Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Κόσμος θαυμάτων

Του Κώστα Μπούζα
Κάποτε πίστευε ότι θαύμα ήταν, ότι υπερέβαινε τους φυσικούς νόμους. Αργότερα έμαθε ότι δεν είναι απαραίτητα έτσι. Το υπερφυσικό στοιχείο δεν είναι το καθοριστικό. Θαύμα είναι καθετί αξιοθαύμαστο που φανερώνει την Θεϊκή Πρόνοια.

Και τότε ήταν που αποφάσισε το θαυμαστό ν’ αναζητήσει στην ζωή. Κι ήταν τόσα αυτά που παρατήρησε, απ’ τα μικρά ως τα μεγάλα. Την διάταξη των φύλλων στα φυτά για ν’ αντικρίζουν όλα ήλιο. Τις ρίζες τους που πάντα προς τα κάτω κατευθύνονται, όπως κι αν ρίξεις τον σπόρο. Τα πέταλα των λουλουδιών καθώς ανοίγουν το πρωί. Τα σμήνη των πουλιών, καθώς πετούν προς άγνωστους κι όμως γνωστούς προορισμούς.

Κι ερεύνησε την γέννηση και τον κώδικα της ζωής που από πρόγονο σ’ απόγονο περνάει. Την γοητευτική συμμετρία στην δομή των κρυστάλλων. Το εξαγωνικό σχήμα των κρυστάλλων του χιονιού, για να μπορούν να αγκυλώνονται κι έτσι να σχηματίζουν χιόνι. Τον διαφορετικό τρόπο που παγώνει το νερό σε σχέση μ’ όλα τ’ άλλα υγρά κι έτσι ζωή υπάρχει. Μα και τον απέραντο θόλο του ουρανού με τις απίστευτες γεωμετρίες του.

Και γνώρισε τον άνθρωπο τον ίδιο. Τόσο απίστευτα πολύπλοκο στην φυσική του ύπαρξη, στα αισθήματα, στην σκέψη. Το έμφυτό του σύστημα αξιών και την τάση του να στρέφει το βλέμμα του ψηλά.

Με έξαψη μίλαγε προχθές για όλα αυτά: Μα είναι θαύμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.