Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Ιδιοκατασκευή θαλάμου νεφώσεως του Wilson στο 1ο ΓΕΛ Κιλκίς

Τα βέλη δείχνουν τα ίχνη δύο σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας

Δελτίο τύπου 1ου ΓΕΛ Κιλκίς
Σπουδαία εργασία επιτέλεσε μια ομάδα πέντε μαθητών (μία μαθήτρια και τέσσερις μαθητές) της Γ’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς, οι οποίοι προχώρησαν σε ένα πρωτοποριακό, για τα ελληνικά σχολικά δεδομένα, πείραμα Φυσικής. Κατασκεύασαν με απλά υλικά ένα θάλαμο νεφώσεως του Wilson και παρατήρησαν σωματίδια (άλφα, ηλεκτρόνια κ.ά.) της κοσμικής ακτινοβολίας. 

Η ακτινοβολία αυτή είναι ένα σύνολο σωματιδίων που προέρχονται από το σύμπαν και μας βομβαρδίζουν κάθε στιγμή. Με το πείραμα αυτό οι μαθητές συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Θέλουμε Πειράματα» που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ). Το επίτευγμα των μαθητών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι δύο φορές άφησαν την άνεση του σπιτιού τους και ήρθαν στο σχολείο το βράδυ, για δύο ώρες κάθε φορά, διότι το πείραμα απαιτεί συσκότιση για να πραγματοποιηθεί. 

Η επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας ήταν η κ. Μαρία Τσατσούλα, Φυσικός, καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς, ενώ στο πείραμα συνέδραμε και ο Δρ. Ιάσων Κωσταρόπουλος, Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Κιλκίς. Στους χώρους του τελευταίου, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε το πείραμα, διαψεύδοντας, έτσι, ότι το ΕΚΦΕ είναι μια δομή που «σε καμιά περίπτωση δεν έχει αντίστοιχη βαρύτητα και δε θα έπρεπε να προκρίνεται σε σχέση με τη διδασκαλία των μαθημάτων στην τάξη» όπως ισχυρίζονται κάποιοι. 

Η ομάδα των μαθητών, η επιστημονική υπεύθυνη και ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Κιλκίς θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους παρακάτω για την ευγενική παραχώρηση αντικειμένων και υλικών που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση του πειράματος:

Α) τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Κιλκίς για την παραχώρηση ειδικών ενισχυμένων γαντιών

Β) την εταιρεία πυροσβεστικών ειδών «Αλέξανδρος» στο Κιλκίς για τη δωρεάν παραχώρηση πυροσβεστήρα διοξειδίου του άνθρακα

Γ) την επιχείρηση σιδηρικών της Φ. Μπαλκόγλου στο Κιλκίς για τη δωρεάν παραχώρηση των μεταλλικών επιφανειών

Δ) Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Λυκειάρχη του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς, κ. Αθ. Αλατζόγλου, που ξεκλείδωσε το σχολείο τα δύο βράδια που απαιτήθηκαν και παρέμεινε μαζί μας υπομονετικά μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.