Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Φραγγίδης: Αναγκαίο ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Τόνισε εξαρχής ότι είναι σημαντική η προσπάθεια δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας, γιατί είναι θέμα που αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2022, για την κωλυσιεργία κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, εφόσον είχαν ολοκληρωθεί από το 2020 οι εργασίες της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι 120.000 - 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας ετησίως. Η πλειονότητα αυτών θα μπορούσε να λάβει φροντίδα στο σπίτι και μόνο ένα 3,5% χρειάζεται νοσηλεία. Απαιτούνται περίπου 500 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ για την κατ' οίκον φροντίδα θα πρέπει να συσταθούν περίπου 300 ομάδες, με την καθεμία να εξυπηρετεί 50 ασθενείς. Ένα ποσοστό 37% των αναγκών αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% άλλες σοβαρές ασθένειες, Οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας αφορούν επιπλέον ενήλικες προχωρημένης ηλικίας αλλά και παιδιά με σοβαρές παθήσεις. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υστερούμε κατά πολύ στην παροχή ανακουφιστικής φροντίδας. Υπάρχουν μόνο κάποια προγράμματα και δομές σε υποτυπώδη και αποσπασματική λειτουργία.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Φραγγίδης είπε ότι το Υπουργείο παρουσιάζει ένα πλαίσιο, χωρίς να γίνεται σαφές το πώς θα λειτουργήσει. Οι ρυθμίσεις παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, αφήνοντας κενά κατανόησης ως προς τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησής τους. Για την εξασφάλιση της απαιτούμενης διεπιστημονικότητας χρειάζονται οι ανάλογες ειδικότητες, οι οποίες όμως δεν αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, ούτε ποιες δομές θα τις διαθέτουν ή από ποιους φορείς θα εκπαιδεύονται και κάθε πότε. 

Ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να αποφευχθεί η μονομερής ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας από τον ιδιωτικό τομέα. Πολλές ενέργειες θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει όπως ο καθορισμός των κριτηρίων, των εργαλείων και των πρωτοκόλλων για τον προσδιορισμό του πληθυσμού που χρειάζεται ανακουφιστική φροντίδα και των αναγκών του. Το βέβαιο είναι ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με δωρεάν υπηρεσίες την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας, ως το τέλος.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι συζητάμε τις παρατάσεις τους για πολλοστή φορά, επειδή το Υπουργείο εξακολουθεί μετά από τρία χρόνια πανδημίας να ακολουθεί προσωρινές και πρόχειρες λύσεις για χρόνια προβλήματα, όπως η υποστελέχωση του ΕΣΥ. Για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, επεσήμανε ότι θα αναφερθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Τέλος, ο κ. Φραγγίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμπερίληψη στο παρόν νομοσχέδιο της πρότασης που είχε κάνει μέσω κατάθεσης τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, για να συμπεριληφθούν οι μαίες/μαιευτές και οι επισκέπτες/τριες υγείας στη ρύθμιση του άρθρου 15 του ν. 2920/2001 για την δυνατότητα διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ επαγγελματιών υγείας που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.