Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Εκδηλώσεις Μνήμης στην Ευρωπό νομού Κιλκίς για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Η Ευρωπός τίμησε όπως αρμόζει την Επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή με δύο Εκδηλώσεις Μνήμης,

Υπογράφει ο Απόστολος Καραγιαννόπουλος 
Πρόεδρος της Εταιρείας Μικρασιατικών
Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μιας εκστρατείας που έφερε συγχρόνως την Καταστροφή, τον τραγικό ξεριζωμό 1.500.000 Χριστιανών Ορθοδόξων και την τραγική απώλεια των πατρογονικών εστιών τους, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολίας. Οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι που, έχοντας πίσω τους την φωτιά και εμπρός την θάλασσα, έψαχναν απεγνωσμένα τις βάρκες και τα καράβια της σωτηρίας, για να σώσουν τη ζωή τους και να φτάσουν απέναντι, στην Ελλάδα που λάτρευαν και μνημόνευαν. 

Οι περισσότεροι με ένα μπόγο ρούχα και τα παιδιά στην αγκαλιά τους, πήραν τον δρόμο για την μητέρα Πατρίδα. Και ήρθαν εδώ, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Επιθυμώντας να τιμήσει την Επέτειο αυτή ο Δήμος Παιονίας της αφιέρωσε όλες τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, αυτές που πραγματοποιήθηκαν ήδη και αυτές που θα πραγματοποιηθούν στην συνέχεια.

Στα πλαίσια αυτά την Κυριακή 19/6/2022 και τη Δευτέρα 20/6/2022 πραγματοποιήθηκαν στον Ευρωπό-Ν.Κιλκίς δύο πολύ σημαντικές Εκδηλώσεις Μνήμης τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους επίσημοι προσκεκλημένοι φορείς και πλήθος κόσμου:

Την Κυριακή 19/6/2022 πραγματοποιήθηκε, με την συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών Συλλόγων του Δήμου Παιονίας:

- Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρωπού Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γουμενίσσης-Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημήτριου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

- Στο Μνημείο Σφαγιασθέντων: Κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση.

Στεφάνια κατέθεσαν: ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Σιωνίδης Κωνσταντίνος, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Ευρωπού κα Ιορδανίδου Σοφία, ο Διοικητής του Α.Τ. Γουμένισσας κ. Λιακόπουλος Αντώνιος, ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου Λάζαρος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Οραήλογλου Αντώνιος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των απανταχού Κιζδερβενιωτών κ. Δαδάκης Ευστράτιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού κ. Παυλακούδης Δημήτριος, ο Αντιπρόεδρος το Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Κουφίδης Αλέξανδρος, για το Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυπέτρου ο εκπρόσωπος Κιζδερβενιωτών Πολυπέτρου κ. Παντσίδης Πολυκράτης, οι Φουλατζικιώτες της Βέροιας και της Κορμίστας και Κρηνίδας Ν.Σερρών καθώς και οι τοπικοί Σύλλογοι: Α.Μ.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Ευρωπού, Μουσικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού, Παλαιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων «Ο Καραγιάννης» και η Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού. Συγκίνηση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η κατάθεση στεφάνου του υπέργηρου κ. Μπαδάκη Αριστοτέλη εκ μέρους των καταγόμενων από την Τσαντώ της Αν.Θράκης κατοίκων Ευρωπού

- Αμέσως μετά η Εκδήλωση Μνήμης συνεχίστηκε, δίπλα, στο πάρκο της πλατείας. Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Σιωνίδης Κωνσταντίνος, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Ευρωπού κα Ιορδανίδου Σοφία, ο Βουλευτής Κιλκίς κ. Φραγκίδης Γεώργιος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλόαδος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου Λάζαρος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Οραήλογλου Αντώνιος.

Στη συνέχεια ο Dr Θεοδόσιος Κυριακίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. εντυπωσίασε το κοινό με την εμπεριστατωμένη ομιλία του που είχε ως θέμα: "Ιστορική επισκόπηση και κριτικός αναστοχασμός της Μικρασιατικής Καταστροφής".

