Κιλκίς, η πόλη που δικαιούται ένα καλύτερο αύριο
Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση υποψηφίου δημοτικού συμβούλου (ειλικρινά δεν έχει σημασία ποιου γιατί λίγο πολύ όλες όσες θα δούμε μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι ανάλογες), θα ήθελα λίγο να βάλουμε ένα πήχη στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ας πάψουμε να χρησιμοποιούμε βαρύγδουπες πολιτικές αναφορές σε όρους που την δεκαετία του ’80 χρησιμοποιούσαν πολιτικοί κομμάτων που διεκδικούσαν την διακυβέρνηση της χώρας καθώς φαίνεται να μην έχουν πλέον κανένα νόημα για τον μέσο πολίτη και ιδίως στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.
Λέξεις όπως κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη χρησιμοποιούμενες από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους είναι υπερβολές καθώς και από τα μαθητικά μας χρόνια μας παρέχεται η γνώση ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική χαράζονται από την κυβέρνηση (όποια είναι κάθε φορά στο τιμόνι της κάθε χώρας). Η τοπική αυτοδιοίκηση λοιπόν έχει σαν στόχο την διοίκηση (διαχείριση αν θέλετε καλλίτερα) θεμάτων κυρίως καθημερινότητας που αφορούν μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Αφήστε λοιπόν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη στο κράτος και φροντίστε για θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη και της καλυτέρευσης αυτής. Θέματα που σχετίζονται με απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα :Φροντίστε αρχικά για την βελτίωση της καθαριότητας της πόλης. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στην διαχείριση ενός Δήμου αλλά καθόλου ασήμαντο για την καθημερινότητα του πολίτη.
Το ό,τι αυτό δεν πάει καλά, φαίνεται από το γεγονός ότι οι κάδοι (γεμάτοι, σχεδόν γεμάτοι ή άδειοι) αποτελούν σημείο τριβής για το σημείο τοποθέτησή τους. Ενδεικτικό και καθόλου τυχαίο ότι στον περιφερειακό οι κάδοι βρίσκονται στις παρυφές του δάσους και όχι στην πλευρά των οικιών που γεμίζουν τους συγκεκριμένους κάδους.
Φροντίστε το πράσινο στην πόλη μας. Το πράσινο που συχνά "κρύβει" πινακίδες οδοσήμανσης, καλύπτει πεζοδρόμια (θάμνοι ή και δένδρα που καθιστούν αδύνατη την διέλευση πεζών) αλλά και εμφανίζεται «αυθαίρετα» μεταξύ οδών και πεζοδρομίων, προσπαθώντας να βρει «διέξοδο» σε μια πόλη που το πράσινο ίσως να θεωρείται εχθρός (βλέπε πρόσφατη ενέργεια στην οδό Λέκκα).
Και βέβαια αυτή η εικόνα του «αναδυόμενου» πράσινου κόντρα στη βούληση των ανθρώπων, στην άκρη των οδών και στο ξεκίνημα των πεζοδρομίων, μόνο την αστικοποίηση της πόλης μας δεν επιβεβαιώνει. Ίσως για ορισμένους η διαφορά αυτή να μην γίνει ποτέ αισθητή, είναι όμως αυτή που ξεχωρίζει μια αστική περιοχή από ένα χωριό.
Φροντίστε τα πεζοδρόμια της πόλης μας. Το ότι η πόλη μας δεν έχει ούτε ένα δρόμο (από τη αρχή μέχρι το τέλος του εννοείται) που να διαθέτει ασφαλές και προσβάσιμο για τους πεζούς πεζοδρόμιο είναι γεγονός και όχι υπερβολή. Ούτε ένα δυστυχώς. Ούτε καν οι κεντρικότερες οδοί της πόλης μας δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.
Φροντίστε για την διατήρηση της προσβασιμότητας των πεζοδρομίων, όπου αυτά υπάρχουν όπως είπαμε. Δίκυκλες μηχανές μεγάλου ή μικρού κυβισμού σταθμευμένες πάνω σε πεζοδρόμια εμποδίζουν την διέλευση των πεζών. Το ίδιο και τραπεζάκια (και όχι μόνο) καταστημάτων που τοποθετούνται αυθαίρετα ορισμένες φορές. Υπάρχουν σημεία της πόλης που αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα επάνω σε πεζοδρόμιο με την ανοχή των αρμοδίων.
