Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Τι λέει το ΚΚΕ για την εκδήλωση τιμής και μνήμης των 52 εκτελεσθέντων από τους Ναζί στη Γουμένισσα

Δελτίο τύπου Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ
Χαιρετισμό εκ μέρους της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ απεύθυνε ο Νίκος Τσουμάνος, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαϊου στο χώρο του μνημείου των 52 εκτελεσθέντων, πολιτικών κρατουμένων στο στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, όλοι τους αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, από τους γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ως αντίποινα για την επίθεση απέναντι σε 5 Γερμανούς στρατιώτες και ένα διερμηνέα από ομάδα ανταρτών του 30ου συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο αγώνας των ανθρώπων που τιμάμε σήμερα έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, σε μια περίοδο που διεξάγεται οργανωμένη προσπάθεια να μη μάθουν τα παιδιά μας για το ρόλο των λαϊκών κινημάτων στην οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα εναντίον της χιτλερικής κατοχής, να μην μάθουν το ρόλο των κομμουνιστών και του Κόμματος τους, ως βασικού αιμοδότη της Εθνικής μας Αντίστασης. Να μην διδαχθούν τελικά από ένα τόσο ζωντανό και τόσο μεγάλο ιστορικό παράδειγμα, πως όταν ένας λαός θέλει, μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα, κοινός παρονομαστής για τις αστικές τάξεις όλων των κρατών είναι η επίθεση στην εργατική τάξη. Παρά τον λυσσαλέο ανταγωνισμό μεταξύ τους που οδηγεί σε μικρότερες ή και μεγαλύτερες πολεμικές συγκρούσεις, κοινός σκοπός τους είναι να αυξάνουν διαρκώς τον βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης για να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη κερδοφορία τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο σε περίοδο πολέμου, τόσο σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης, όσο σε περίοδο ύφεσης και καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτό επιδιώκουν και σήμερα τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Από τη μία μεριά οι δυτικές καπιταλιστικές χώρες, ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχοι τους, που στην προσπάθεια να πάρουν την Ουκρανία στο δικό τους μέρος δεν έχουν διστάσει να βάλουν στην πρώτη γραμμή τους ναζί, όπως αυτούς του τάγματος Αζόφ. Από την άλλη η καπιταλιστική Ρωσία, που πλέον μετρά και αυτή σειρά επεμβάσεων σε γειτονικές χώρες, με πιο πρόσφατη αυτή στο Καζακστάν για να καταπνίξει την εξέγερση που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην πρωτοφανή ακρίβεια και τις τιμές των καυσίμων.

Η άρχουσα τάξη και όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές διότι έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στην πλευρά του ενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, του ευρωατλαντικού, ενώ η χώρα μας συμμετέχει και στηρίζει τις πολεμικές ενέργειες αυτού του ιμπεριαλιστικού πόλου. Στηρίζει την επιχείρηση στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, στήριξε μια σειρά από ΝΑΤΟικές επεμβάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου, προκειμένου η ελληνική αστική τάξη να αρπάξει και αυτή ένα κομμάτι από τη λεία.

Η νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τις ψήφους και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω και σκοπό έχει να επεκτείνει και να μονιμοποιήσει τις αμερικάνικες βάσεις. Η συμφωνία αυτή φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επί των κυβερνητικών ημερών του ξεκίνησε ο Στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ και εγκαινιάστηκαν τότε όλες οι νέες βάσεις, πριν καν επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή.

Τελικά η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν προστατεύει το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας αλλά μας εμπλέκει σε νέες περιπέτειες. H πρωτοφανής κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας αποτελεί ακόμη μια σύγχρονη απόδειξη.

Τα παραπάνω ιστορικά συμπεράσματα φωτίζουν σήμερα τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους σήμερα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας, που επιδεινώνεται από την πολεμική σύγκρουση, τους ανταγωνισμούς και τις κυρώσεις. Ζουν ήδη τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της χρηματοδότησης της «πράσινης μετάβασης» πληρώνοντας και πριν την έναρξη του πολέμου πανάκριβα όσα έχουν θεσμοθετήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο λαός μας, αυτή είναι η πατρίδα της αστικής τάξης. Με το λαό να ματώνει κυριολεκτικά και μεταφορικά για την κερδοφορία των αφεντικών και το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας. Η πατρίδα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι αυτή που έχει απαλλαχθεί από ντόπιους και ξένους δυνάστες. Είναι μακριά από εθνικές δήθεν ομοψυχίες, κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης κάθε χώρας. Για μια τέτοια πατρίδα αγωνίστηκαν οι 52 εκτελεσθέντες μέχρι του σημείου να θυσιάσουν το υπέρτατο αγαθό της ζωής τους. Για μια τέτοια πατρίδα αγωνιζόμαστε σήμερα.

Τώρα που σε ολόκληρο τον πλανήτη ηχούν τα τύμπανα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι εξαιρετικά επείγον το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.Διατρανώνουμε ότι δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών!

Ο λαός μας πρέπει να επιδείξει υψηλή ετοιμότητα για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και κλιμακώνεται επικίνδυνα η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερων ανακατατάξεων και διεθνούς κλιμάκωσης της έντασης, όπως φαίνεται από τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την αντιπαράθεση γύρω από τη διαφαινόμενη ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών.

Τιμάμε τους νεκρούς Αγωνιστές της τάξης μας, δεν τους ξεχνάμε, τιμάμε όλους αυτούς που έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού - ναζισμού. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και δεν κοίταξαν την ατομική τους βόλεψη, αποτελεί παράδειγμα για εμάς, ειδικά σήμερα που κυριαρχεί ο ατομικισμός, η εκμετάλλευση των πολλών, αυτών που μοχθούν, που κοπιάζουν, που παράγουν όλο τον πλούτο, από μια χούφτα παράσιτα, που δεν παράγουν τίποτα αλλά καταφέρνουν να ζουν εις βάρος των υπολοίπων γιατί ελέγχουν τα μέσα παραγωγής, την οικονομία συνολικά.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν αρκέστηκαν στην λογική του μικρότερου κακού, γιατί γνώριζαν ότι όσο υποχωρείς, θα σε βρίσκει και μεγαλύτερο κακό.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, για μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία, χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους. Αυτή την κοινωνία κατέκτησαν τα διάφορα έθνη της Σοβιετικής Ένωσης και παρά τις όποιες αδυναμίες, τα όποια λάθη κατάφεραν τελικά να ζήσουν ειρηνικά επί 70 χρόνια, με σχέσεις πραγματικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας, χωρίς ανταγωνισμούς και εκμετάλλευση, με πρώτιστο μέλημα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών τους που έφτασε σε σημείο να δώσουν στη μάχη ενάντια στους Ναζί τα καλύτερα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.