Την σκυτάλη πήρε η χορωδία του Μουσικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρωπού που τραγούδησε Μικρασιάτικους σκοπούς. Συγκίνησε τους παραβρισκόμενους ο κ. Παντηρμάς Αντώνιος ο οποίος τραγούδησε στην τουρκική γλώσσα μοιρολόγια του Φουλατζικιού της Νικομήδειας της Βιθυνίας Μ.Ασίας.

Και η εκδήλωση έκλεισε με την εξαιρετική εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού και του οικοδεσπότη Μουσικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρωπού τα οποία χόρεψαν παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, εντυπωσιάζοντας τους παραβρισκόμενους με τις χορευτικές τους ικανότητες αλλά και με τις υπέροχες παραδοσιακές φορεσιές που φορούσαν.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους την εκδήλωση: Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης-Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημήτριος, ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Πανοσιολογιώτατος Αρντελεάν Ιωάννης, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Παιονίας κ.Γκουντενούδης Χρήστος, ο πρώην Δήμαρχος Παιονίας κ. Λαπόρδας Αθανάσιος, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ.Παιονίας κα Καρβουνιάρη Γαρυφαλλιά, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Παιονίας κ. Ναλμπάντης Τριαντάφυλλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τζούρτζος Αθανάσιος, Λιακοπούλου Ελένη και Δουλκερίδης Γεώργιος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μπαβέλης Δημήτριος, Στεργίδης Κωνσταντίνος και Τσιτενίδης Ευθύμιος, ο Πρόεδρος και Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου των απανταχού Κιζδερβενιωτών και ο Αντιπρόεδρος με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων, Παραβρέθηκε επίσης ο πολιτευτής της Ν.Δ. στο Ν. Κιλκίς και καρδιοχειρουργός κ. Σαχπεκίδης Νικόλαος.

Την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής είχε ο Δήμος Παιονίας με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, την Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών Ερευνών Ευρωπού, τον Α.Μ.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Ευρωπού. Στην εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε, κατά γενική ομολογία, η εκδήλωση συνέβαλαν τα μέγιστα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρωπού, ο Μουσικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού , ο Μορφωτικος Παλαιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Ευρωπού «Ο Καραγιάννης» καθώς και πολλοί εθελεντοτές, μικροί και μεγάλοι.

Την Δευτέρα 20/6/2022 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Γενικού Λυκείου Ευρωπού η δεύτερη Εκδήλωση Μνήμης. Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή οι μαθητές από το Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ευρωπού από κοινού με εκπαιδευτικούς τους, εμπλουτισμένο με δρώμενο και οπτικοακουστικό υλικό, αφηγηματικό και μουσικοχορευτικό αφιέρωμα με τίτλο: "ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ...ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ".

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της εκδήλωσης: Πατσίδου Κυριακή, Λάμπρου Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Αναστάσιος, Ναλμπαντίδου Δήμητρα και Κούσκουρη Αλεξάνδρα.

Και αυτή η εκδήλωση είχε εξαιρετική επιτυχία μιας και πλήθος κόσμου συννέρευσε γεμίζοντας τις κερκίδες και τον προαύλιο χώρο του Λυκείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Σιωνίδης Κωνσταντίνος, ο πρώην Δήμαρχος Ευρωπού κ. Κουρτζανίδης Ευθύμιος, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παιονίας κα Καρβουνιάρη Γαρυφαλλιά, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Παιονίας κ. Δραγανίδης Χρήστος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α Παιονίας κ. Ναλμπάντης Τριαντάφυλλος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Κουμαρνέτος Γρηγόριος.

Και αυτή η εκδήλωση είχε εξαιρετική επιτυχία μιας και πλήθος κόσμου συνέρευσε γεμίζοντας τις κερκίδες και τον προαύλιο χώρο του Λυκείου.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Σιωνίδης Κωνσταντίνος, ο πρώην Δήμαρχος Ευρωπού κ. Κουρτζανίδης Ευθύμιος, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παιονίας κα Καρβουνιάρη Γαρυφαλλιά, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Παιονίας κ. Δραγανίδης Χρήστος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α Παιονίας κ. Ναλμπάντης Τριαντάφυλλος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσιάς κα Κούρτη-Κάργα Σοφία και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Κουμαρνέτος Γρηγόριος.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.