Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

H Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

H κυρία Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου καταγόμενη από το όμορφο και γραφικό Παλαιόκαστρο της Μεσσηνίας, Μητέρα, Σύζυγος και Δικηγόρος, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής του Β2' Δυτικού Τομέα των Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Φίλη Νάντια... μιλάμε στον ενικό! Άλλωστε είναι 4η συνέντευξη μας, είτε γραπτά, είτε ραδιοφωνικά. Με ξεκάθαρη την εκτίμηση μου προς εσένα και το ποιοτικό και διαχρονικό σου έργο, αλλά και την συνολική κοινοβουλευτική και κοινωνική παρουσία σου σε ρωτώ το εξής: το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ του σήμερα και του αύριο, είναι κόμμα εξουσίας, κόμμα διαμαρτυρίας, είτε είναι κόμμα... ταβέρνας; Ως ιδεολογικός χώρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής πατριωτικής κεντροαριστεράς τι έχετε στο μυαλό σας; Τα κόμματα για μένα είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί!

Ευχαριστώ πολύ για την εκτίμησή σου. Με τιμά. Εύχομαι πριν απ΄ όλα καλή χρονιά, το 2023 να είναι χρονιά ευτυχίας, μεγαλύτερης ασφάλειας για την χώρα και τους πολίτες και βελτίωσης της ζωής όλων των Ελλήνων. Το ΠΑΣΟΚ είναι το πατριωτικό, σοσιαλδημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό κόμμα που με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του ως Κυβέρνηση άλλαξε την μορφή της χώρας, έβαλε το αποτύπωμά του σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. 

Είναι το κόμμα που έβαλε πλάτη για την σωτηρία της χώρας όταν χρειάστηκε με δυσβάστακτο κιόλας βάρος και έκανε, ότι περνούσε από το χέρι του για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είμαστε και τώρα παρόντες με σαφή προγραμματικό λόγο, προτάσεις για μεγάλες αλλαγές με σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, με ανανέωση και ορμή για να επιστρέψουμε πιο ισχυροί, με αναβαθμισμένο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, στην πορεία της χώρας προς το μέλλον. 

Προχωράμε με αισιοδοξία σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο γεμάτη πόλωση και τοξικότητα, έχοντας επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της προγραμματικής αντιπολίτευσης και της αυτονομίας μας βασισμένης σε αρχές, ιδέες και αξίες. Αντιτιθέμεθα στον λαϊκισμό και τον ελιτισμό, στην ωραιοποίηση της κατάστασης αλλά και στον μηδενιστικό λόγο. Προχωράμε στις εκλογές με πρόγραμμα και σχέδιο και θεωρώ ότι αυτή η προσπάθειά μας θα επιβραβευτεί με σημαντική αύξηση των δυνάμεών μας στις εκλογές.

Κρίνεις ότι η θέση της Ελληνίδας αλλά και της Ευρωπαίας Γυναίκας του σήμερα είναι σε καλύτερη τροχιά και μοίρα σε σχέση με 20 χρόνια πριν;


Ο ρόλος της γυναίκας έχει σίγουρα αναβαθμιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο επικρατούν φαινόμενα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: Οι γυναίκες παραμένουν ο στόχος ενός συγκαλυμμένου, αλλά πολλές φορές βίαιου σεξισμού. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των γυναικών και στις οι μικρότερες αποδοχές των εργαζόμενων γυναικών. 

Η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα έχει δικαίωμα στην ίση αντιμετώπιση, στην ίση μεταχείριση, στην εργασία και στην αναγνώριση για όσα προσφέρει στην κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε, ότι σήμερα δυστυχώς η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση (με τελευταία την Ιταλία), στην ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας. Και τέλος κατέχουμε τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. στην εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων. Χρειάζονται και νέες πρωτοβουλίες και σ΄αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει ως ΠΑΣΟΚ σειρά προτάσεων, όπως: 

- Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα άνεργη ώστε να βρει δουλειά. Όχι μόνο με πολιτικές για την Ανάπτυξη, αλλά και με ειδικά κίνητρα

- Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα. Καμία ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους εργασίας, καμία ανοχή σε διαφοροποιημένες αμοιβές. 

Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας. Οι άδειες λοχείας δεν θα μείνουν στα χαρτιά και όταν επιστρέφει η γυναίκα θα πρέπει να ξαναβρίσκεται στη θέση της.Καμία ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους - Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα για να επιχειρήσει, να εξελιχθεί. 

Για να έχουμε αύριο όλο και περισσότερες γυναίκες-στελέχη σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις - Να σταθούμε πλάι στη μητέρα εργαζόμενη. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης -Να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στις μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών. 

Η βία κατά των γυναικών δεν θα σταματήσει όσο κλείνουμε τα μάτια και τα στόματα. Χρειαζόμαστε δυνατές φωνές και αλληλεγγύη. Η θυματοποίηση ξεκινά από την σιωπή. Έχουμε επομένως μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Ως γλυκύτατη Μαμά και σωστή Οικογενειάρχης ποια είναι η μεγαλύτερη ελπίδα σου για το αύριο... και η μεγαλύτερη φοβία σου;

Ελπίζω και παλεύουμε σ΄ αυτή την κατεύθυνση για μια Ελλάδα ασφαλή, πιο ανοιχτή στην καινοτομία και όσους θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας , πιο δίκαιη για όλους τους πολίτες με την στήριξη των μη προνομιούχων και των επαγγελματιών που δοκιμάζονται ουσιαστικά δέκα χρόνια τώρα, χωρίς σκιές στην λειτουργία των θεσμών. 

Φοβάμαι την ολιγωρία και την συνέχιση της καθυστέρησης που βλέπουμε στην αντιμετώπιση κορυφαίων προβλημάτων για την χώρα όπως η δημογραφική συρρίκνωση, τα προβλήματα περιβάλλοντος και οι κίνδυνοι από την κλιματική κρίση, η λειτουργία της δικαιοσύνης με τεράστιες καθυστερήσεις και η αύξηση των ανισοτήτων.

Κοιτάς στα μάτια την μέση Ελληνίδα Νεολαία και τον Μέσο Έλληνα Νεολαίο... τι τους λες! Είσαι Πολιτικός Πρωταγωνιστής της νέας γενιάς.

Τους λέω ότι το μέλλον τους ανήκει, ότι το μέλλον της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους. Ότι όσοι τους κανακεύουν και τους κολακεύουν υποσχόμενοι όμορφα πράγματα χωρίς προσπάθεια , τους κοροϊδεύουν. Στο χέρι τους είναι να δημιουργήσουμε, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, ποιοτική Παιδεία και ταυτόχρονα να ρουφήξουν την γνώση για να ανταποκριθούν στο δύσκολο ανταγωνιστικό μέλλον. Να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας με μισθούς που να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά στάνταρντς. 

Να φέρουν την χώρα πιο κοντά στα κοινωνικά πρότυπα των πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης. Να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, τις προκλήσεις της εποχής της ψηφιοποίησης και της ρομποτικής. Να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας. Και βέβαια ότι πρέπει να είναι παρόντες, ενεργοί, με φωνή και απαίτηση, μη αφήνοντας να αποφασίζουν άλλοι πριν από αυτούς για αυτούς.

Πες μας 3 μεγάλες Προσωπικότητες που θαυμάζεις και εμπνέεσαι, είτε από Ελλάδα, είτε από Ευρώπη, είτε γενικά, ζώντες ή νεκρούς, ότι θες.


Επιτρέψτε μου να αναφέρω τρεις προσωπικότητες από την Ελλάδα που για μένα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη και Μάνος Χατζιδάκις που για μένα αντίστοιχα εκπροσωπούν τον ριζοσπαστισμό μεταρρυθμισμό και την δύναμη της άμεσης επαφής με τον λαό, την γοητεία και το ασυμβίβαστο πνεύμα, την σοφία της νηφαλιότητας και την δημιουργία.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.