Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Στάχτη και μπούρμπερη

Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Στην Πεντέλη είναι γραμμένη όλη η νεώτερη ιστορία αυτού του τόπου.
Αγάδες, πασάδες, κοτζαμπάσηδες, ρασοφόροι, μεγαλοεργολάβοι και πολιτικά λαμόγια κατακρεουργούν το βουνό, από συστάσεως του κατ ευφημισμόν-ανεξάρτητου και κατ ευφημισμόν κράτους.

Όλο το αλισιβερίσι του Ελλαδιστάν πάνω σ’ ένα βουνό που φλέγεται επί δεκαετίες.

• 1833, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, ένα περίεργο «ευχαριστήριο» του Όθωνα προς τη Μονή Πεντέλης, γίνεται τίτλος ιδιοκτησίας χιλιάδων στρεμμάτων. Με αυτό τον τίτλο, πωλούνται, τις επόμενες δεκαετίες, εκατοντάδες στρέμματα σε εργολαβικές εταιρίες

• 1836, ο Οθωμανός Σαδήκ Αγά, πουλά χιλιαδες στρέμματα δασικής έκτασης του βουνού στον πρέσβη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, με σουλτανικά χρυσόβουλα!
• 1877, το δάσος καταλήγει στην ιδιοκτησία του Δημητρίου Σ. Σούτσου, δημάρχου Αθηναίων!

• 1883, με τη συμβολαιογραφική πράξη 26203, ο δικηγόρος και υπουργός τότε Δικαιοσύνης, Δημήτριος Γ. Ράλλης, ως πληρεξούσιος, ολοκληρωνει την πώληση του δάσους στον Ασημάκη Ηλιόπουλο.

• Στον αιώνα που μεσολαβεί, η δασική έκταση κατακρεουργείται ακόμη περισσότερο, με επικλήσεις περί χρησικτησίας και με ραγδαίους ρυθμούς, αποψιλώνεται και τσιμεντώνεται.

• 1993, ο Άρειος Πάγος κατακυρώνει στην ιδιοκτησία Α.Η. έκταση 51.380. πό αυτά, πάνω από 20000 στρέμματα πωλούνται σε εργολαβικές εταιρίες.

• 1993, ο δασολόγος Ελευθέριος Φραγκουδάκης καταθέτει μήνυση στην εισαγγελία εφετών Αθηνών για καταπάτηση του δάσους, πλαστογραφία, παραχάραξη και μια σειρά άλλων αδικημάτων. Η εισαγγελία όμως βγάζει απαλλακτικό βούλευμα.

• 2011, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και Σαμαράς παραχωρούν στην εκκλησία 23000 στρέμματα αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής της Πεντέλης, ώστε η Μονή Πεντέλης, η Μονή Πετράκη και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω της ανώνυμης εταιρίας, “Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.” (με ΦΕΚ 3007/23.05.11/τ. Β’) να στήσουν πάρκο με φωτοβολταϊκά.

Η Πεντέλη είναι ο πολυεγκαυματίας της σύγχρονης ιστορίας.

Άπειρες φορές κάηκε. Άπειρες φορές ξαναπρασίνισε.

Όλα τα βουνά της χώρας και τα δάση της έχουν καταγράψει στα καταρραχια και στις κορφές τους, τ αλισβερίσια των μαφιόζων. Η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία, στην αποψιλωμένη Πυροσβεστική, επί ημερών Σημίτη, σηματοδοτεί το τέλος της ουσιαστικής δασοπροστασίας, την επιβάρυνση της Πυροσβεστικής, και την ανεξέλεγκτη καύση των δασών.

Κι εμείς δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι να βλέπουμε τα χάλια μας απ' την τι βι και να φερομαστε λες κι όλα αυτά συμβαίνουν σ άλλη χώρα. γιατί το μόνο που μας νοιάζει είναι τα ψίχουλα του power pass του fuel pass και του τουρισμός για όλους.

Με μιαν ανίκανη κυβέρνηση που νομίζει πως γλυτώνει το ρεντικολο..άμα τα γεγονότα δεν καλύπτονται τηλεοπτικά.

Κι όχι πως μειώνεται η ευθύνη του εγκληματικού ερασιτεχνισμου στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το Μάτι. Όμως εκεί τα ΜΜΕ κάλυπταν τα πάντα.. Λίγο ακόμα και θα δειχναν άνθρωπο να καίγεται σε απ' ευθείας μετάδοση. Ενώ στις τωρινές φωτιές χειραγωγείται η οργή του κόσμου από τους ρεπόρτερ που κλείνουν τον ήχο όταν οι άνθρωποι σε έξαλλη κατάσταση επιχειρούν να βρίσουν.

Αυτή είναι η κατάντια μας.

Ας απομείνει τουλάχιστον εκείνο το τελευταίο δέντρο που λέγαμε, για να πάμε και να κρεμαστούμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.