Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Έλλη Φρεγγίδου: Το ΠΑΣΟΚ μάχεται για ένα κράτος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Γράφει η Έλλη Φρεγγίδου*
Οι Έλληνες πολίτες, βαθιά εξουθενωμένοι από μια δεκαετία γεμάτη από κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, παρατηρούν το κοινωνικό κράτος να καταρρέει, την υγεία και την παιδεία να απαξιώνονται καθημερινά και την Ελλάδα του ρουσφετιού να θεριεύει. Κι αυτό μπορεί πραγματικά να το συναισθανθεί μονάχα ο Έλληνας του μεροκάματου, της καθημερινότητας, ο επαγγελματίας, ο εργάτης, ο δημόσιος υπάλληλος, ο αγρότης, που βάλλονται, ολοένα και περισσότερο, από πολιτικές ανεφάρμοστες για την ελληνική πραγματικότητα.

Συχνά, οι συμπολίτες μας μέμφονται τους πολιτικούς μας γιατί οι απειροελάχιστες, έως ανύπαρκτες, «εργατοώρες» τους δεν τους επιτρέπουν να αντιληφθούν τα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα του λαού. Τους δικαιώνω για τη σκέψη τους αυτή, καθώς είναι σημαντικό όταν φέρνουμε στο νου μας ένα πολιτικό πρόσωπο να γνωρίζουμε τη δουλειά του, την επαγγελματική του πορεία αλλά και την κοινωνική του δράση. Είναι μάλλον άτοπο, έως και επικίνδυνο, ο πολιτικός να ζει «από» την πολιτική και όχι «για» την πολιτική, καθώς το μεν πρώτο οδηγεί σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς επιζήμιους για τη χώρα, το δε δεύτερο προάγει το κοινό καλό.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, είναι εμφανές ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες έχουν σήμερα διευρυνθεί, μιας και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, χρήζουν της προστασίας και της πρόνοιας του κράτους. Άνεργοι, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι, είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες ανθρώπων που βλέπουν το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται και τις κοινωνικές ανισότητες να μεγεθύνονται.

Απαιτούνται, λοιπόν, γενναίες μεταρρυθμίσεις και σύγχρονες πολιτικές, που θα επαναφέρουν το κράτος στο θεσμικό του ρόλο ως εγγυητή των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τις προγραμματικές του θέσεις στο «Σχέδιο Ελλάδα» καταθέτει προτάσεις, που διασφαλίζουν, κατά προτεραιότητα, τα δικαιώματα όλων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα ανήλικα, οι γυναίκες, τα ΑμΕΑ, τα άτομα τρίτης ηλικίας κ.α. Όλες αυτές οι προγραμματικές θέσεις για το σύστημα κοινωνικής προστασίας της χώρας εναρμονίζονται, ασφαλώς, με τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

α) Κοινωνικοοικονομική κρίση – το ζήτημα της ενέργειας

Δυστυχώς, το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική κρίση περιορίζεται, κατά κύριο λόγο, στην επιδοματική πολιτική, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα ενοικίου αλλά και τα πρόσφατα vouchers με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον ισοσκελισμό της τουριστικής νωχελικότητας (power pass, fuel pass, evia-samos pass).

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, δεν εξασφαλίζουν το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης του Έλληνα, ενώ, ταυτόχρονα, δεν προσβλέπουν στη μείωση της ανεργίας και στη διαχείριση των προβλημάτων με κοινωνική δικαιοσύνη. Οδηγούν, μάλιστα, σε περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Έτσι, το κυβερνητικό σχέδιο καταρρέει γιατί πολύ απλά «πατά» πάνω στα θεμέλια μιας επίπλαστης ευημερίας.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει στείρα κριτική, δεν διαφωνεί μονάχα για να ακούγεται στα έδρανα της Βουλής αλλά κάνει εφαρμόσιμες προτάσεις. Προτείνει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας και τη μείωση του ΦΠΑ εν γένει. Μόνο έτσι θα ανασάνει και πάλι ο Έλληνας πολίτης και θα ανακουφιστεί από τα επαχθή βάρη κάθε ελληνική επιχείρηση.

