Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Η Φωτεινή (Φαίη) Κυριακίδου, Σύμβουλος Ανάπτυξης και Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της Νέας Δημοκρατίας, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Η νεαρά κυρία, Φωτεινή (Φαίη) Δ. Κυριακίδου, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Π.Μ.Σ. Κοινωνική Καινοτομία και Στρατηγικές Ανάπτυξης ΠΑ.ΠΕΛ. και Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της Νέας Δημοκρατίας μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 

Σήμερα θα μιλήσουμε με την Φαίη λοιπόν... H Φαίη, η Φωτεινή, γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής στις 3 Δεκεμβρίου 1990. Το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών της χρόνων το πέρασε στην Άρτα, από όπου κατάγεται η μητέρα της. Αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο της πόλης. Μεγάλωσε σε μία αστική οικογένεια. Ήταν άριστη μαθήτρια στο σχολείο, απουσιολόγος, σημαιοφόρος. 

Είχε έντονη ενασχόληση με τον αθλητισμό (Μπαλέτο και Κλασικός Χορός) καθώς και με την κλασική μουσική (πτυχίο Πιάνου και θεωρητικών της Μουσικής). Αποφοίτησε με το βαθμό ''Λίαν Καλώς'' από την Κλασική Φιλολογία Πανεπιστημιου Ιωαννίνων.

Προερχόμενη από μία δεξιά και φιλελεύθερη οικογένεια, μεγαλωμένη με δημοκρατικές αξίες, αγάπη για την πατρίδα και σεβασμό για το συνάνθρωπο ασχολήθηκε ενεργά με την Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Αποφοιτώντας από τη σχολή της ήρθε στην Αθήνα, την δεύτερη της πατρίδα, όπου κατάφερε να αποκτήσει ένα αρκετά καλό βιογραφικό δουλεύοντας κυρίως στον τομέα υλοποίησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αρχικά στον ιδιωτικό τομέα και έπειτα απέκτησε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου. 

Τα τελευταία τρία χρόνια είναι συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζοντας και κάποιες άλλες συνεργασίες. Το 2017 επιλέχθηκε για την γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. σαν υπεύθυνη εκδηλώσεων και στις εσωκομματικές της 13ης Μαΐου 2018 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος στη ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Νέας Σμύρνης και υπεύθυνη εκλογικής ετοιμότητας. 

Στις εσωκομματικές του 2021 εκλέχθηκε εκ νέου στη ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Νέας Σμύρνης και έκτοτε κατέχει τη θέση της Υπεύθυνης Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε ως Σύνεδρος στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει αναλάβει τον Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Κοινωνική Καινοτομία και Στρατηγικές Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου αποφοίτησε με άριστα, με ειδίκευση στην εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά. 

Έχει συμμετοχή σε σεμινάρια για τη χρήση των social media και υπολογιστών καθώς επίσης σε ημερίδες με αντικείμενο την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις. Ασχολείται με φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και με οργανώσεις που στηρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες.

Γιατί Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, ΕΛΚ, ΝΔ, ΟΝΝΕΔ, γενικά γιατί Κεντροδεξιά εν έτει 2023; Ποιο το μεγάλο μας ατού ως ''γαλάζια παράταξη''

Για να μπορέσω να απαντήσω με ουσιαστικά επιχειρήματα σε αυτή την ερώτηση, θα πρέπει ν’ ανατρέξω στο παρελθόν και σε παραδείγματα εκτός των συνόρων μας γιατί πλέον λειτουργούμε λαμβάνοντας υπόψιν την ευρωπαϊκή κοινή στρατηγική. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως τα άκρα, είτε είναι δεξιά είτε είναι αριστερά, δεν μπορούν να προσφέρουν την ευημερία και την πρόοδο στους λαούς. Οι πολιτικές αυτές συνταγές είναι δοκιμασμένες και οδηγούν στην απόλυτη δυστυχία και καταστροφή. 

Ερχόμενοι στο σήμερα, με τις ανάγκες της κοινωνίας να έχουν αυξηθεί μεν αλλά και τις κατά περιόδους κρίσεις που σημειώνονται δε (οικονομικές, ενεργειακές κ.λπ.), το δυτικό κοινωνικό μοντέλο έχει ανάγκη από ηγέτες που υιοθετούν πολιτικές ανάπτυξης και ανοιχτής αγοράς-οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η Κεντρική Κρατική Διοίκηση θα πρέπει να σέβεται το εθνικό φρόνημα αλλά και να είναι ανοιχτή σε διαλόγους με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και παγκόσμια. 

