Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η έκθεση "Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμω στο Κιλκίς" στη Μονή Λαζαριστών

Δελτίο τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με χαρά ενημερώνει ότι η περιοδεύουσα έκθεση ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών’, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα φιλοξενηθεί από 18 Σεπτεμβρίου 2022 και έως τον Ιανουάριο 2023 στη Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στον χώρο 'ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ' του ΚΘΒΕ.

Η έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια θα τελεστούν στη Μονή Λαζαριστών, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.30, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η δράση στοχεύει στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την καθοριστική συμβολή του Μακεδονικού Μετώπου, και δη των σημαντικών μαχών στα εδάφη του Κιλκίς, όπως Ραβινέ 1917, Σκρα και Δοϊράνη 1918, στην έκβαση του Μεγάλου Πολέμου.

Κύριο στοιχείο της αποτελεί η παρουσίαση μιας μάλλον άγνωστης πτυχής του Α’ ΠΠ για τη Μακεδονία, τη μοιραία συνάντηση των χαρακωμάτων του πολέμου με τεχνητούς γηλόφους προϊστορικών οικισμών, πόλεων ή και νεκροπόλεων των ιστορικών χρόνων, κυρίως σε παρόχθιες περιοχές του Αξιού ποταμού.

Η έκθεση επιδιώκει τη διάδραση με τους επισκέπτες της Μονής στη διάρκεια εκδηλώσεων καθώς και με τη θεατρική παράσταση «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που θα παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο στη σκηνή ‘Σωκράτης Καραντινός’. Οι θεματικές της ενότητες θα υποστηρίζονται από δεκάλεπτο βίντεο.

Φιλοδοξία μας είναι η δράση να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Θα υπάρχουν ειδικές ξεναγήσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς ως επετειακή, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ ΠΠ (11.11.2018 έως 24.06.2019). Στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης (27.06.2019 έως 28.09.2019) και στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς (18.02.2022 έως 23.08.2022). Την έκθεση έχουν ήδη επισκεφθεί περισσότεροι από 3.000 μαθητές και ενήλικες.

Επικοινωνία: Γραμματεία Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-11.00), τηλ. 23410 22005, 23410 76661, e-mail: efakil@culture.gr

Θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον covid-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.