Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η μοναξιά των χιλιομέτρων

Του Κώστα Μπούζα
Για τη συζήτηση που ακολούθησε, ήταν ο ταξιτζής που έκανε την αρχή, σχεδόν με την αρχή της κούρσας. Η φωνή του έβγαινε βαθιά και κουρασμένη. Ο ρυθμός αργός, τα λόγια μετρημένα. Ξέρεις τι είναι αυτό που σε βασανίζει περισσότερο απ’ όλα εδώ μέσα, μου πέταξε σαν να συνεχίζαμε οι δυο μας μια συζήτηση που είχαμε αρχίσει ώρα πριν. Χωρίς να περιμένει απάντηση συνέχισε: η μοναξιά. 

Όχι, μη σε ξεγελούν αυτές οι ολιγόλεπτες κουβέντες με τους πελάτες. Κινούνται στην επιφάνεια. Μόλις τελειώσουν, αφήνουν ένα κενό. Ένα κενό που άθελά σου γεμίζεις με σκέψεις πάνω στα τελευταία λόγια που ανταλλάξατε. Κι επειδή εδώ μέσα τίποτε δεν σου ανήκει, ούτε καν οι αναμνήσεις σου, δεν αργεί ο επόμενος πελάτης. Άλλος κόσμος. Άλλο θέμα συζήτησης. Εσύ, ο ίδιος. Ίδιο και το κενό με το τέλος της κούρσας. 

Κι ύστερα είναι κάτι δρομολόγια χωρίς επιβάτη, όπως στην επιστροφή από μια μεγάλη κούρσα σ’ άλλη πόλη για παράδειγμα. Εκεί βρίσκει χρόνο κι η δική σου ψυχή να ζωντανέψει, να ορθώσει ανάστημα, να σου ζητήσει τον λόγο, να απαιτήσει. Ανοίγεις τότε το ραδιόφωνο και τραγουδάς δυνατά. Σαν να ξορκίζεις έτσι τη μοναξιά των χιλιομέτρων…

Καθώς μιλούσε τον παρατηρούσα. Το πρόσωπό του, σκαμμένο απ’ τα χρόνια. Το κορμί του, κυρτωμένο πάνω στο τιμόνι. Δεν ήθελα να τον διακόψω, γιατί φαινόταν να ‘χε ανάγκη αυτό το ξέσπασμα. Παρ’ όλα αυτά τόλμησα μια ερώτηση: Ποιο προσδοκάς να ‘ναι το τέλος σ’ όλα αυτά; Η απάντηση του με ξάφνιασε: Δεν προσδοκώ για τέλος. Κοίτα, ο δρόμος πάντα θα απλώνεται μπροστά. Και μετά από μια μικρή παύση, συμπλήρωσε: Όλα είναι δρόμος….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.