Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς

Υπογράφει ο Αλέξανδρος Α. Ταμουτσίδης
Διευθυντής του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς τίμησε και φέτος τις χιλιάδες των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την κορύφωση των διώξεων από τις πατρογονικές τους εστίες. Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, να αναφερθούν στα γεγονότα της Γενοκτονίας, να προβληματισθούν και να εμβαθύνουν σε θέματα που αφορούν διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες.


Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Αλέξανδρος Ταμουτσίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική, εθνική και κοινωνική διάσταση του θέματος και τις προεκτάσεις του για τον ελληνισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλκίς κ. Κυριακίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης από τις νέες γενιές, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο πανοσιολογιώτατος π. Επιφάνιος αφού συνεχάρη τους μαθητές, τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ιστορικά στοιχεία και αφήγηση μαρτυριών επιζώντων της τραγωδίας. Προβλήθηκε ακόμη αρχειακό υλικό της περιόδου εκείνης. Ήταν ένα μάθημα Ιστορίας πάνω σε ένα κεφάλαιο που λείπει από τα σχολικά βιβλία που στόχο είχε την καλλιέργεια της αυτογνωσίας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Οι μαθητές μας προσέγγισαν με ευαισθησία ένα θέμα που συνδέεται με την οικογενειακή ιστορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού του Κιλκίς που έχει προσφυγικές ρίζες. Εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχία της εκδήλωσης κάνοντας κατάθεση ψυχής και είναι άξιοι πολλών επαίνων. Εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα πλημμύρισαν την κατάμεστη αίθουσα του δήμου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια «Πάρθεν η Ρωμανία» και «Αητέντς επαραπέτανεν» καθώς και το τραγούδι «Την πατρίδα μ΄ έχασα» από τη χορωδία και την ορχήστρα του σχολείου. Τη διεύθυνση της χορωδίας είχε ο μαέστρος του σχολείου Γ ιώργος Ιακωβίδης. Την επιμέλεια και το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί Ταμουτσίδης Αλέξανδρος, Σιδηροπούλου Ελένη, Κατωτικίδου Μελίνα, Τοπαλίδου Αναστασία και Κωνσταντινίδου Μαρία.

Στην είσοδο του χώρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού υλικού της περιόδου 1916-23.

Την εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς, τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Κιλκίς και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, εκπρόσωποι της Ι.Μ. Πολυανής και Κιλκισίου, της 71 ΑΜ Ταξιαρχίας Πόντος, της Δημ. Ενότητας Κιλκίς και πλήθος κόσμου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.