεδο, και μάλιστα γωνιακό, ένας χώρος που βρίσκεται κάτω από το μικρό δασάκι με τα πεύκα, δίπλα από το νεκροταφείο των συμμαχικών δυνάμεων. Σε αυτό το οικόπεδο θα έλεγε κανείς ότι επιτακτικά έπρεπε να παραμένει καθαρό ( υπάρχουν χόρτα ξερά) λόγω το ότι βρίσκεται δίπλα στο δασάκι με τα πεύκα και με κίνδυνο τις πυρκαγιές. Σε αυτό το οικόπεδα μάλιστα υπάρχουν δυο παράγκες αυτοσχέδιες, υπάρχουν κάποια υλικά οικοδομών αλλά και ηλεκτρικές συσκευές πεταμένες. Ορισμένοι είπαν ότι ίσως είναι οικόπεδο του δήμου και επειδή είναι στον δρόμο για τα κοιμητήρια όχι μόνο έπρεπε να το φροντίσουν ως ασφάλεια άλλα και να διαμορφωθεί σε μικρό πάρκο. Το ελάχιστο θα έπρεπε να είναι καθαρό από χόρτα σύμφωνα με τις οδηγίες της πυροσβεστικής. Αν όμως είναι κάποιου ιδιώτη, που με δική του ευθύνη έχει συλλέξει υλικά οικοδομών και έχει εγκαταστήσει τα παραπήγματα θα έπρεπε αυτός να φροντίζει για τον καθαρισμό του οικοπέδου.

Συνεχίζοντας λίγο παρακάτω πηγαίνοντας στα κοιμητήρια συναντάμε έναν δρόμο που οδηγεί στο προς το κέντρο υγείας. Κατά την ημέρες που υπάρχει βροχόπτωση η λάσπη μεταφέρεται στην άσφαλτοι κάτι που δυσχεραίνει τους ηλικιωμένους που κατευθύνονται στα κοιμητήρια πεζοί. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην γεμίζει λάσπη ο δρόμος αυτός.

Σε αυτήν την περιοχή κατά καιρούς εντοπίζονται πεταμένα κόκαλα με κρέατα όπου κάποιος ανεύθυνος συνδημότης μας, στο όνομα της φιλοζωίας, φροντίζει να δημιουργεί εστία μόλυνσης και στην προσπάθεια του να ταΐζει τα αδέσποτα με κόκκαλα και κρέας αυτά παραμένουν ημέρες με αποτέλεσμα να σαπίζουν, κάτι που προσελκύει τρωκτικά και ερπετά και κάνει τελικά κακό στα αδέσποτα.

Όλα αυτά υπάρχουν το έτος 2023, σε μια περίοδο που πραγματοποιούνται έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και πεζοδρομήσεις, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι είναι προβληματικοί και στα πεζοδρόμια έχουν φυτρώσει χόρτα.

Να σημειωθεί ότι στον τελευταίο δρόμο περνάνε καθημερινά υπάλληλοι του δήμου καθαριότητας ώστε να μεταβούν στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων του δήμου που είναι αρμόδια για την καθαριότητα. Προφανώς δεν βλέπουν αυτά που βλέπουμε εμείς και κάποιοι άλλοι δημότες, ή απλώς αδιαφορούν.

Κατά την προσωπική μου άποψη ο δήμος θα έπρεπε να είναι παρών και σε αυτά τα μικρά, αλλά σημαντικά για τον κόσμο, έργα. Έργα καθαριότητας και ευταξίας. Δεν περιμένω να μεταμορφωθούν οι χώροι όπως ο χώρος υπόδειγμα του στρατιωτικού κοιμητηρίου, όπου υπάρχει προσωπικό που το φροντίζει. Ίσως το προσωπικό του δήμου παιονίας και το προσωπικό της καθαριότητας να παραδειγματίζονταν από τέτοιες μικρές ενέργειες.

Δυστυχώς υπάρχουν συνδημότες οι οποίοι δίνουν έμφαση και εκτιμούν τις δημόσιες εμφανίσεις κυρίως στις εκδηλώσεις , τα χαμόγελα και τις χειραψίες των αρχών της δημοτικής αρχής.

Κάποιοι άλλοι επιθυμούμε να γίνει ο δήμος μας καλύτερος, και βιώσιμος για τον δημότη. Αυτό επιτυγχάνεται με έργα (μικρά και όχι πομπώδη) αντί των χαμόγελων των χειραψιών και των δημόσιων εμφανίσεων.

Τα συμπεράσματα δικά σας για τον τόπο που ζούμε.

Για τους δύσπιστους μια επίσκεψη στις οδούς Δοϊράνης έως τα κοιμητήρια και στην οδό Κερασούντος στο Πολύκαστρο ….. πιστεύω θα τους πείσει.

Ο δήμος θα έπρεπε να είναι παρών (προσωπικη μου αποψη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.