Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Σάββας Αλέξανδρος Μανούσος. Ένας seven footer στην οικογένεια της ΚουΠα Κιλκίς


Basketball stories, No5 – Σάββας Αλέξανδρος Μανούσος
Κείμενο, Φωτογραφίες: Γιάννης Σιταρίδης

H κανονική περίοδος θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Η ομάδα πέρασε όλα τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά της με επιτυχία και φιγουράρει μόνη πρώτη και αήττητη στον βαθμολογικό πίνακα του Α’ ομίλου της ΕΚΑΣΚΕΜ.

Ο πρώτος στόχος που τέθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν, κατακτήθηκε. Τίποτα ωστόσο δεν έχει κριθεί ακόμα. Το ταξίδι δεν ολοκληρώθηκε και οι στάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της διαδρομής είναι πολλές μιας και τα Playoff του πρωταθλήματος είναι προ των πυλών. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα όφειλε να ενισχυθεί όπως και έγινε.

Η σημαντικότερη προσθήκη έχει φυσικά ονοματεπώνυμο. Αλέξανδρος, Σάββας Μανούσος. Πρόκειται για το νέο ποιοτικό απόκτημα της ΚουΠα Κιλκίς. Ένας παίκτης με λαμπρή καριέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη, με άπειρες μπασκετικές παραστάσεις, με τόνους εμπειρίας αλλά και με τεράστια μπασκετική ποιότητα. Κοιτάζει τον κόσμο από τα 208 εκατοστά και αγωνίζεται στις θέσεις 4 και 5.

Τα υπόλοιπα, ας μας τα διηγηθεί καλύτερα ο ίδιος.

Αλέξανδρε, κατά αρχήν καλώς ήρθες. Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Συστήσου στους φίλους της νέας σου ομάδας.

Α.Σ. Μανούσος: Καλώς σας βρήκα. Ονομάζομαι Μανούσος Σάββας Αλέξανδρος, είμαι από την Θεσσαλονίκη και παίζω στις θέσεις power forward & center (4-5). Χαίρομαι πολύ που θα πάρω μέρος σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η ομάδα του Κιλκίς για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην περιοχή.


Αναζητώντας στο διαδίκτυο στοιχεία για εσένα, διαπίστωσα το εξής εκπληκτικό’ μέχρι το 2018 https://en.wikipedia.org/wiki/Savvas_Manousos, είχες συνεχή παρουσία για 17 αγωνιστικές χρονιές. Διατρέχοντας πλέον το 2022, αναρωτιέμαι αν το σερί αυξήθηκε κι άλλο ή διακόπηκε. Πόσα χρόνια τελικά αγωνίζεσαι, και ποιοι ήταν οι σταθμοί της καριέρας σου;

Α.Σ. Μανούσος: Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα μπάσκετ σχετικά μεγάλος. Στα 13-14. Από κει και έπειτα, αγωνίστηκα στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Στην διάρκεια των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων κατακτήσαμε 1η πανελλήνια θέση εφήβων με τον ΠΑΟΚ έχοντας συμπαίκτες και τους Κιλκισιώτες Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Κώστα Βασιλειάδη. Την ίδια χρονιά κατακτήσαμε και το σχολικό πρωτάθλημα Ελλάδος. 

Συμμετείχα ακόμη με την εθνική στο Πανευρωπαϊκό παίδων στη Λετονία το 2001 και στους Μεσογειακούς αγώνες παίδων στη Ρόδο την ίδια χρονιά που κατακτήσαμε την πρώτη θέση. Η εμπειρία σε ανδρικό επίπεδο ξεκίνησε τη χρονιά 2002-2003 με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Έπειτα πήγα στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης 2003-2004, χωρίς δικαίωμα να αγωνίζομαι γιατί ήθελα να πάω σε κολλέγιο στην Αμερική. 

Εκεί είχα την ιδιαίτερη χαρά να γνωρίσω έναν από τους καλύτερους coach που έχω συνεργαστεί τον Δημήτρη Νικολαΐδη και να προπονηθώ με κάποιους από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές όπως το Λάζαρο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Διαμαντίδη. Τελικά πήρα την υποτροφία για την Αμερική, αλλά για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσα να πάω. Το 2004-2005 αγωνίστηκα με τον ΚΑΟΔ στην Α2 για ενάμιση χρόνο. 