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΟΝΝΕΔ και το ΕΛΚ αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αποβάλει τη νοοτροπία της πολιτικής μικρότητας και αντιπροσωπεύουν την ενότητα και την σύμπραξη κρατώντας φυσικά τα στοιχεία της μεγάλης κεντροδεξιάς -φιλελεύθερης και λαϊκής- παράταξης.

Είναι η Πατρίδα μας ''έτοιμη για όλα'', διπλωματικά αλλά και αμυντικά, σε ό, τι αφορά την οποιαδήποτε πιθανή εξωτερική απειλή;

Νομίζω ότι όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι αλλά και αντίθετοι ιδεολογικά οφείλουν να παραδεχθούν ότι η εξωτερική, αμυντική και εν μέρη μεταναστευτική (κάνω την αναφορά λόγω των πιέσεων και προκλήσεων που δεχόμαστε ιδίως από τη γείτονα χώρα Τουρκία με τις μεγάλες ροές μεταναστών που προσπαθεί να εκτοπίσει προς την Ελλάδα) πολιτική της χώρας μας, από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της η Νέα Δημοκρατία ασκείται σε ένα άλλο επίπεδο διπλωματίας αλλά και δυναμικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. 

Ξεκινώντας από την εξωτερική πολιτική, κατά κοινή ομολογία ο νυν Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είναι άξιος συγχαρητηρίων. Μέσα στην Τουρκία είχε το θάρρος να διεκδικήσει με τον ανάλογο τόνο τα δικαιώματα του ελληνικού κράτους. Αξίζει ν’ αναφερθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αύξησε τις ζώνες κυριαρχίας της και τα δικαιώματά της. Στον τομέα της άμυνας, επίσης, έχουν συντελεστεί σημαντικές συμφωνίες. 

Η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία θα έλεγα ότι είναι η σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale από τη Γαλλία, η οποία δείχνει συνεχώς την στήριξή της στη χώρα μας. Η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει την υπεροχή στο συνολικό ισοζύγιο αεροπορικής μαχητικής ισχύος της Ελλάδας. Στον τομέα της μετανάστευσης, οι αλλαγές είναι ριζικές. Οι εισροές έχουν μειωθεί συντριπτικά μέχρι σήμερα τόσο από τα θαλάσσια όσο και από τα χερσαία σύνορα. 

Απτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα, ενώ το 2022 ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας. Η Ελλάδα με τη σωστή στρατηγική και τη διπλωματία έχει εξασφαλίσει το σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων της και υπερασπίζεται με σθένος την κυριαρχία της.

Με τι πραγματεύεται και ασχολείται ο Τομέας Ευθύνης που εκπροσωπείς εντός του Κόμματος μας;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2022), ο Γραμματέας της Παράταξής μας με την έγκριση του Προέδρου και Πρωθυπουργού μας μου έκαναν την τιμή να μου εμπιστευτούν τον Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας τομέας κρίσιμος για τη χώρα μας και μία «καυτή πατάτα» που ανέλαβε η Κυβέρνηση, καθώς η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει ουσιαστικά τίποτα. 

Υπήρχε ένα χάος και μία εθνική απογοήτευση. Οι άνθρωποι που ζούνε στις κόκκινες περιοχές για το μεταναστευτικό είχαν φτάσει σ’ ένα σημείο να αισθάνονται φόβο ακόμα και έξω από τα σπίτια τους, καθώς υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι που περιπλανιόταν πεινασμένοι, άρρωστοι και προφανώς έτοιμοι για οποιαδήποτε πράξη εν προκειμένω για την επιβίωσή τους. Την εικόνα αυτή η νυν αξιωματική αντιπολίτευση την βάπτιζε ανθρωπισμό. 

Δε θα επεκταθώ περαιτέρω πάνω σε αυτό γιατί οι εικόνες που είχαμε δει όλοι μιλούσαν από μόνες τους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε με πλήρη αφοσίωση την οργάνωση της πορείας για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με Γενικές και Ειδικές Γραμματείες για να υπάρξει στοχευμένη δουλειά στον κάθε άξονα της μεταναστευτικής πολιτικής. 