Φροντίστε για την εμφανή οριοθέτηση των διαβάσεων πεζών. Οι διαβάσεις πεζών πρέπει να είναι εμφανείς καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες διασχίζουμε τους δρόμους και δεν χρησιμοποιούμε τις διαβάσεις πεζών είναι ένα από τα πιο άσχημα χαρακτηριστικά της πόλης μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ακόμη και στο πάρκο (το γνωστό τσιμεντόπαρκο όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς) οι πολίτες περπατούν μέσα στο δρόμο χαμηλής κυκλοφορίας αυτοκινήτων και όχι από τις οριοθετημένες διαβάσεις πεζών.
Φροντίστε για την διατήρηση ασφαλούς σήμανσης των οδών της πόλης μας. Πινακίδες σε κλίση (είτε του στύλου είτε της πρόσοψης) , ξεθωριασμένες ακόμη και κυματίζουσες (ναι έχουμε και τέτοιες στην πόλη μας) καθιστούν αρκετά επικίνδυνη την κυκλοφορία των οχημάτων μέσα στην πόλη. Αφαιρέστε επιτέλους τους πράσινους στύλους (απομεινάρια οδοσήμανσης) στα Στενημαχιώτικα. Τουλάχιστον αυτούς που έχουν εξαφανιστεί και οι δύο πινακίδες ένδειξης των οδών γιατί δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.
Φροντίστε για την δημιουργία πάρκινγκ δίκυκλων. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζουν σε πολλές αστικές περιοχές και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του παρατηρούμενου φαινομένου αυθαίρετου «απλώματος» των δίκυκλων μπροστά από καταστήματα με προφανή (πολλές φορές) σκοπό της διατήρηση της εικόνας του καταστήματα αλλά και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων από την εκμετάλλευση του χώρου.
Φροντίστε για την μεταφορά των αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες σε ιδιωτικούς χώρους όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις νόμων. Σε κάθε σημείο της πόλης μας διακρίνουμε αυτοκίνητα κάθε μεγέθους χωρίς πινακίδες να καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις πάρκινγκ στερώντας σε συμπολίτες μας που πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας από το δικαίωμα παρκαρίσματος.
Φροντίστε για την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών. Καθημερινά βλέπουμε την εγκατάλειψη έργων προηγούμενων δημοτικών αρχών (γήπεδα τένις και μπάσκετ στο Λόφο, παγκάκια και κάδοι απορρυμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης κ.λ.π ). Καμία συντήρηση λες και δεν αφορούν την πόλη μας . Η κρατούσα άποψη είναι της λογικής : "όταν καταστραφούν θα αντικατασταθούν".
Αυτά σε πρώτη φάση , καθώς δεν θέλω να κουράσω.
Βέβαια αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κάποια από αυτά τα μέτρα (όχι όλα) έχουν και «πολιτικό κόστος», όπως και κάθε μέτρο που μειώνει τις αυθαιρεσίες ορισμένων για το καλό όλων.
Όχι λοιπόν σε αόριστες αναφορές και υποσχέσεις αλλά αυτή την φορά αναφερθείτε σε συγκεκριμένες δράσεις.
Ξεκινήστε από τα πεζοδρόμια!
Ένα δρόμο κάθε χρόνο να υλοποιήσετε, τα εγγόνια μας θα ζουν σε μια πραγματικά «αστική» περιοχή και θα μάθουν να κυκλοφορούν όπως στις περισσότερες πόλεις της πατρίδας μας.
ΥΓ : Προς άρση κάθε παρεξήγησης, γιατί κάποιοι δεν κατανοούν..., τα όσα περιγράφω υφίστανται πολλά χρόνια, εξακολουθούν να συμβαίνουν γύρω μας και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα τα ζήσουν και τα δισέγγονά μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.