Τον 12/2005 πήγα Lithuania στην Panevezys με την οποία παίζαμε στην LKL(1η κατηγορία Λιθουανίας και στην BBL βαλτική λίγκα.) όπου έπαιξα την υπόλοιπη σεζόν μέχρι 05/2006. Το 2006 υπέγραψα με την ΑΕΛ-ΓΣ Λάρισας(Α1). Και τον 12/2006 πήγα στην Ισπανική Rosalia de Castro στο Santiago de Compostela. Τελικά ολοκλήρωσα τη σεζόν 2007 στην Strumica στα Σκόπια όπου πήγα για τον τελευταίο μήνα και πήραμε πρωτάθλημα. 

Το 2007-2008 έπαιξα στον Απόλλων Πατρών(Α2), το 2008-2009 έπαιξα στην Ολυμπιάδα Πατρών(Α2) όπου γνώρισα τον κουμπάρο μου και έναν από τους καλύτερούς μου φίλους Γιώργο Θεοδωράκο. Το 2009-2010 έπαιξα στην ΑΕΛ Λεμεσού με την οποία κατακτήσαμε το Super Cup Κύπρου και παίζαμε και στο Euro Challenge. 

Το 2010-2011 έπαιξα για 1η φορά στην Β εθνική με την Αναγέννηση Φλόγας. Το 2011-2012 πήγα στην Τσεχία για λογαριασμό της BK NH OSTRAVA (1κατηγορία). Το 2012-2013 αγωνίστηκα στη Δόξα Λευκάδας (Α2). Το 2013-2014 στο Λαύριο Αττικής(Α2) και τη χρονιά 2014-2015 στον Ερμή Λαγκαδά(Α2). Το 2015-2016 ξαναγύρισα στη Δόξα Λευκάδος(Α2). Το 2016 πήγα στην Ένωση Καβάλας(Α2) και τα Χριστούγεννα υπέγραψα με την ισπανική CB L’HOSPITALET, όπου για ένα σοβαρό οικογενειακό θέμα σταμάτησα το μπάσκετ τον Ιανουάριο του 2017. Την σεζόν 2017-2018 έπαιξα στη Γαλλία για την DAX – GAMARDE GOOS BASKET, με την οποία κατακτήσαμε το Coupe Des Landes και το Super Coupe Sud Ouest. 

Το 2018-2019 έπαιξα για την Ευρώπη Πευκοχωρίου(Α2). Το 2019-2020 έκανα ένα break από το μπάσκετ. Το 2020 για χάρη του ξαδέλφου μου Σάββα Παρχαρίδη μαζί με τον Γιώργο Θεοδωράκο πήγαμε στους Ίκαρους Σερρών που προλάβαμε και παίξαμε μόλις 2 αγωνιστικές λόγω κορονοϊού. Την σεζόν 2021 ξεκίνησα στην Β εθνική με τον ΓΑΣ Μελίκης και τώρα στην πολλά υποσχόμενη Κούπα Κιλκίς.



Αν θα ξεχώριζες έναν από τους παραπάνω μπασκετικούς σου σταθμούς, ποιος θα ήταν και γιατί;

Α.Σ. Μανούσος: Σίγουρα οι 2 τελικοί στην Γαλλία σε μια υπέροχη ανθρώπινη ατμόσφαιρα 4.700 φιλάθλων και σε μια αληθινή χαρά του μπάσκετ, χωρίς γκρίνια, μιζέρια και φανατισμούς. Η χρονιά στην Πάτρα που γνώρισα τον Σπαρτιάτη (Θεοδωράκο). Και η Δόξα Λευκάδος το 2013 γιατί ήμουν στα καλύτερά μου.

