Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Αντιπροσωπεία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς στην Ουγγαρία

ERASMUS+ program: The Primary School Students Become Citizens of the Globe
3η κινητικότητα με μαθητές/τριες: Hungary, Boudapest - Fot 8-12 Μαΐου 2023
Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus που υλοποιούμε την 3ετία 2020-23, ομάδα, που αποτελούνταν από 8 μαθητές/τριες της ΣΤ και τις εκπαιδευτικούς – μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, Νίκη Παυλίδου (υπεύθυνη του ΣΤ2) και Αφροδίτη Ντίνου (συντονίστρια του σχεδίου Erasmus+), επισκέφτηκε την Ουγγαρία. Η επίσκεψη αποτελούσε τη πέμπτη και τελευταία συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία και πραγματοποιήθηκε από 8-12/5/2023.

Αναλυτικά, οι ανταλλαγές επισκέψεων ήταν: μια στην Ιταλία (Φάνο), τον Οκτώβριο του 2020 και μια στην Πολωνία (Τυλμανόνοβα) τον Σεπτέμβριο του 2022, μόνο για εκπαιδευτικούς και τέσσερις (Ελλάδα - Μάρτιος 2021, Πολωνία - Μάιος 2022, Ιταλία – Οκτώβριος 2022 και Ουγγαρία – Μάιος 2023) με εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.

Το σχολείο υποδοχής βρίσκεται στο Fot, ένα προάστιο, ουσιαστικά, της Βουδαπέστης. Την 1η ημέρα των εργασιών του προγράμματος επισκεφτήκαμε το σχολείο Nemeth Kalman στο Fot, όπου η συνάντηση ξεκίνησε με ένα πολύ ωραίο flash mob, ένα χορευτικό που είχαμε προετοιμάσει από πριν και χόρεψαν μαζί όλα τα παιδιά του σχολείου και τα παιδιά/επισκέπτες από τις συμμετέχουσες χώρες. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και ακολουθήσαμε μαθητές/τριες του ουγγρικού σχολείου σε μια ξενάγηση στο σχολείο. Μετά οι ομάδες πέρασαν από 2 εργαστήρια: μουσικοκινητικής και εικαστικών, όπου τα παιδιά των μικτών ομάδων συνεργάστηκαν και ψυχαγωγήθηκαν παράλληλα.

Τελειώνοντας την ημέρα βρεθήκαμε στο σπίτι – μουσείο του Nemeth Calman στο Φοτ, ενός σημαντικού καλλιτέχνη της ξυλογλυπτικής, που έδωσε και το όνομά του στο εταιρικό σχολείο. Ξεναγηθήκαμε στην έκθεση των έργων του και θαυμάσαμε την πρωτοτυπία και την όμορφη δουλειά των έργων του.

Την 2η ημέρα των εργασιών, ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης, στο υπέροχο, πολυτελές κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, στον καθεδρικό ναό του Αγ. Στεφάνου, το Κάστρο της Βούδας και το Παρατηρητήριο των Ψαράδων. Θαυμάσαμε την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των κτιρίων και των ναών, αλλά και τη θέα από ψηλά, την πανέμορφη βλάστηση και τον μεγαλοπρεπή Δούναβη.

Την 3η ημέρα, κατά το ελεύθερο πρωινό μας περιηγηθήκαμε στην Κεντρική Αγορά, ενώ το απόγευμα μας περίμενε το πάρτι αποχαιρετισμού στο Φοτ και συγκεκριμένα σε ένα καταπράσινο φυσικό πάρκο δραστηριοτήτων, με λίμνη, δάσος, πίστα σκέητ και χώρο εκδηλώσεων. Εκεί έγινε το κλείσιμο της επίσκεψης, αλλά και του τριετούς προγράμματός μας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να κάνουν παρέα, πήραν τα αναμνηστικά τους, παρουσίασαν τη δουλειά τους και αποχαιρετιστήκαμε, μικροί και μεγάλοι με την υπόσχεση να μην χαθούμε, έστω και αν τελείωσε η συνεργασία μας αυτή. Συνεργαστήκαμε, μοιραστήκαμε δραστηριότητες, φιλοξενήσαμε ο ένας τον άλλον και αναπτύξαμε δεσμούς φιλίας, που θα μας ακολουθούν στην ζωή μας.

Ήταν μια απολαυστική εμπειρία και αυτή η επίσκεψη, όπως άριστη ήταν και η φιλοξενία των Ούγγρων εταίρων μας. Η συμπεριφορά των παιδιών που συμμετείχαν ήταν άψογη και η επίσκεψη είχε μια ισορροπία εργασίας, διασκέδασης και τουρισμού. Θα μας μείνει αξέχαστη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.