Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων

Γράφει η Σοφία Γ. Μεσίγκου
Φιλόλογος - Πολιτική Επιστήμων ΑΠΘ
Μία άρτια οργανωμένη και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα στους Μέσους Αποστόλους, το Σάββατο 13 Αυγούστου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οργάνωσε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στον χώρο υπήρχαν σταντ στα οποία καταγραφόταν τα ιστορικά γεγονότα με πλούσιο οπτικό υλικό. Αρχικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Θεοδωρίδης καλωσόρισε επισήμους και επισκέπτες. Τα γεγονότα παρουσιάστηκαν αναλυτικά από την κ. Θεοδώρα Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Λόγου του Συλλόγου. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία μου με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό στη Μικρά Ασία από την αρχαιότητα μέχρι την Καταστροφή. 

Διαβάστηκαν αποσπάσματα μαρτυριών και λογοτεχνικών έργων που σχετίζονται με τη Σμύρνη, όπως από τον Φώτη Κόντογλου και τον Κοσμά Πολίτη. Την εκδήλωση πλαισίωνε μουσική ορχήστρα που παρουσίασε μικρασιατικά τραγούδια.

Παρά τη συνεχή συμμετοχή μου σε εκδηλώσεις, σεμινάρια και Συνέδρια οφείλω να ομολογήσω πως η χθεσινή εκδήλωση πραγματικά τα είχε όλα: φιλοξενία, εδέσματα, επισημότητα, πληρότητα περιεχομένου και συγκίνηση. Ήταν μια εκδήλωση αξιώσεων που άφησε το αποτύπωμά της σε όλους μας όσοι είχαμε την τύχη και την τιμή να παραβρεθούμε.

Σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης έχει παρατηρηθεί πως είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κάποιος εθνικιστικές ή παρόμοιες αναφορές και εξάρσεις και «άλλα ηχηρά παρόμοια». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσων Αποστόλων επέτυχε να αποφύγει κάτι τέτοιο. Ομολογώ ότι ήταν μιαεθνική και όχι εθνικιστική εκδήλωση που απέδειξε περίτρανα πόσο σημαντικός είναι ο πατριωτισμός και η ιστορική μνήμη για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και πόσο εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε την Ιστορία με πρόθεση γνώσης και μνήμης και όχι μίσους. 

Δόθηκε έμφαση στον πολιτισμό και τα ιστορικά γεγονότα ταυτόχρονα και παράλληλα με ένα μοναδικό τρόπο. Εκδηλώσεις όπως αυτή είναι το ζητούμενο της εποχής μας και όλων των εποχών. Μόνο με αυτή την αμέριστη αγάπη για την Ιστορία μας μπορούμε να προχωρήσουμε με βέβαιο βήμα προς το μέλλον.

Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ από καρδιάς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέσων Αποστόλων για τη μοναδική εμπειρία μνήμης που μας χάρισε. Ιδιαίτερα να συγχαρώ τον κ. Κώστα Θεοδωρίδη και τη σύζυγό του κ. Θεοδώρα Θεοδωρίδου, οι οποίοι με σεβασμό και σεμνότητα εργάστηκαν άοκνα για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. 

Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να βρει μιμητές και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσων Αποστόλων να μας προσφέρει απλόχερα και με αγάπη και άλλες παρόμοιες εμπειρίες. Άλλωστε, μετά τη χθεσινή εκδήλωση, δικαίωσε τις προσδοκίες και κατέδειξε ποιο πρέπει να είναι το πλαίσιο και το περιεχόμενο δράσεων ενός Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.