β) Τρίτη ηλικία και ενεργός γήρανση

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός του εμβληματικού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση κωλυσιεργεί εδώ και τρία περίπου χρόνια, χωρίς να προχωρά στο διορισμό των εργαζομένων και ταυτόχρονα, στη διασφάλιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε χιλιάδες ηλικιωμένους.

Η σοσιαλδημοκρατική μας παράταξη προτείνει την ενίσχυση και διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και του «Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» ως κατεξοχήν υπηρεσίες προώθησης της ενεργούς γήρανσης. Παράλληλα, εισηγούμαστε τη γενίκευση του θεσμού των Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα ΑμΕΑ με στόχο την αυτόνομη διαβίωση και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

γ) Θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας

Χωρίς επαρκή ενημέρωση αφήνει τους πολίτες το κράτος γύρω από το ζήτημα της αναδοχής, ενώ ταυτόχρονα, η αναμονή για υιοθεσίες διαρκεί ακόμα και χρόνια. Οι αριθμοί των υποψήφιων αναδόχων παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γεγονός που δεν οφείλεται, ασφαλώς, στο μειωμένο ενδιαφέρον των υποψήφιων αναδόχων αλλά στην ελλιπή πληροφόρηση γύρω από την αναδοχή, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στις παροχές που λαμβάνουν οι ανάδοχοι.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εισηγείται τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αναδοχής παιδιών και περίθαλψης απροστάτευτων ανηλίκων. Επιπρόσθετα κίνητρα χρειάζεται να δοθούν για αναδοχή εφήβων μεγαλύτερης ηλικίας (16-18 ετών), που ζουν σε ιδρύματα και συνήθως, δεν απορροφούνται από το θεσμό της αναδοχής αλλά και της υιοθεσίας. Τέλος, η προώθηση του θεσμού αναδοχής ατόμων τρίτης ηλικίας μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για την επίτευξη της κοινωνικής επανένταξης και ενσωμάτωσης των ηλικιωμένων.

δ) Οικογενειακό δίκαιο

Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να κάνει «μισό βήμα» μπροστά, εκεί που μια Ευρώπη κυριολεκτικά μας «σπρώχνει» προς την εξέλιξη. Χαρακτηριστικό ζήτημα είναι αυτό του αποκαλούμενου Νόμου της «συνεπιμέλειας» (Ν. 4800/2021, ΦΕΚ 81/Α/21-5-2021), όπου γίνεται μια άτολμη προσπάθεια για ισότιμη μεταχείριση των δύο γονέων. Μια προσπάθεια, όμως, που έφερε εκατοντάδες γονείς στις αίθουσες των δικαστηρίων για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ισομερή άσκηση της επιμέλειας. Δεν φρόντισε, ωστόσο, το κράτος να παρέχει την απαιτούμενη ψυχοεκπαίδευση στους γονείς, να νοηματοδοτήσει τη νομοθεσία και να προστατέψει τα παιδιά από εξαντλητικές δικαστικές διαμάχες.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έθεσε, για πολλοστή φορά, την αναγκαιότητα για βελτίωση του οικογενειακού δικαίου και την καθιέρωση οικογενειακού δικαστηρίου με πρωταρχικό στόχο την προστασία του ανήλικου.

Επιπρόσθετα, εισηγείται καινοτόμα προγράμματα «φύλαξης στο σπίτι» για τις βρεφικές ηλικίες, ενώ καταθέτει προτάσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, δίνοντας έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση εργαζομένων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και ανέργων στα προγράμματα στήριξης της οικογένειας.

ε) Κίνημα #metoo

H χώρα μας, πρόσφατα, έγινε μάρτυρας μιας κοινωνικής επανάστασης, του λεγόμενου #metoo, μιας σειράς καταγγελιών με κινηματικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση έλαβε και σε αυτήν την περίσταση, που κυριολεκτικά συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, τη θέση του άπραγου παρατηρητή μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που μάχονταν για να ισχυροποιήσουν τη φωνή τους.

