Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η δύναμη της εικόνας

Της Σοφίας Μαυρίδου
Βλέποντας πολλές αναρτήσεις και σχόλια από την κηδεία του Τέως, το συμπέρασμα είναι ένα. Τελικά όλοι έχουμε ανάγκη αυτή την απλή κομψότητα που δείχνει αρχοντιά και ήθος. Και δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση στο πολίτευμα.

Η εικόνα του πρίγκιπα Παύλου να ασπάζεται το χέρι της μητέρας του Άννα-Μαρίας έκανε αίσθηση.

Μάθημα σεβασμού και τιμής προς τους γονείς, όπως αναφέρεται και στην Αγία Γραφή.

Δεν θα σταθώ καθόλου στο αν είναι πλαστή, αναγκαστική βάση πρωτοκόλλου ή φυσική στους συγκεκριμένους.

Όταν λέω αρχοντιά δεν εννοώ την κληρονομική εννοώ την αρχοντιά που έχει κάποιος λόγω της παιδείας του. Ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος ασχέτου καταγωγής που δυστυχώς στις μέρες μας έχει ελαχιστοποιηθεί, γι’αυτό και έκανε εντύπωση αυτή η οικογένεια που στάθηκε αντάξια, σύσσωμη με αξιοπρέπεια σε ένα κατά τα άλλα ανθρώπινο γεγονός.

Κάποιοι μίλησαν για αξίες και οικογένειες. Υπάρχουν οικογένειες με ήθος και αξίες ανάμεσα μας. Η διαφορά είναι βέβαια ότι δεν προβάλλονται. Αντ’ αυτού γεμίσαμε με εικόνες στις οθόνες μας, τον τύπο, τα περιοδικά με σαχλά πρόσωπα, "ίδια πρόσωπα". γυναίκες με ένα συγκεκριμένο στυλ, κλώνοι επεμβάσεων, νύχια αρπακτικού, φουσκωτά χείλη, τατουάζ παντού, ανόητους που χαίρονται να γελοιοποιούνται με απώτερο σκοπό την προβολή και φυσικά το κέρδος.

Καθημερινά εικόνες και εγκλήματα πάσης φύσεως, βιαστές ανηλίκων, μητέρες που σκοτώνουν τα παιδιά τους, γυναικοκτονίες, κλοπές, φόνοι, πολιτικοί (πολιτικάντηδες) χωρίς ήθος και αιδώ με απώτερο σκοπό την δόξα και το κέρδος.

Η μια είδηση χειρότερη από την άλλη. Γεμίσαμε βλακεία και βία. Γεμίσαμε από το τίποτα. Βέβαια επειδή η γνώση είναι δύναμη η παιδεία πρέπει να ξεκινάει μέσα από το σπίτι. Όμως πρέπει να βοηθάει και το περιβάλλον, το σχολείο, ο χώρος δουλειάς, οι δημόσιες υπηρεσίες, χώροι διασκέδασης και πολλά άλλα.

Καταλήγω λοιπόν ότι αυτό που μας λείπει είναι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ο οποίος βάλλεται από παντού. Και δεν αναφέρομαι βέβαια σε πρίγκιπες ή βασιλιάδες. Η αφορμή ήταν το γεγονός στο οποίο κυρίαρχο σημείο ήταν ο σεβασμός, η ευπρέπεια, η σιωπή, η αξιοπρέπεια.

Αξίες που τείνουν να χαθούν μέσα στα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν και θα θυμούνται οι παλαιότεροι ότι κάποτε φιλούσαμε το χέρι των μεγαλύτερων, ένδειξη σεβασμού. Σήμερα αν το δούμε να συμβαίνει απλά θα το χαρακτηρίσουμε γραφικό.

Σαφώς αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία του πράγματος. Όμως και ο τύπος έχει την αξία του. Σε μια εποχή που τείνουν να ισοπεδωθούν τα πάντα. Οικογένειες διαλύονται εν μία νυχτί, οι εικόνες μέσα από τις οθόνες , τον τύπο, τα κινητά τα περιοδικά μας κατακλύζουν με μηνύματα ψεύτικα. Πολλές φορές χωρίς νόημα, χωρίς ουσία. Πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο.

Η γνώση είναι ισχυρό όπλο. Η παιδεία είναι σημαντική και είναι τα μόνα που θα μας πάνε μπροστά. Η εικόνα είναι ισχυρή. "ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ". Η επιλογή είναι στο χέρι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.