Διαχρονικό θέμα με τους κοριούς έχει η οικογένεια.
Απ' τον Γρυλάκη στον Μαυρίκη, μέχρι τον Κοντολέων-Δημητριάδη, μια πολιτική γενιά δρόμος.
Τα θέματα που έβγαλε στην επιφάνεια η υπόθεση παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ Ανδρουλάκη, δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικές εξελίξεις η στις θεσμικές προεκτάσεις για την ποιότητα της υποτιθέμενης δημοκρατίας μας.
Ας μη γελιόμαστε και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ειδικά τη δεκαετία του 80 με τον κ Αντρέα Παπανδρέου, και στην συνέχεια επί κυβέρνησης κ Μητσοτάκη και επί Σημίτη οι παρακολουθήσεις πήγαιναν σύννεφο.
Οι κασέτες του πράσινου Τόμπρα, του μπλε Μαυρίκη κτλ κυκλοφορούσαν στην Ομόνοια, στα δημοσιογραφικά και στα πολιτικά γραφεία. Τεράστιο θέμα επίσης..και το σκάνδαλο υποκλοπών της vodaphone που παρακολουθούσε με εμπλοκή ξένης πρεσβείας ακόμα και τον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά σκεπάστηκε με κάποιες περίεργες αυτοκτονίες.
Γενικά στη χώρα μας έχει καταστεί πλέον παράδοση η ΕΥΠ να παρακολουθεί τους πάντες κυρίως με μικροπολιτικό και όχι υπηρεσιακό η εθνικό σκεπτικό. Το ουσιαστικό ομως πολιτικό ζουμί έχει τρεις άξονες.
1ον Επιτέλους η ΕΥΠ πρέπει να γίνει θεσμικά σοβαρή υπηρεσία. Δεν μπορεί να είναι μαγαζί που μπορεί να το χρησιμοποιεί για μικροπολιτικούς λόγους ο κάθε πρωθυπουργός ή υπουργός.
Είναι θέμα ποιότητας δημοκρατίας αλλά και επιπέδου εθνικής ασφαλείας όταν πόροι, άνθρωποι και μέσα διατίθενται σε αλλότριους σκοπούς. Φαίνεται όμως ότι πιο πολύ από την ποιότητα της δημοκρατίας αυτό που τους απασχολεί είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα.
Ακόμα δε και αν επιβεβαιωθούν φήμες που εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ Ανδρουλάκη, να έχει καταγραφεί να δέχεται εντολή από μεγαλοεπιχειρηματία να μην συμπράξει μετεκλογικά με τον κ. Μητσοτάκη, πάλι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επαρκώς και αναδρομικά η ορθότητα της παρακολούθησης.
Επιβεβαιώνεται απλά ότι ο πολιτικός κόσμος μαζί με τους εγχώριους οικονομικούς ολιγάρχες αλληλοδιαπλέκονται και μυρίζει σαπιλα η δημοκρατία μας. Η εκτίμηση που υπάρχει από έμπειρους στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι είναι ότι αν υπάρχει θέμα και για τον κ. Ανδρουλάκη τότε θα υπάρξει κάποιου είδους διευθέτηση παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες.
2ον Κάποια σαΐνια, επιλογές προσωπικές του Πρωθυπουργού στο στενό του κύκλο και ο προϊστάμενος της ΕΥΠ είτε τον έπεισαν ότι αξίζει να ρισκάρει να παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης είτε με δική τους πρωτοβουλία χωρίς να τον ενημερώσουν έκριναν το ίδιο. Ακόμα λοιπόν κι αν δεχτούμε καλοπροαίρετα ότι μια εκ των δύο η και οι δύο επιλογές του Πρωθυπουργού έπραξαν εν αγνοία του, πάλι το πολιτικό ζήτημα είναι τεράστιο για την ευθυκρισία του στις επιλογές συνεργατών και την αδυναμία του να τους ελέγξει.
Τώρα για κάποιους με κομματικές παρωπίδες η σε αποστολή που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, να ζητήσουν τα ρέστα από τους δύο που παραιτήθηκαν. Από τη στιγμή που παραιτήθηκαν είτε αποδέχονται την άμεση εμπλοκή τους είτε όχι σημαίνει Ανάληψη πολιτικής ευθύνης και αυτή δια της συνεπαγωγης μεταφέρεται στον πρωθυπουργό που τους τοποθέτησε σε αυτές τις θέσεις.
Ειλικρινά όμως αυτό που με παραξενεύει είναι ότι επέλεξαν να παρακολουθούν ένα πολιτικό αρχηγό που η πορεία του, η βαρύτητα του αντιπολιτευτικού του λόγου μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αποδεικνύει ότι δεν είναι χαρισματικός και άρα πολιτικά επικίνδυνος. Ίσως βέβαια και η εξήγηση να βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις που δεν είναι απολύτως ακριβείς, και άρα η σύμπραξη με το πασοκ του Ανδρουλάκη να είναι μονόδρομος για τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές όποτε γίνουν.
3ον Κάποτε η απερισκεψία του προέδρου Νίξον στον καιρό της παντοδυναμίας του, που τον έπεισαν κάποιοι παρατρεχαμενοι ότι αξίζει να παρακολουθούνται οι δημοκρατικοί που ήταν πολιτικά και δημοσκοπικα ψόφιοι, ανέστησε τον Δημοκρατικό υποψήφιο και ο Νίξον πήγε σπίτι του. Ο πρωθυπουργός είτε γνώριζε, είτε δεν γνώριζε, με την ποιότητα των συνεργατών που επέλεξε κινδυνεύει να αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη.
Το χειρότερο όμως για τον κ Μητσοτάκη σε προσωπικό επίπεδο είναι ότι πλέον μια πιθανή μετεκλογική συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ καθίσταται δύσκολη. Ακόμα όμως και αν γίνει κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις επόμενες εκλογές με ποιο πολιτικό σθένος ο κ Μητσοτάκης θα διασφαλίσει ότι θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και όχι κάποιο άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής;
Η επόμενη μέρα της διαδοχής εντός ΝΔ ήδη ξεκίνησε. Mόνη περίπτωση ολικής επαναφοράς, είναι ο κ Μητσοτακης να πετύχει, δημοσκοπική άνοδο και αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές εξέλιξη που κατά την ταπεινή μου γνώμη φαντάζει δύσκολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.