Το αποτέλεσμα είναι η αποσυμφόρηση των κόκκινων περιοχών και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νόμιμα δικαιούχων απόκτησης άσυλο και το πιο σημαντικό η ενίσχυση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Όσον αφορά στο δικό μου έργο, είμαι σε πλήρη συνεργασία με τους αντίστοιχους κομματικούς εκπροσώπους των εκάστοτε περιοχών, όπως και με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και σε συνεργασία με την ομάδα μου καταγράφουμε την υφιστάμενη κατάσταση και καταθέτουμε συνεχώς νέες προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Είναι σε καλύτερο βαθμό και θέση ο ρόλος και οι προσδοκίες της Γυναίκας του σήμερα σε σχέση με 20 χρόνια πριν;

Ως μία νέα γυναίκα της γενιάς των 30 και άνω, μαχόμενη, ενεργητική, με όνειρα και διάθεση για προσφορά, με στόχους και φιλοδοξίες, αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του γυναικείου φύλου σήμερα. Παρατηρείται, ειδικά την τελευταία δεκαετία, θεαματική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών. Οι γυναίκες, πλέον, είναι από τα πιο δυναμικά στελέχη των επιχειρήσεων, έχουν κατακτήσει κορυφαίες θέσεις στην πολιτική σκηνή και έχουν σημαντικό λόγο στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο εθνών. 

Στις εκλογές του 2020 για τον Πρόεδρο της Αμερικής με τη νίκη του Joe Biden, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ τοποθετείται γυναίκα Αντιπρόεδρος, η Camala Harris. Σε Εθνικό επίπεδο, δόθηκε το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη Βουλή περνούν συνεχώς νομοσχέδια για την προστασία των γυναικών από οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση. Ιδρύονται σωματεία για τον σκοπό αυτό. Υπάρχει έντονη ανάγκη προστασίας των γυναικών και αναβάθμισής τους. Το γεγονός αυτό ωθεί όλο και περισσότερο τις γυναίκες να παλέψουν και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Πες μας 3 μεγάλες Προσωπικότητες που θαυμάζεις και εμπνέεσαι, είτε από Ελλάδα, είτε από Ευρώπη, είτε γενικά, ζώντες ή νεκρούς, ό, τι θες.

Θέλοντας να ενισχύσω το γυναικείο φύλο, με καλοπροαίρετη διάθεση φυσικά, θ’ αναφέρω δύο γυναίκες και έναν άντρα. Η πρώτη μεγάλη προσωπικότητα που πραγματικά θαυμάζω και έχω διαβάσει τη βιογραφία της είναι η Margaret Thatcher. Εξαιτίας της ουσιαστικής ενασχόλησής μου με την πολιτική από τα 18 μου χρόνια, θεωρώ πως το παράδειγμα της είναι ένας καλός οδηγός για την πορεία που μπορεί να χαράξει μία νέα γυναίκα που ασχολείται με την πολιτική. 

Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 1979 έως το 1990 και Ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, από το 1975 έως το 1990. Με πολύ αξιόλογες σπουδές, ζώντας σε δύσκολες εποχές, υποστήριξε προτάσεις καινοτόμες για την εποχή της (προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων κ.λπ.). 

Καθώς το πρώτο μου πτυχίο είναι η Κλασική Φιλολογία από το Παν. Ιωαννίνων δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Σημαντική πορεία και μόρφωση στον τομέα της ιστορίας και της βυζαντινολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διακεκριμένη σε υψηλές θέσεις και μεγάλη προσφορά. Ένας γνήσιος άνθρωπος του πνεύματος και της επιστήμης. 

Το τρίτο άτομο είναι ο Elon Musk. Από το 2014 ασχολούμαι με τα χρηματοδοτούμενα/ αναπτυξιακά προγράμματα και με τις επιχειρήσεις, επομένως θεωρώ πως το όνομα αυτό ταυτίζεται τον ορισμό της επιτυχίας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Κάνοντας αναφορά στην SpaceX, Tesla, Inc, SolarCity, Neuralink, Boring Company, Zip2 και PayPal, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι μπορεί επάξια να είναι ένα από τα πιο δυνατά επιχειρηματικά και οικονομικά πρότυπα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.