Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς: Κατασκευή και Τουρνουά Μαθηματικών Παιχνιδιών

Δελτίο τύπου 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε τη σχολική χρονιά 2021-22 στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή των Μαθηματικών, Παπαδόπουλου Χρήστου, ο όμιλος δημιουργικότητας και καινοτομίας «Κατασκευή και Τουρνουά Μαθηματικών Παιχνιδιών».

Οι μαθητές αρχικώς ανέπτυξαν χειροτεχνικές δεξιότητες, ικανότητες συνεργασίας, στοχοθεσίας και διεκπεραίωσης ομαδικού έργου. Πολλά από τα έργα απαιτούσαν τη χρήση οργάνων όπως διαβήτη, χάρακες, μοιρογνωμόνιο καθώς και κάποιες γεωμετρικές γνώσεις (π.χ. κατασκευή κανονικών πολυγώνων, χάραξη παραλλήλων, διχοτόμηση γωνιών κ.ά.), γνώσεις οι οποίες μεταλαμπαδεύτηκαν κατά την υλοποίηση αυτών. Συνεπώς, οι μαθητές ενεπλάκησαν, μέσω μιας ευχάριστης δημιουργικής απασχόλησης, σε μαθηματικές έννοιες και γεωμετρικές κατασκευές.

Από τα μαθηματικά παιχνίδια δεν έλλειψαν τα διαδραστικά- ηλεκτρονικά. Με τη χρήση του διαδραστικού πίνακα οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν και να συναγωνιστούν μεταξύ τους σε περιβάλλοντα φανταστικά αλλά και της καθημερινότητας (π.χ. παντοπωλείο), μικρόκοσμους και ψηφιακά-εικονικά εργαστήρια που τους έθεταν «αποστολές» άμεσα συνδεμένες με τη μαθηματική σκέψη και λογική.

Τέλος, οι αγώνες μεταξύ των εκπαιδευομένων στα επιτραπέζια παιχνίδια που κατασκεύασαν, τους βοηθήσαν να εξασκηθούν στην αντιστοίχιση, στην αρίθμηση, στις υπολογιστικές ικανότητες, σε διάφορες αλγεβρικές διαδικασίες (π.χ. προτεραιότητα πράξεων) και ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες των πιθανοτήτων και της στατιστικής. Μερικά από τα παιχνίδια συνδυάζουν τα πιο πάνω με στρατηγική, βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Τα μαθηματικά παιχνίδια είναι ένας “ανώδυνος” τρόπος προσέγγισης των μαθηματικών ακόμα και για όσους τα “φοβούνται”.

Άλμπουμ Φωτογραφιών: https://1drv.ms/u/s!ArlJUq4Jl45c_EViKp4iViDwqPMX?e=gn0euA





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.