Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Φραγγίδης: Καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας – Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας και των 2 Παραρτημάτων Ανοικτού Κέντρου Ημέρας του ΟΚΑΝΑ (ΑΚΗΑ) στη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, Χάρη Καστανίδη, Μπουρχάν Μπαράν, Γιώργο Μουλκιώτη και Ανδρέα Πουλά, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, με την οποία ζητούν ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση του Κέντρου Ημέρας – Βραχείας Φιλοξενίας και των δύο Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ) του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Συγκεκριμένα, ρωτούν τον Υπουργό γιατί η έναρξη της λειτουργίας αυτών των σημαντικών δομών, που απευθύνονται σε άτομα που διαβιούν στο δρόμο, κυρίως χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ή και εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα, έχει καθυστερήσει σημαντικά και επισημαίνουν τον κίνδυνο που προκύπτει, καθώς το ΕΣΠΑ 2014-2020 «κλείνει» το 2023 το φυσικό και οικονομικό του αντικείμενο.

Η ερώτηση

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν εγκριθεί συνολικά 2 πράξεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κεντρική Μακεδονία 2014-2020" ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας - ΕΚΤ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα: Ενταγμένη Πράξη με τίτλο «Δίκτυο Δομών και Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», με κωδικό ΟΠΣ 504516 και δικαιούχο τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η οποία περιλαμβάνει το Υποέργο 1 «Κέντρο Ημέρας – ΥπηρεσίεςΒραχείας νοσηλείας».

Ο σκοπός δημιουργίας του εν λόγω Κέντρου Ημέρας, είναι να λειτουργεί ως υπηρεσία άμεσης πρόσβασης και να διασφαλίζει την πρόσβαση σε κατάλληλη στέγη και την κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων, οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης, προένταξης και θεραπείας λόγω προβλημάτων εξάρτησης.

Με απόφαση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ (1754/19/04/2021) έχουν εγκριθεί οι προσλήψεις και έχουν συμβασιοποιηθεί τρεις (3) ΔΕ Ειδικοί Θεραπευτές (Yπ. Προσκληση 14/11.01.2021).

Ενίσχυση του Δικτύου Δομών και Υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων στο Μητροπολιτικό Δήμο Θεσσαλονίκης» με κωδικό ΟΠΣ 5041775 και δικαιούχο τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Η Πράξη αυτή περιλαμβάνει Υποέργο 1 - Ίδρυση και λειτουργία 2 Παραρτημάτων του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας (ΑΚΗΑ), Δυτικού Τομέα (Μοναστηρίου) και Ανατολικού Τομέα (Καλαμαριά), στη Θεσσαλονίκη που απευθύνονται σε άτομα που διαβιούν στο δρόμο, κυρίως χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ή και εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα.

Ο σκοπός δημιουργίας των συγκεκριμένων δομών είναι η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, διασφάλιση της δυνατότητας για ατομική φροντίδα, υγιεινή, σίτιση, ένδυση, κινητοποίηση για αύξηση της ατομικής λειτουργικότητας, επανασύνδεση με κρατικούς φορείς και την κοινότητα, παραπομπή σε ειδικά θεραπευτικά προγράμματα.

Ωστόσο, από την 1/10/2019, που ορίζεται μέσα στην απόφαση ένταξης της Πράξης ως ημερομηνία έναρξης της υλοποίησής της, μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των δύο δομών, ενώ έχουν σταματήσει και οι εργασίες για την διαμόρφωση των κτηρίων. Σημειώνεται, ότι τον Ιανουάριο του 2021 εκδόθηκε προκήρυξη για την πρόσληψη τεσσάρων (4) ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών για την στελέχωση των εν λόγω Κέντρων Ημέρας.

Δεδομένης της κοινωνικής αξίας της λειτουργίας τέτοιου είδους δομών στις υφιστάμενες δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και

Δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 «κλείνει» το 2023 το φυσικό και οικονομικό του αντικείμενο,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:Λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας – Βραχείας Φιλοξενίας της Πράξης «Δίκτυο Δομών και Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων»; Εξυπηρετεί ωφελούμενους;
Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη της Πράξης «Ενίσχυση του Δικτύου Δομών και Υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων στο Μητροπολιτικό Δήμο Θεσσαλονίκης» και για ποιον λόγο δεν έχει προσληφθεί έως σήμερα το προσωπικό που απαιτείται για την στελέχωση τους, ενώ η προκήρυξη για τους τέσσερις (4) ΔΕ ΕιδικούςΘεραπευτές έχει εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2021;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.