Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ο νους μας είναι αληταριό που πάντα θα δραπετεύει

Της Σοφίας Μαυρίδου
Το καλοκαίρι είναι εδώ με όσες αστάθειες και αν παρουσιάζει ο καιρός. Η ζέστη κάνει την εμφάνιση της μαζί με την καλοκαιρινή ραστώνη.

Δανείζομαι έναν στίχο από το υπέροχο τραγούδι της Μελίνας Κανά, που ερμηνεύει εξαιρετικά με την υπέροχη μελωδική φωνή της.

‘’Ο νους είναι αληταριό που πάντα θα δραπετεύει’’ γιατί ο νους δεν φυλακίζεται.

Αυτήν την εποχή χαλαρώνουμε το σώμα, μα κυρίως αφήνουμε το νου μας ελεύθερο να μας ταξιδέψει μοναδικά μέσα από πολλές επιλογές.

Τα ταξίδια μας άλλες φορές είναι αντικειμενικά άλλες πάλι όχι. Θάλασσα ή βουνό, ανάλογα τι επιθυμεί ο καθένας μας.

Το απέραντο γαλάζιο της χώρας μας, πραγματικά όαση ψυχής και σώματος, μας καλεί να το ζήσουμε.

Μιλάμε για γεύσεις, για μυρωδιές και εικόνες που όλοι έχουμε από τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις.

Να μιλήσουμε για τα νησιά μας, πραγματικά στολίδια του Αιγαίου, οι Κυκλάδες, μικρά ή μεγάλα νησιά με μοναδική αρχιτεκτονική και ομορφιά. Το πράσινο με το γαλάζιο συνδέονται απόλυτα όπως βέβαια και στα νησιά του Ιουνίου με τα κρυστάλλινα νερά τους.

Αναζητούμε ακρογιαλιές για ατελείωτες βουτιές, χαλάρωση, ηλιοθεραπεία, διαβάζουμε ανάλαφρα βιβλία, λύνουμε σταυρόλεξα, καφέδες, παρέες, ταβερνούλες δίπλα στο κύμα και τα αλμυρίκια με γεύσεις πολλές, οικείες. Ψάχνουμε χώρους ανοιχτούς για θερινό σινεμά, υπέροχες συναυλίες, παραστάσεις, βόλτες. Όλα αυτά συνθέτουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Κακά τα ψέματα η καθημερινότητα δεν αντέχεται αν δεν φτιάξεις παραμύθια. Κοιτώντας το απέραντο γαλάζιο, ταξιδεύουμε νοερά σε τόπους μακρινούς και όχι μόνο. Διώχνουμε ότι τοξικό κουβαλάμε εδώ και ένα χρόνο, φόβους, άγχη, ανασφάλειες, οικονομικά προβλήματα, να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα.

Ο ήλιος, η θάλασσα κατά μαγικό τρόπο μπορεί να μας αναζωογονήσει, να μας χαλαρώσει μέσα και έξω από το νερό, με παρέα μόνο τον παφλασμό των κυμάτων και την θέα του γαλάζιου. Να μας μεταφέρει αλλού. Εξάλλου μέσα στην απλότητα κρύβεται η ‘’ευτυχία’’.

Η εικόνα μιας ελληνικής ταβέρνας δίπλα στο κύμα με τα καρό τραπεζομάντηλα, τις μπλε βαμμένες καρέκλες, μία κρύα μπίρα σε συνδυασμό με τις λιχουδιές. Τα υπέροχα θαλασσινά, τέρψι οφθαλμών και όχι μόνο, αίσθηση μοναδική, υπέροχη εικόνα συνυφασμένη με το ελληνικό καλοκαιράκι.

Διακοπές σημαίνει διακόπτω ότι έκανα πριν. Και πλέον δεν είναι πολυτέλεια , είναι ανάγκη για εσωτερική ανάταση, να πέσουν οι ρυθμοί, να χαλαρώσουμε κάτω από τον καυτό ήλιο, να αφήσουμε εκτός ότι μας απασχολεί, να απολαύσουμε όλο μας το είναι , τη θάλασσα, τον ήλιο που απλόχερα βρίσκουμε στην μοναδικότητα της χώρας μας.

Καλή απόδραση σε όλους μας. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να αφεθούμε, να ηρεμήσουμε με απλά πράγματα, μια ξαπλώστρα, ομπρέλα, αντηλιακό, καφέ στο χέρι και καλά μας ταξίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.