Ίσως να είναι αρκετά κοινότοπο το ερώτημα, πρέπει ωστόσο να διατυπωθεί: Άμυνα ή επίθεση; Μίλησέ μας για το τι σου αρέσει να κάνεις μέσα στο παιχνίδι;

Α.Σ. Μανούσος: Κοίταξε πριν λίγα χρόνια θα σου έλεγα και τα 2 εξίσου. Αλλά νομίζω ότι είμαι πιο πολύ στην επίθεση. Ιδανικά μέσα στο παιχνίδι μου αρέσει να παίζω ένας εναντίον ενός στα ποστ και από τα 4-6 μέτρα. Δεν είμαι τόσο πολύ παίκτης pick n roll. Αρέσκομαι να δημιουργώ φάσεις μέσα από πάσες και να παίρνω τα τελευταία σουτ. Ωστόσο ο ρόλος μου στην ομάδα νομίζω θα είναι να δώσω μια σιγουριά στους συμπαίκτες μου και το κάτι παραπάνω στις πιο δύσκολες στιγμές.



Ο Αλέξανδρος πλαισίωσε την ομάδα μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να έρθεις στην ομάδα;

Α.Σ. Μανούσος: Ξεκάθαρα ο Γιώργος και ο Νίκος Θεοδωράκος με την όρεξη, το όραμα και την αγάπη που έχουν για αυτή την ομάδα, φυσικά μαζί με τους Χρήστο Κουτρή και Δημήτρη Παπαδόπουλο που την δημιούργησαν, μια ομάδα από την πόλη τους που θέλουν να την κάνουν πρότυπο για τα νέα παιδιά του Κιλκίς και των γύρω περιοχών. Και φυσικά θα βοηθήσω όπως και όπου μπορώ.

Είναι πλέον φανερό πως η ΚουΠα Κιλκίς όσο αφορά το ανδρικό της τμήμα, ακολουθεί ένα μοντέλο σχεδιασμού και ανάπτυξης μέσα από τη συγχώνευση, μεγαλύτερων σε ηλικία, ποιότητα και εμπειρία αθλητών με νεότερους ταλαντούχους, προσδοκώντας το καλύτερο δυνατό. Ποια είναι η άποψή σου; Θα αποδώσει καρπούς το συγκεκριμένο πλάνο; Ποιο είναι το μήνυμά σου προς τους νεότερους συμπαίκτες σου;

Α.Σ. Μανούσος: Η φιλοσοφία των παιδιών που έχουν την ομάδα είναι να αναδειχθούν νεαροί παίκτες. Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο το πάντρεμα των νεαρών με τους παλαιότερους παίκτες, χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή, όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ανδρική ομάδα φαίνεται από τις πρώτες επαφές που είχαμε ότι αγαπάνε το μπάσκετ και έχουν το ταλέντο για να ανταπεξέλθουν σε αυτό το επίπεδο παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας τους. Το μήνυμα μου στα νεαρά παιδιά είναι να έχουν αγάπη για ό τι κάνουν, να είναι συνεπείς σε ό τι και να κάνουν είτε αυτό είναι προπόνηση είτε σχολείο, να ακούν τους προπονητές τους και τους γονείς τους.



Κλείνοντας την κουβέντα θα θέλαμε να μας πεις με δυο λόγια, για τους στόχους που έχεις θέσει για φέτος, για τον εαυτό σου φυσικά αλλά και για τη νέα σου ομάδα.

Α.Σ. Μανούσος: Ο στόχος της ομάδας είναι ένας φέτος. Η άνοδος στην Γ εθνική. Ο προσωπικός στόχος είναι μέσα από την προπόνηση, μέσα από τις εμπειρίες μου να βοηθήσω τα νεαρά παιδιά να εξελιχθούν σωστά στο κομμάτι του μπάσκετ και να τους μεταφέρω κάποιες εικόνες πώς είναι το μπάσκετ και η ζωή με αυτό μετά το εφηβικό, σε όσους θέλουν και φυσικά μπορούν να το ακολουθήσουν.



Η εποχή των Βig Τhree από ό, τι φαίνεται ανήκει πλέον στο παρελθόν. Αλέξανδρε σε υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στην ομάδα μας. Αποτελεί τιμή για εμάς η παρουσία σου στην οικογένειά μας. Καλό ξεκίνημα με πολλές προσωπικές και ομαδικές επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.