Μερικά σποτάκια, μια ιστοσελίδα και λιγοστές δημόσιες τοποθετήσεις αποτέλεσαν το σχέδιο της πολιτείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων ανθρώπων, που ήταν θύματα διακρίσεων και κακοποίησης.

Όταν προκύπτουν νέα κοινωνικά δεδομένα, είναι σημαντικό η πολιτεία να έχει το σθένος να επαναδιαμορφώσει τις πολιτικές της με καινοτόμες θεσμικές πρωτοβουλίες. Στόχος είναι να αναδειχθεί το #metoo στη συνείδηση του πολίτη ως κίνημα κατά της βίας και της ανισότητας κι όχι να αποτελέσει μια ακόμα κρυμμένη αλήθεια κάτω από το χαλί. Η άμεση ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία μας, εν τοις πράγμασι και όχι προσχηματικά, θα ήταν μονάχα η αρχή για μια κοινωνία, που πραγματεύεται την αποδοχή της διαφορετικότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, εθνικής και φυλετικής καταγωγής, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.α.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στήριξε και στηρίζει την κάθε φωνή που βιώνει εκμετάλλευση, καταπίεση και κακοποίηση. Έδωσε βήμα στις γυναίκες μέσα από διαδικτυακές εκδηλώσεις για το κίνημα #metoo και διεκδίκησε στην ελληνική βουλή την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη Βία κατά των γυναικών αλλά και την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία.

Η παράταξή μας, με μια «σύνθεση τάσεων και γενεών», επιμένει στην ανανέωση (όχι μόνο ηλικιακή), συζητά αλλά δεν «παζαρεύει». Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τοποθετούμε την κοινωνία στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδιασμού και δίνουμε τη μάχη για ένα κράτος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συσπειρώνουμε τις δημοκρατικές φωνές του τόπου μας και ανατρέπουμε τις συντηρητικές δυνάμεις της χώρας.

Θέλουμε η Ελληνίδα και ο Έλληνας να νιώσει ξανά περήφανος για τον τόπο του και ο νέος να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Θέλουμε να φυτέψουμε, όλοι μαζί, το σπόρο της ελπίδας σε ένα χώμα γόνιμο, ελεύθερο και ανεξάρτητο. Ένα σπόρο, που άλλο δρόμο δεν θα έχει, παρά να ανθίζει το δίκαιο και το προοδευτικό.

* Γράφει η Έλλη Φρεγγίδου
- Ψυχολόγος
-Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
-Μέλος του τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής (Πρόνοιας)
-Υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας
Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Κιλκίς


4 σχόλια:

  1. Αγαπημένη Ελλη είμαι σίγουρη εγώ πως εφόσον με αυτά τα θέματα θα ασχοληθείς εσύ ακόμα υπάρχει ελπίδα! Ένας άνθρωπος τίμιος με ηθική, καλές προθέσεις και ανιδιοτέλεια μπορεί να ανατρέψει την πολιτική σκηνή που τόσο καιρό ταλαιπωρεί ανθρώπους! Με ελπίδα αισιοδοξία και προσδοκία για πολλά σε περιμένουμε! Καλό αγώνα! Εκεί που είναι τέλος για κάποιους εκεί αναδύεται Νέα αρχή που το χρειαζόμαστε τόσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑ ΧΑ ΩΡΑΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.ΠΟΙΟ; ΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ,ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ,ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ,ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΤΟ ΤΕΧΝΙΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ.ΑΣΕ ΜΗ ΖΟΡΙΖΕΣΑΙ.ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ.ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ 'ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣ ΤΑ ΟΛΑ'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΩΡΑ.ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ,ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαι ένας άνθρωπος με ποιότητα και αρχές. Ας διαβάσουν κάποιοι λίγο πιο κάτω από τον τίτλο του κείμενο: το περιεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.