Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ερώτηση Ε. Αγαθοπούλου για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις πολιτών του Δήμου Παιονίας

Δελτίο τύπου Ειρήνης Αγαθοπούλου
Ερώτηση της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις πολιτών του Δήμου Παιονίας για τις προκληθείσες ζημιές από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας.

Με ερώτηση της προς τον αρμόδιο Υπουργό, η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναδεικνύει το θέμα των εκκρεμών αποζημιώσεων των πολιτών του Δήμου Παιονίας για τις προκληθείσες ζημιές από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης και της διέλευσης μεγάλου αριθμού προσφύγων από την περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ερώτηση της η βουλεύτρια Κιλκίς “από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης οι πολίτες του Δήμου Παιονίας απέδειξαν πολλάκις την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που βρέθηκαν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους, παρά την ανισοβαρή εγκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή, κυρίως λόγω της δημιουργίας του άτυπου camp στην Ειδομένη” […] “Με την διέλευση του μεγάλου κύματος των προσφύγων και των μεταναστών, κατά καιρούς προκλήθηκαν ζημιές στις περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραβάτες ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και οδηγήθηκαν στις δικαστικές αρχές.”

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ “όσοι πολίτες υπέστησαν τις παραπάνω ζημίες κατέθεσαν αιτήσεις αποζημίωσης” […] “το Υπουργείο συνεχίζει να υψώνει γραφειοκρατικά αναχώματα με μοναδικό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των πολιτών της Παιονίας από την πληρωμή των αποζημιώσεων τους” και καλεί των αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αποζημίωση των πολιτών του Δήμου Παιονίας των οποίων οι αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Αποζημιώσεις πολιτών του Δήμου Παιονίας για τις προκληθείσες ζημιές από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας»


Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης οι πολίτες του Δήμου Παιονίας απέδειξαν πολλάκις την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που βρέθηκαν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους, παρά την ανισοβαρή εγκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή, κυρίως λόγω της δημιουργίας του άτυπου camp στην Ειδομένη, όπου έφτασε να φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούσαν διέξοδο προς τη Βόρεια Μακεδονία και κατ’ επέκταση προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Με την διέλευση του μεγάλου κύματος των προσφύγων και των μεταναστών, κατά καιρούς προκλήθηκαν ζημιές στις περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραβάτες ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και οδηγήθηκαν στις δικαστικές αρχές.

Όσοι πολίτες υπέστησαν τις παραπάνω ζημίες κατέθεσαν αιτήσεις αποζημίωσης στην διοίκηση του Δήμου Παιονίας παρέχοντας πλήρη στοιχεία του ύψους της ζημιάς, τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζημιάς και του χρονικού διαστήματος αναφοράς. Ο “γολγοθάς” των πολιτών ξεκινάει μετά την αποστολή αυτών των αιτήσεων από τον Δήμο στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς με διάφορες προφάσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σημαντικό στοιχείο της ταλαιπωρίας των πολιτών είναι ότι ενώ αρχικά είχαν πάρει έγκριση και είχαν εγκριθεί συγκεκριμένα ποσά, τον Οκτώβριο του 2021 κλήθηκαν να ξανακαταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά και επιπλέον να αποδείξουν ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ήταν όλοι καταγεγραμμένοι, αλλά και να ήταν δεν είναι ευθύνη του πολίτη που ταλαιπωρείται να αποδείξει κάτι τέτοιο.

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές και υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίου για τις συγκεκριμένες ζημιές, το Υπουργείο συνεχίζει να υψώνει γραφειοκρατικά αναχώματα με μοναδικό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των πολιτών της Παιονίας από την πληρωμή των αποζημιώσεων τους.

Επειδή, οι προκληθείσες ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι του βιοποριστικού εισοδήματος των πολιτών.

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να μεριμνά για τους πολίτες και την περιουσία τους.

Επειδή, δεν επιτρέπεται κανένα μικροπολιτικό παιχνίδι σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αποζημίωση των φυσικών και νομικών προσώπων του Δήμου Παιονίας για τις προκληθείσες ζημιές σύμφωνα με τις αιτήσεις που υπέβαλαν και παραμένουν εκκρεμείς τα τελευταία χρόνια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.