Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Εκδήλωση στους Μέσους Αποστόλους Κιλκίς με θέμα "Ποντιακός πολιτισμός και οι νέοι του Σήμερα"

Δελτίο τύπου Πολιτιστικού 
Συλλόγου Μέσων Αποστόλων

Μια εκδήλωση – αντάμωμα των απανταχού Μεσοαποστολαριωτών που τα είχε όλα: ιστορία, λαογραφία, λογοτεχνία, κέφι και χορό ατέλειωτο, αγκαλιές σφιχτές, κατάθεση αναμνήσεων συναρπαστικών, έκφραση αγάπης ειλικρινούς και τόσων άλλων όμορφων συναισθημάτων.

Η εκδήλωση αυτή του Συλλόγου Μέσων Αποστόλων είχε βέβαια κεντρικό θέμα της τον «Ποντιακό Πολιτισμό και τους Νέους του σήμερα» και σαν κύριο στόχο της να τιμήσει ειδικά τους νέους, των οποίων οι παππούδες και οι γονείς κατάγονταν από τους Μέσους Αποστόλους, ωθώντας τους παράλληλα να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις, τις σχέσεις τους με το Σύλλογο και ν’ αναλάβουν την τόσο σημαντική ευθύνη να συνεχίσουν το έργο των προγόνων τους, που πρωτοεγκαταστάθηκαν στους Μέσους Αποστόλους, ερχόμενοι το 1922 από διάφορα χωριά του Ρώσικου Κυβερνείου του Καρς.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης -που ήταν ο κύριος παρουσιαστής της βραδιάς- συνεπικουρούμενος από υπέροχες και κατάλληλες για κάθε παρουσιαζόμενο θέμα βιντεοπροβολές, εστίασε στην αρχή της παρουσίασής του στην ευθύνη όλων και ειδικά των τιμώμενων της βραδιάς νέων ν΄ ανταποκριθούν στο τρίπτυχο που προτρέπει ο Μέγας διανοητής Νίκος Καζαντζάκης στο φιλοσοφικό και στοχαστικό έργο του «ΑΣΚΗΤΙΚΗ»: να εχτελέσουμε τη θητεία μας στη ράτσα νοιώθοντας μέσα μας όλους τους προγόνους, το δεύτερο , να φωτίσουμε την ορμή τους συνεχίζοντας το έργο τους και το τρίτο να παραδώσει η γενιά των γονιών στο γιο τη μεγάλη εντολή να τους ξεπεράσει.

Μέσα στο πνεύμα αυτού του τρίπτυχου αναφέρθηκαν στιγμές αλησμόνητες της Ελληνικής Ιστορίας καθώς και λαμπρά , φωτεινά ονόματα ηρώων όλης της μακραίωνης διαδρομής της, για να καταδειχθεί στους νέους ότι αξίζει να παλέψουν δυναμικά για τη διαιώνιση της υπέροχης Φυλής μας.

Στη συνέχεια επιστρατεύτηκαν αποσπάσματα από το μοναδικό βιβλίο του αείμνηστου συντοπίτη μας , Χρήστου Σαμουηλίδη με τίτλο :«ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΆΣΟΥ», που αναφέρεται στη ζωή και στις περιπέτειες κυρίως μιας πολυμελέστατης οικογένειας ,σ΄ ένα τυπικό χωριό του Καυκάσου, το χωριό Βεζίνκιοϊ, για να γνωρίσει το κοινό το εκπαιδευτικό σύστημα, τα ήθη και έθιμα, τη ζωή των προγόνων μας γενικά στον Καύκασο καθώς και τις δραματικές στιγμές του ξεριζωμού τους από τις εστίες τους, μέχρι να έρθουν και να εγκατασταθούν οριστικά στη Ελλάδα. Τα αποσπάσματα απέδωσαν μοναδικά τα Μέλη του Συλλόγου: Έλλη Σαπουντζή, Σοφία Ανθρακίδου, Ανέστης Αγαθαγγελίδης και Βλαδίμηρος Γ. Θεοδωρίδης.

Η Υπεύθυνη δε Λόγου του Συλλόγου, κ. Θεοδώρα Θεοδωρίδου η οποία είχε και την ευθύνη και την επιμέλεια των κειμένων και της όλης οργάνωσης της βραδιάς είχε ετοιμάσει stand με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ: ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ», όπου παρουσιαζόταν όλες οι πτυχές της ζωής στο παλιό Ρωσικό Κυβερνείο του Καρς, από χωριά του οποίου κατάγονται οι κάτοικοι των Μέσων Αποστόλων καθώς και φωτογραφικό υλικό από την περιοχή.

Αναλυτικά στα χωριά των κατοίκων των Μέσων Αποστόλων αναφέρθηκε και ο παρουσιαστής της βραδιάς κ. Θεοδωρίδης, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό που γενναιόδωρα παρείχε στο Σύλλογο ο πρώην βουλευτής Νίκος Αφεντουλίδης καθώς και υλικό από το υπέροχο, μοναδικό βιβλίο του αχτύπητου δίδυμου Νίκου – Αρχοντούλας Κωνσταντινίδη με τίτλο: «ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ»

Μετά από αυτήν την τόσο ξεχωριστή – πολύπλευρη παρουσίαση ακολούθησε φαγητό συνοδευόμενο από κρασί και ποντιακά εδέσματα και φυσικά χορευτικό ξεφάντωμα ,όπου οι Μεσοαποστολαριώτες που συγκεντρώθηκαν -ερχόμενοι από πολλά και διάφορα μέρη- διασκέδαζαν με την ψυχή τους , στην κυριολεξία ο ένας μέσα στην αγκαλιά του άλλου. Δημιουργός αυτού του ξέφρενου κεφιού ήταν η καταπληκτική ορχήστρα, αποτελούμενη από φίλους και Μέλη του Συλλόγου: Παναγιώτη Απατζίδη, Κώστα Παπαδόπουλου, Βλαδίμηρο Θεοδωρίδη, Μίλτο Ιορδανίδη και Χαράλαμπο Αβραμίδη.

Η βραδιά δεν θα πραγματοποιούταν χωρίς τη συνδρομή, βοήθεια και προσωπική εργασία των: Ανατολής Ζητηρίδου (Αντιπροέδρου), Θεοπίστης και Βασιλικής Ζητηρίδου, Σοφίας και Ελένης Αλμασίδου, Βασιλείου Σταμπολίδη (Γραμματέα), Σπύρου Αλμασίδη, Βλαδίμηρου Θεοδωρίδη, Γιάννη Νοβρατίδη και Θεόφιλου Καρυπίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο τοπικός Πνευματικός Πατέρας Δημήτριος Κομνηνός, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Καρατζάς εκπροσωπώντας την 71η Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος», ο πρώην Βουλευτής κ. Θ. Πασσαλίδης, ο Αντιδήμαρχος Βλάσης Κουρτίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαυρονερίου κ. Πέτρος Καρακίδης, η Δ/τρια Λυκείου Καμπάνης κ. Ντίνα Τρίγκα, ο χοροδιδάσκαλος κ. Παναγιώτης Αβραμίδης και η κ. Ελένη Τσιφτσόγλου, σύγχρονη λαογράφος.

Ήταν μια αλησμόνητη βραδιά που θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα στην ψυχή και τη μνήμη των συμμετεχόντων, μια βραδιά που έδωσε το έναυσμα και την υπόσχεση για συνεχή επανάληψή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.