Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Πετσο-κομμένοι

Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Έτσι που λέτε. Δε φτάνει που οι εξελίξεις κατρακυλούν το βιοτικό μας επίπεδο εκεί που πιο κάτω δεν έχει. Έχουμε και τους πολιτικούς που εξακολουθούν να μας παραμυθιαζουν ότι έχουν λύση για όλα και επιδόματα για όλα. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ήδη ο κόσμος είναι μουδιασμενος από τις πανταχόθεν προειδοποιήσεις για το βαθμό της δυσκολίας του.

Τα πάνελ στα πρωινά καλούν μονίμως ειδικούς επί παντός επιστητού και προσπαθούν να αναλύσουν όλα όσα δεν αναλύονται, διότι το συμπέρασμα είναι ένα. Η ακρίβεια κάθε μορφής ενέργειας έχει σκαρφαλώσει σε απαγορευτικά επίπεδα μετά τον Ρωσικό ενεργειακό αποκλεισμό.

Η Ευρώπη με την στάση της υπέγραψε μόνη της τον υποβιβασμό,την φτωχοποιηση και την πλήρη εξάρτηση της πλέον από την Αμερική.

Όμως το μάρμαρο το πληρώνει ο κόσμος. Και στην προκειμένη περίπτωση τα νοικοκυριά που ξόδεψαν για να βάλουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου για τη θέρμανση τους.

Η αύξηση του όμως 600% υποχρεώνει τα νοικοκυριά να ξηλώσουνε ξανά εγκαταστάσεις για να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης. Κι αυτό σημαίνει 1800€ για ένα σπίτι, και για ολόκληρη πολυκατοικία 3000 με 4000€ κάτι που με τις σημερινές συνθήκες καθίσταται απαγορευτικό για τα πιο πολλά νοικοκυριά.

Σε χτεσινό λοιπόν πάνελ πρωινής ενημερωτικής εκπομπής την ώρα που συζητιόταν η πρόταση ενδεχόμενης επιδότησης της μετατροπής της εγκατάστασης του φυσικού αερίου σε εγκατάσταση πετρελαίου θέρμανσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει να βλέπεις την αλήθεια και να προσαρμόζεσαι. Το φυσικό αέριο αυξήθηκε 600%.. Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Μόνο που, όπως του είπαν οι παρευρισκόμενοι οι πολίτες θα πεθάνουν.

Γιατί σε εποχές που όλα αυξάνονται οι μισθοί μένουν ίδιοι και δε φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, ενώ τα επιδόματα σίγουρα δεν είναι λύση. Γιατί οι εξαγγελίες έχουν μεγάλη διαφορά από την ουσία.

Τα επιδόματα δίνονται υπό προϋποθέσεις και τα παίρνουν μετρημένοι. Πχ οι μακροχρόνια άνεργοι που θα πάρουν επιταγή ακρίβειας πρέπει να είναι ως 24 μήνες να μην είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να έχει λήξει ή δωδεκαμηνη επιδότηση τους και το ατομικό τους εισόδημα να μην ξεπερνά τα 9600Ε.

Αν όλο αυτό δεν είναι κοροϊδία μες τα μούτρα μας τι είναι; Οι υπόλοιποι δηλαδή πάνω από 24 μήνες άνεργοι έχουν μυστικές πηγές εισοδημάτων;

Η συγκεκριμένη δήλωση Πέτσα την οποία και ο ίδιος αργότερα θεώρησε άστοχη και ζήτησε συγγνώμη είναι η επιτομή της αλαζονείας της κυνικοτητας και της πολιτικής χυδαιότητας.

Διότι εκ του ασφαλούς ένας πολιτικός που τα εισοδήματα του του εξασφαλίζουν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή διαβίωση επιβάλλει σε ανθρώπους με πετσοκομμενους μισθούς να φτάσουν κάτω από το όριο της φτώχειας πληρώνοντας την ενεργειακή κρίση που άλλοι δημιούργησανμε το να τους μεταβάλλει μαζικά,σε κρατικοεξαρτωμενους επαίτες.

Γιατί όσο υπάρχουν επιδόματα θα στηρίζεται η κερδοσκοπία και οι πάροχοι που στην Ελλάδα έχουν κάτι παραπάνω από ενεργό ρόλο στα πολιτικά παιχνίδια.

Κλείνοντας,θυμήθηκα εκείνο το παλιό του Μπρεχτ.
Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάνε για φαϊ
Ο λόγος; 
Έχουν ήδη φάει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.