Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

H κοπή των δέντρων στην περιοχή του γηπέδου Πολυκάστρου

Υπογράφει ο Σπύρος Ρ.
Στο Πολύκαστρο, στην είσοδο της πόλης από την Θεσσαλονίκη, πριν από καιρό, αντικρίζαμε και θαυμάζαμε τις συστοιχίες των δένδρων που μας καλωσόριζαν με την παρουσία τους. Αυτά τα δένδρα συνέθεταν μικρά αλσύλλια και δημιουργούσαν μια καλαίσθητη εικόνα στην είσοδο της πόλης.

 Επίσης βρίσκανε καταφύγιο διάφορα πουλιά, ενώ προσέφεραν απλόχερα τον ίσκιο τους κατά τους θερινούς μήνες στους αθλούμενους, περιπατητές ή παραβρισκόμενους στην περιοχή. Αυτός ο καλαίσθητος μικρός πράσινος πνεύμονας στην είσοδο της πόλης, σήμερα δεν υπάρχει αυτό και είναι συνέπεια της απόφασης κοπής τους, η οποία απόφαση δημιούργησε στην θέση των αλσυλλίων μια απογοητευτική εικόνα, μια άσχημη και θλιβερή εικόνα και, ένας χώρος κενός (κρανίου τόπος).

Κάποιοι εξέφρασαν πιθανόν την δυσαρέσκεια τους για αυτήν την καταστροφή, και η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει συνοπτικά ότι τα δένδρα λόγω ηλικίας και είδους είχαν καταστεί επικίνδυνα για πτώσεις και πρόκληση ζημιών και ατυχημάτων ενώ τα οικοδομικά τετράγωνα Ο.Τ 57 και Ο.Τ. 58, στα οποία ευρίσκοντο τα δένδρα ανήκουν, στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί αυτών.

Η ανακοίνωση αιτιολογούσε την απόφαση κοπής τους, αλλά δεν μας πληροφορούσε κανείς για το πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν αυτή η άσχημη και θλιβερή κατάσταση που δημιουργήθηκε από την απουσία των δένδρων. Αν αποδεχτούμε ότι τα δένδρα έπρεπε να κοπούν για θέμα ασφάλειας, τίθεται το ερώτημα τι σκοπεύουν να δημιουργήσουν στην θέση τους;

Ίσως υπάρχει σχεδιασμός για αντικατάσταση των αλσυλλίων, όπου στην θέση κάθε δένδρου που κόπηκε, θα αντικατασταθεί με άλλο, πιο σταθερό στο ρίζωμα του, διατηρημένο χαμηλό ύψος και ασφαλές, και τα χρήματα της προμήθεια μεγάλων δένδρων από φυτώρια θα προέρχονταν από την δημοπράτηση των προϊόντων της υλοτόμησης. Πιθανόν να υπάρχουν σχέδια για αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα …..αλλά δεν μας το λένε.

Στους στόχους μιας δημοτικής αρχής είναι η ευημερία του τόπου και των κατοίκων και η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής για αυτούς. Η κοπή των δένδρων στο όνομα της ασφάλειας, δημιούργησε μια καταστροφή, μια κατάσταση που για να επανέλθει χρειάζεται πάνω από είκοσι χρόνια.

Οι εκλογές έρχονται.

Πιστεύω ότι οι δημότες θα έπρεπε να ενημερωθούν για το πως σκοπεύει η δημοτική αρχή με την περιφέρεια να αξιοποιήσουν το θλιβερό μέρος, που βρίσκονταν τα αλσύλλια, προς όφελος των δημοτών προσφέροντας του κάτι που να συντελεί στην ποιότητα ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.