Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Α. Τζούρτζος για τη διακοπή της λειτουργίας του Γραφείου ΕΛΤΑ Γουμένισσας

Εισήγηση Αθ. Τζούρτζου στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας για τα ΕΛΤΑ Γουμένισσας

Κύριε δήμαρχε, κ. πρόεδρε του Δημοτικού συμβουλίου, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης για να αντιληφθούμε τόσο τις προθέσεις όσο και την πρακτική που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει προγραμματίσει, για τη λειτουργία των Οργανισμών και των Υπηρεσιών, εξυπηρέτησης των πολιτών.

Εμείς σήμερα ως θεσμός της αυτοδιοίκησης μετά και την απόφαση «Διακοπής της λειτουργίας των συναλλακτικών δραστηριοτήτων του Γραφείου ΕΛΤΑ Γουμένισσας», καλούμαστε να αντιδράσουμε και να επισημάνουμε με δυνατή φωνή, ότι εκτός από τα λειτουργικά κέρδη και οφέλη των παραπάνω φορέων, υπάρχουν και άνθρωποι που πληρώνουν αυτό το τίμημα.

Είναι πολίτες αυτής της χώρας, κάτοικοι ενός ακριτικού νομού και μέλη μιας κοινωνίας που αντιστέκεται στη μετανάστευση και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις και γενικότερα, για την υλοποίηση ενός προγράμματος ουσιαστικής αποκέντρωσης, που είναι και το ζητούμενο σε ένα σύγχρονο κράτος.

Δυστυχώς σήμερα αποδεικνύεται με την παραπάνω απόφαση, ότι την αποκέντρωση οι κυβερνώντες την αντιλαμβάνονται με έναν διαφορετικό τρόπο, πού προτάσσει των συμφέρον των Εταιριών από αυτό της τοπικής μας κοινωνίας.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απογύμνωση της υπαίθρου. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λογική των τεχνοκρατών της Αθήνας για κλείσιμο Υπηρεσιών που μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τους πολίτες σε βασικές τους ανάγκες και στην καθημερινότητα τους.

Αυτό δεν λέγεται ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του κράτους που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά καθολική παράδοση των κρατικών οργανισμών και φορέων στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβουμε όλοι και να τεκμηριώσω όσα προανέφερα.

Η αποστολή ενός φακέλου εντός Ελλάδος με τα ΕΛΤΑ στοιχίζει περίπου 3 ευρώ με παράδοση περίπου 2 ημέρες. Η αντίστοιχη χρέωση των ιδιωτικών εταιριών που είναι κατ επίφαση ταχυμεταφορές κοστίζει 12 ευρώ. Γίνεται λοιπόν κατανοητό το τεράστιο κέρδους που καταλήγει σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με την απουσία των ΕΛΤΑ.

Και ποια είναι λοιπόν η πολιτική της διοίκησης των ΕΛΤΑ που καθορίζεται από την κυβέρνηση; Να κλείσουν τα περιφερειακά γραφεία εξυπηρέτησης και το ρόλο και τις αντίστοιχες υπηρεσίες να τις αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες.

Δηλαδή ο κάτοικος της Γουμένισσας θα είναι υποχρεωμένος να μετακινείται αρκετά χιλιόμετρα για μια συναλλαγή, με κόστος χρόνο και χρήμα, για την οποία μέχρι σήμερα του αρκούσαν μερικά λεπτά για να την πραγματοποιήσει.

Αν αυτό δεν είναι πράξη ενάντια στην κοινή λογική των κατοίκων και όχι των ισολογισμών των εταιριών, τότε να μας πει η κυβέρνηση ποια συμφέροντα πραγματικά εξυπηρετεί.

Δεν είναι ο ρόλος μας να καθορίσουμε την πολιτική της κυβέρνησης. Υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι που μπορούν να το πράξουν με το δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας.

Μπορούμε όμως να καταδείξουμε το σωστό και το λάθος των πολιτών επιλογών, ειδικά όταν αυτό αφορά τους ανθρώπους στου οποίους λογοδοτούμε ως Δημοτική Αρχή.

Με συνεννόηση, ενότητα και δυνατά επιχειρήματα έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε για την ακύρωση της απόφασης, τουλάχιστον όσον αφορά το Γραφείο ΕΛΤΑ της Γουμένισσας.

Καλούμε σήμερα από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να καταγγείλλουμε την απαράδεκτη αυτή απόφαση, και θα οριοθετούμε τις αντιδράσεις μας σε επίπεδο Περιφέρειας και Κυβέρνησης.

Συμπαραστάτες σε αυτή την πρωτοβουλία είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τόσο την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους βουλευτές και πολιτευτές του νομού που ελπίζω να βιώνουν και αυτοί μαζί με όλους μας το αίσθημα της αδικίας.

Με μπροστάρη το δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να βγούμε μπροστά να αναλάβουμε την πρωτοβουλία του συντονισμού των παραπάνω κινήσεων, σε κλίμα ενότητας και συνεργασίας.

Το οφείλουμε στου συνδημότες μας, στα παιδιά μας, για το μέλλον του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.